bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: konec? Soupeři v bitvě o Ottawu se nesmířili

27. února 2019, 22:24

Petr Adler

Nikdy neříkej nikdy, ale zdá se, že Ottawa Senators se do sousedství kanadské poslanecké sněmovny hned tak nedostanou: ctihodný soudce Warren Winkler oznámil úřadu, který spravuje územní plány kanadského hlavního města, že se mu nepodařilo smířit strany, které měly přebudovat čtvrt LeBreton Flats a vystavět tam novou halu pro místní mužstvo NHL.

National Capital Commission (NCC) sdělila v lednu rozkmotřeným stranám, že musí znát výsledek zprostředkování nejpozději ve čtvrtek 28. února.

Zpráva, že se ani tak věhlasnému soudci jako je ctihodný pan Winkler nepodařilo překlenout propast mezi původními majiteli stavebního povolení, je velice zlověstná.

Vzápětí poté, kdy dostala zprávu ctihodného soudce Winklera, oznámila NCC, že ve čtvrtek 28. února uskuteční telefonní konferenci všech svých členů, kteří zhodnotí, co se dělo a děje až do této chvíle, a že je svolala ke schůzi na čtvrtek 7. března. Tam, sdělila NCC v úředním oznámení,  dojde k rozhodnutí, co a jak se bude konat dál.

Oběť sebestřednosti

Ottawa Senators v původním převtělení patřili k nejstarším profesionálním hokejovým mužstvům Kanady. Vznikli v roce 1883. Patřili v letech 1917 až 1934 mezi původní členy NHL, a jedenáctkrát získali Stanleyův pohár.

Vznikli znovu v roce 1990, kdy NHL povolila jejich povstání z popele realitnímu magnátovi Bruceovi Firestonovi. Mužstvo začalo hrát v sezóně 1992 - 1993. Tehdejší úřady nechtěly ani slyšet o nové hale v oblasti LeBreton Flats. Senators se tedy spokojili s výstavbou moderní haly v předměstské Kanatě. Od prostředka Ottawy je to zhruba 20 minut autem. Ve většině kanadských měst, tedy i v Ottawě, bydlí většina obyvatel mimo středy měst. Umístění haly Senators někde v předměstí je tedy poměrně nepodstatné.

Stadión, původně zvaný Paladium, a dnes Canadian Tire Centre, dodnes odpovídá přísným požadavkům NHL, včetně toho, že v něm je místo pro více než 17 tisíc sedících diváků.

Právě ten poslední údaj zasluhuje uštěpačnou poznámku: Senators jsou posledních několik sezón nuceni zakrývat plachtami celé řady sedadel, aby náhodný pohled televizní kamery neukázal divákům po celé Severní Americe, že není ani zdaleka vyprodáno. A kdyby byla volná místa jen na zápasech základní části, dobrá, ale ono nebylo vyprodáno ani na jaře 2017, kdy mužstvo táhlo vítězně pohárovou soutěží, a opustilo ji teprve krůček před finále.

NHL a majitel mužstva Eugene Melnyk tvrdošíjně tvrdí, že za ten nedostatek zájmu může skutečnost, že mužstvo nehraje někde poblíž středu města.

Místní obyvatestvo tvrdí, že to je chováním jejich majitele, který sice (alespoň papírově) patří mei nejbohatší lidí Kanady, ale šetří i tam, kde by neměl. Zprávy o tom, jak, kupříkladu, tvrdě snížil náklady na skauty, tedy na vyhledávače nadaných hráčů, kteří by mohli mužstvu pomoci ke slávě, která se bude dotýkat hvězd, se staly předmětem všeobecného posměchu.

Podobný dopad na náladu obecenstva mají zprávy o tom, že hvězdný obránce Erik Karlsson odešel právě kvůli majiteli, a že v letošní uzávěrce výměn odešli tři nejlepší střelci mužstva.

Když NCC ohlásila, že dovolí přestavbu LeBreton Flats, spojil se Melnyk s velice úspěšným místním stavitelem Johnem Ruddym. NCC dala jejich přihlášce přednost před několika jinými, jenže v době, kdy měli pánové předložit konečný plán přestavby, se zjistilo, že jsou ve při. Po několika odkladech se stalo nepředstavitelné: Melnyk žaloval svého partnera Ruddyho, že jeho podnik staví obytné domy v přilehlé oblasti města a tak ohrožuje možnosti prodeje budov v oblasti LeBreton Flats.

Šlo sice o situaci čistě hypotetickou a těžko prokazatelnou, ale oheň byl na střeše.

Ruddy vzápětí zažaloval Melnyka, že svým postupem ohrozil celý plán. Tady se na důkaz nemuselo čekat moc dlouho: NCC společnému podniku odebrala stavební povolení. Nakonec popustila s tím, že se pánové musí smířit. Za tím účelem byl povolán všeobecně uctívaný soudce Winkler.

A ten teď oznámil, že neuspěl ani on.

Možností, co se stane dál, je několik. V žádné z nich ale nezazní jméno Eugena Melnyka.

NCC může souhlasit, kupříkladu, že se do věci pustí John Ruddy s jinými společníky. Nebo sám. Může také říci, že návrh québecké DevCo, který v původní soutěži skončil druhý, se stal vítězem diskvalifikací původního držitele stavebního povolení. Může také říci, že vypisuje zbrusu novou soutěž, a hin sa hukáže.

O možnosti, že by NCC řekla, ale co, necháme LeBreton Flats tak, jak jsou, se v tuto chvíli raději nemluví.

Postaví-li novou halu někdo jiný než Melnyk, může se stát, že majitel v ní odmítne hrát. Nechal se totiž mnohokrát slyšet, že hala musí patřit mužstvu, tedy jemu, jinak že fuj-fuj nehrám. Koncem loňského roku tenhle požadavek trochu zmírnil. Jen proto, aby jej mohl nahradit požadavkem trochu jiným: dobře, hala bude patřit třeba městu, ale Ottawa Senators jí budou používat za nějakou směšnou, spíše symbolickou, cenu. Třeba dolar ročně. Nikoliv americký, kam vás vede slepá vášeň. Kanadský.

Žaloba Johna Ruddyho mezi vším jiným prozradila, že Eugene Melnyk si to celé představuje tak, že peníze na stavbu nové haly přijdou z kapes daňových poplatníků. Tím se jim nesporně zapsal do srdének přímo nesmazatelně.

Současná LeBreton Flats není ničím přitažlivým pro oko: pár opuštěných továrních budov, dílniček a řadových domků. To všechno málem na dohled od budov kanadské sněmovny. Jedním slovem ohyzdnost (anglicky eyesore, francouzsky laideur - jsme přece v hlavním městě dvojjazyčné Kanady).

Liga mlčí

Komisař NHL Gary Bettman několikrát v minulosti zdůraznil, že Senators potřebují novou halu, a že ji potřebují hned teď. Jeho požadavky několikrát ztrapnil samotný majitel Melnyk, který vyhrožuje velice veřejně, že když nebude po jeho, bude mu stěhování do středu města celkem fuk, ale hlavně, když se mu do haly nezačne hrnout obecenstvo, že také může sbalit stan a postavit ho někde jinde.

Bettman se pak snažil zachránit situaci sdělením, že se Melnyk zapomněl s ním poradit. Pak dodal, že ta slova pronesl majitel Senators ve zřejmém rozrušení a rozhodně je nemyslel vážně.

Jenže od chvíle výměny žalob mezi Eugenem Melnykem a Johnem Ruddym vládne ohlušující ticho po pěšině. Je jasné, že v zákulisí asi drnčí telefony a blikají e-maily a textové zprávy mezi vedením NHL a Eugenem Melnykem přímo zběsile.

Chybí tu ale alespoň pár uklidňujících a konejšivých slov pro veřejnost. Pro tu veřejnost, která zaplnila veřejné insertní plochy po celé Ottawě tabulemi se žádostmi, aby Eugene Melnyk opustil město.

Naštvání ottawských má ještě jeden důvod: Melnyk před několika lety velice vážně ochořel. Zachránit život mu mohla pouze transplantace jater. Objevila se řada místních dobrovolníků, z nichž lékaři nakonec vybrali jednoho, a Melnyk zůstal po složité operaci naživu.

O to více štvou obyvatele hlavního města Kanady Melnykovy řeči i činy, o nichž většinou soudí, že jsou výrazem nekonečné nevděčnosti.

Není třeba být psychologem, aby bylo zřejmé, že jestli něco Melnyk neudělá, bude to právě odchod. To by bylo znamení prohry. Sice bydlí většinu času na Barbadosu, a svou neustále opálenou tváří musí rozčilovat ottawské k nepříčetnosti, ale v životě už je to prostě zařízené tak, že prohrát se ctí dovede jedině opravdový hráč.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.