bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Kings se srovnali s Richardsem

10. října 2015, 5:58

Petr Adler

Spor mezi Los Angeles Kings a středním útočníkem Mikem Richardsem (na snímku, s Jeffem Carterem v pozadí) kvůli vypovězené smlouvě skončil v pátek mimosoudním vyrovnáním.

Kings se vyjádřili, že konečné vyrovnání vyhovuje všem zúčastněným. Hráčské odbory NHLPA, které vydaly původní oznámení o ukončení sporu, se nezmínily o podrobnostech jediným slůvkem.

Údaje z jiných zdrojů, které se netváří tak tajuplně, praví, že Richards nakonec dostane tutéž částku, kterou by dostal, kdyby Kings učinili hned od začátku, co měli původně v úmyslu, totiž, že vyplatí Richardse ze smlouvy. Jejich bývalý hráč tedy dostane dvě třetiny z 22 milionů dolarů, které mu ještě mužstvo dlužilo. Oněch 14 a půl milionu bude rozloženo do šestnácti let, takže účet Kings vůči mzdovému stropu bude zatížen necelým miliónem dolarů ročně. Kromě toho ovšem budou dalších pět let platit pokutu ve výši 1.32 milionů dolarů. Ten necelý milion (přesněji: něco přes 919 tisíc dolarů) se jim ale bude počítat to mzdového stropu až do roku 2031.

V každém případě, Kings jsou v tuto chvíli o tři miliony dolarů pod mzdovým stropem.

Richards přišel do Los Angeles od Philadelphia Flyers výměnou v roce 2011. Přispěl značnou měrou k zisku dvou Stanleyových pohárů.

Onu šílenou smlouvu na 12 let za celkovou částku 69 milionů dolarů Richards podepsal ve Philadelphii v roce 2007. Čtyřikrát za sebou nastřílel za Flyers po dvaceti brankách za sezónu, dvakrát jich dal po třiceti, v sezóně let 2008 – 2009 si připsal vynikajících 80 bodů. To byl také jeden z důvodů, proč po něm Kings tolik prahnuli. Druhým bylo, že získali krátce před tím jeho bývalého spoluhráče Jeffa Cartera. Toho Flyers před tím odeslali do Columbia Blue Jackets. Podle znalců místních poměrů jim šlo hlavně o to, aby Richards neměl s kým pít.

Kings si patrně neudělali moc dobře domácí cvičení, když se domnívali, že Carter s Richardsem budou opět kouzlit na ledě (a ne v hospodě).

Carter se nakonec trochu zklidnil, Richards nikoliv. Došlo to tak daleko, že generální manažer Kings Dean Lombardi za ním jel do jeho letního sídla, aby se snažil ho přesvědčit, že má přijít do tréninkového tábora už nadupaný, a ne bláhově doufat, že se snad nějak před sezónou dostane do formy na poslední chvíli.

Richards slíbil hory i doly. A k mužstvu nastoupil zcela mimo formu. To už kouč Darryl Sutter ztratil trpělivost. Až do té chvíle bránil Richardsovy snížené střelecké úspěchy tím, že hraje skvěle jako bránící útočník. Požádal tedy Lombardiho, aby ho Richardse zbavil. Lombardi nenašel nikoho, kdo by chtěl Richardse získat výměnou i s jeho šíleným platem. Takže Richards putoval na farmu. Těch více než pět a půl milionu se tím pádem přestalo počítat do mzdového stropu, ale výdaj to byl.

Není divu, že se Kings usnesli, že vyplatit Richardse ze smlouvy bude výhodnější.

A pak přišla ta rozhodující chvíle, kdy kanadský celník v Emersonu v Manitobě spatřil na sedadle Richardsova auta poloprázdnou lahvičku s Oxycontinem. Tenhle zuřivě silný prostředek k utišení bolestí se nesmí převážet přes hranice. Celníci tedy povolali policajty z místní stanice Královské kanadské jízdní policii (RCMP), kteří Richardse zatkli a odvezli k výslechu. Krátce poté policie Richardse propustila, ale obvinit ho musela. Ačkoliv bylo jasné, že nejde o nějaké pašování, šlo o porušení zákona.

Soudní přelíčení se bude konat 8. prosince v Emersonu. Očekává se, že Richards dostane pokutu.

Jenže Kings si řekli, že tady je bezvadná možnost, jak ušetřit.

Výsledek: ostuda na návsi, a platit nakonec budou víc a déle, než čekali.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.