bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Kings jednají s Richardsem o mimosoudním vyrovnání

8. října 2015, 7:05

Petr Adler

Los Angeles Kings patrně došlo, že to s tou výpovědí Mikeovi Richardsovi (na snímku) trochu přehnali. A tak s ním jednají o nějakém vyrovnání.

O jakém? To je tajemství.

Tajemstvím vlastně je i to, že Kings vůbec s Richardsem jednají. Proto také obě strany na přímý dotaz odpovídají krčením ramenou a protiotázkou, kde tázající tu sensační zprávu vlastně vzal.

Děje se toto: Kings se těsně před červnovým výběrem hráčů dozvěděli, že Richardse zatkla na hraničním přechodu z USA do Kanady v Emersonu v Manitobě Královská kanadská jízdní policie (RCMP), které tamní celníci ohlásili, že tenhle cestující převáží pár pilulek Oxycontinu.

Na vysvětlenou: Oxycontin je ve všech svých podobách ohromně silný prostředek na utišení bolesti. Vydává se na zvláštní předpis, který lékař vyhotoví ve třech kopiích. Jedna kopie zůstane v ordinaci, druhé dvě pacient předloží (do tři dnů, jinak neplatí) v lékárně. Po vyzvednutí léku podepíše obě kopie. Jedna zůstává v lékárně, druhá putuje zpět do ordinace. Lék se nesmí převážet přes hranice. Tenhle zákaz platí, i kdyby se cestující nakrásně prokázal lékařským potvrzením, že se bez léku neobejde. Zákon říká, že lékař má vystavit pacientovi předpis, který předloží lékaři v té druhé zemí, a onen domorodý lékař vyhotoví nový předpis.

Tahle formalita má své důvody, ale to je zase jiná opereta.

RCMP se podívala a zjistila, že Richards má u sebe poloprázdnou lahvičku, rozhodně tedy ne množství, které by se vyplatilo pašovat. Takže ho po krátkém, více méně formálním, výslechu propustila. Podle zákona ho ovšem musela obvinit. Věc skončí u provinčního soudu a očekává se, že Richards zaplatí pořádkovou pokutu, protože neznalost zákonů neomlouvá.

Jenže Kings mezitím vypověděli Richardsovu smlouvu. Prostě mu dali padáka, který odpovídá vyhazovu pro ztrátu důvěry. Hráčské odbory NHLPA zalapaly po dechu a pak poměrně rozzuřeně oznámily, že podávají stížnost. Tu ovšem bude posuzovat nezávislý arbitrátor, který má jenom dvě možnosti: buď dá za pravdu Richardsovi, a pak budou Los Angeles Kings muset vyplatit 22 miliónů dolarů, na které by měl Richards nárok, kdyby si odsloužil celou smlouvu, nebo dá za pravdu Kings, a pak Richards nedostane ani vindru.

Arbitrátor nesmí přijít s návrhem nějakého kompromisu.

Neboli: oběma stranám jde o hodně. Už proto, že Kings se původně ani dost málo netajili úmyslem, že Richardse vykoupí ze smlouvy, což by znamenalo, že mu nevyplatí vše, co by mu jinak dlužili, že mu dají jenom zlomek dlužné částky. Výpověď ze smlouvy se jim v tu chvíli zdála být z hlediska peněz přijatelnější. Neplatili by mu vůbec nic, jen lize by platili poměrně drobný uznávací poplatek za to, že se tak elegantně vyzuli z ustanovení o mzdových stropech.

A proto ta snaha o kompromis před tím, než se věci ujme arbitrátor.

Obě strany mají zájem na tom, aby se věc vyřešila co nejdříve. Richards proto, že dokud nebude znám jeho hráčský status, nemůže se ucházet o hokejové zaměstnání, zatímco Kings potřebují vědět, zda (případně jak) se řešení dotkne jejich mzdového stropu. Rádi by totiž co nejdříve uzavřeli novou smlouvu s Anžem Kopitarem. Údajně jsou s ním domluveni na délce (osm let), jenže částku budou moci vyřešit teprve ve chvíli, kdy budou vědět, zda si to budou moci dovolit.

Jelikož se ve věci vezou jak liga (schválila výpověď), tak odbory (stěžovaly si), je věc o to složitější.

Kings prostě zapomněli, že než říznou, měli by zkusit měřit alespoň dvakrát.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.