bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: konečně je jasno! Američanky nastoupí na mistrovství světa

29. března 2017, 5:55

Petr Adler

Americký hokejový svaz (USA Hockey) a jeho ženské reprezentační mužstvo v úterý večer místního času oznámili rukou společnou a nerozdílnou, že právě uzavřeli novou dohodu, která národnímu mužstvu umožní, aby se zúčastnilo nadcházejícího mistrovství světa v Plymouthu (Michigan).

Mistrovství začíná v pátek v poledne místního času zápasem České republiky se Švýcarskem; první den vyvrcholí večerním utkáním USA s jejich největšími soupeřkami z Kanady.

K dohodě došlo po patnáctiměsíčním vyjednávání, které vypadalo tak neplodně, že hráčky nakonec minulý týden ohlásily, že v případě, že nebude dosaženo zásadního pokroku, odmítnou reprezentovat.

USA Hockey se snažil tuto hrozbu obejít: nabídl řadě hráček z nižších soutěží, včetně několika ještě ne šestnáctiletým středoškolačkám, zda by se nechtěly zúčastnit. Všechny nabídku odmítly.

Smlouva, která bude platit na celé olympijské období, tedy na čtyři roky, byla hotová už minulý týden, kdy si hráčky potřásly rukama ve Philadelphii s činovníky svazu. Jenže výkonný výbor, který měl smlouvu schválit, ji místo toho zamítl.

V pondělí se konala (prostřednictvím telefonní konference) další schůze výkonného výboru USA Hockey. Z devadesáti členů se zúčastnilo sedmdesát, z toho patnáct žen. Schůze trvala tři hodiny, ale výkonný výbor oznámil její výsledek až časně ráno v úterý: smlouva se schvaluje.

Hráčky se v úterý v poledne místního času sešly, aby o nové smlouvě hlasovaly bod po bodu. Jejich právníci jim ale sdělili, že schválený text obsahuje několik formulací, které se dají vykládat nejrůznějším způsobem, a jejichž platný výklad by musel určit soud. To hráčky označily za nepřijatelné.

Od té chvíle až do pozdního úterního večera se tedy jednalo znovu.

Důležité je, že oznámení o dohodě vydal svaz společně s hráčkami.

Pro hráčky je neméně důležité, že místo šesti měsíců těsně před olympiádou budou dostávat zaplaceno po celé čtyři roky olympijského cyklu.

Požadavky hráček byly prosté: kromě toho, že si přály dostávat zaplaceno po celé čtyři roky olympijského cyklu (podobně jako jejich kanadské soupeřky), ne jenom posledních šest měsíců před zahájením her, chtěly také mít stejné výhody jako jejich mužské protějšky, zvláště pokud jde o cestovné, pojištění, placenou lékařskou péči, a navíc zajištění místa po přerušení kvůli těhotenství.

“Jde o významný mezník pro ženský hokej nejen v Americe, ale i jinde ve světě,” řekla útočnice Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová.

“Jistě, obě strany musely leckde slevit, ale vcelku tahle smlouva zlepší životy nejen hráček, které jsou členkami dnešní reprezentace, ale i hráček příštích pokolení.”

Kapitánka Meghan Dugganová označila novou smlouvu za “historický předěl,” zatímco president USA Hockey Jim Smith předpověděl, že budoucnost se bude na tento den dívat jako na jeden z nejvýznamnějších v dějinách.

Americké reprezentantky až dosud dostávaly tisíc dolarů měsíčně během šesti měsíců předcházejících olympijským hrám. Nová smlouva zaručuje každé hráčce mezi třemi až čtyřmi tisíci dolarů měsíčně po dobu čtyř let. Americký olympijský výbor do fondu přidá další peníze, takže každá hráčka by si měla vydělat zhruba 70 tisíc dolarů ročně.

“Cítím úlevu a radost,” řekl výkonný ředitel USA Hockey David Ogrean. “Je samozřejmé, že jsme se všichni snažili věc vyřešit tak, aby děvčata mohla přijet do Michiganu s pocitem, že nic nestojí v cestě jejich pokusu o obhajobu mistrovského titulu.”

Kromě soupeřek, ovšem. Mistrovství světa se zúčastní Amerika, Česká republika, Finsko, Kanada, Rusko, Německo, Švédsko a Švýcarsko.

Není divu, že vedení USA Hockey cítí úlevu. Kdyby mělo dojít k tomu, že by se americké národní mužstvo přece jen mistrovství nezúčastnilo, mohlo by to USA Hockey stát nejen ohromnou ostudu, ale také značné částky peněz.

Svaz by pak měl několik možností: odvolat celou soutěž (a platit nejen mnohamiliónovou pokutu Mezinárodní hokejové federaci IIHF, a navíc platit náklady všech sedmi ostatních mužstev, které už jsou v dějišti mistrovství), nebo požádat IIHF, zda by nešlo nějak narychlo sehnat mužstvo, které je na devátém místě v žebříčku federace (další výlohy), nebo přepsat rozpis mistrovství, což by ovšem znamenalo ztráty na vstupném.

Po maratónském jednání nakonec přece jen zvítězil zdravý rozum.

Nová americká smlouva se poučila ze smlouvy, kterou uzavřel před lety kanadský hokejový svaz (Hockey Canada) se svými reprezentantkami. Například stanovila zřízení poradní skupiny pro špičkový sport. Tato skupina se bude zabývat vylepšením programů pro dívčí a ženský hokej, jejich prodejem, reklamou a pořádáním akcí, které mají přinést do pokladny peníze určené výslovně pro dívky a ženy.

Kanadské hokejistky vyjádřily potěšení nad tím, že se na mistrovství přece jen střetnou se svými nejtvrdšími soupeřkami. Kdo chce být mistrem světa, řekly, musí porazit toho nejlepšího.

Tedy Spojené státy, které v posledních devíti letech nad Kanadou ve finále vyhrály sedmkrát. Naposledy loni.

Američanky budou mít první společný trénink hned ve středu. Ale, řekla Lamoureuxová-Davidsonová, “I když jsme teď dva týdny strávily většinou v jednacích síních, stejně jsme všechny pořád trénovaly. Jsme a budeme připravené, o to nemám starost.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.