bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: když nám nedáte novou halu, odejdeme jinam, hřmí hokejový šéf Calgary Flames

9. června 2017, 2:14

Petr Adler

Calgary Flames nepotřebují nový stadión. Potřebuje ho město Calgary. Takhle to vidí president hokejových operací Flames Brian Burke (na snímku). V projevu ke calgarskému Kanadskému klubu zdůraznil, že nikdo nemíní nikomu nijak vyhrožovat, takže ani Calgary Flames nebudou vyhrožovat odchodem. Když nebude po jejich, prostě odejdou. Bez jakéhokoliv vyhrožování.

Drobné vysvětlení: kanadští podnikatelé se sdružují v několika organizacích. Nejdůležitější jsou (podle vlivu) obchodní komory (Chamber of Commerce), zatímco Kanadské kluby (Canadian Club) mají mezi svými členy i významné osobnosti z nepodnikatelských kruhů. V obou případech jde o sdružení, která mají ve svých městech význam někdy i rozhodující.

Flames přišli s tím, že potřebují novou halu už před několika lety. Saddledome, zbudovaný před pouhými 34 roky (v roce 1983), je z jejich hlediska zastaralý. Navíc se na něm před několika lety podepsala povodeň, a kdo se s tím má pořád opravovat.

Logika zní: chcete novou halu? Požádejte o stavební povolení, a až je získáte, postavte si novou halu. Až ji postavíte, budeme vám tleskat.

Zneužívání neviňátek

Jenže v Severní Americe se před řadou desetiletí zavedl takový podivný zvyk, že na nové haly přispívají daňoví poplatníci. Někdy úplně, někdy jen částečně. V opačném případě, tvrdí majitelé mužstev, když nás nemáte rádi alespoň tolik, abyste nám zbudovali nové sportoviště, nevadí, však on se najde někdo, kdo nás bude mít radši.

Podobná prohlášení doprovázejí nejrůznějšími číslicemi o tom, jak ohromně pomáhají nová profesionální sportoviště rozvíjet hospodářství obce, v níž se nacházejí.

Burke přidal ke krajně nespolehlivým statistikám ještě porovnání: když to mohli udělat daňoví poplatníci v Ottawě, Winnipegu a Edmontonu, proč ne v Calgarech?

Calgarští radní totiž dali několikrát najevo, že plány, které jim předložili Flames, rozhodně nepovažují za dostatečný důvod k tomu, aby do věci vráželi peníze, které jim nepatří. Vysvětlili, že míní podpořit penězi daňových poplatníků výstavbu nové veřejné knihovny, případně také nové koncertní haly.

Burke byl ve svém projevu tak velkorysý, že připustil, že tu knihovnu chápe. Ovšem, dodal, plán na výstavbu koncertní síně místo výstavby nové haly pro Flames, ten nechápe.

Že jakási oblíbená hvězda country music hrála tucet večerů za sebou v nové hale v Edmontonu, zatímco v Calgarech se ani nezastavila, to považuje Burke za urážku na cti.

Zapomněl ale dodat, že majitel Oilers Daryl Katz je spojen šňůrou málem pupeční s významným podnikem, který rozváží zábavu po celém světě: jde o Anschutz Entertainment Goup (AEG), majitele (mezi jiným) Los Angeles Kings. Hudebníci všeho druhu, které najímá AEG, by pro Katze (za příslušný obolus) hráli, i kdyby se tak mělo stát na zelené louce.

Burke se také rozohnil, že nová edmontonská hala pomohla oživit střed města. To, řekl, calgarští nepotřebují, jejich střed města je dost živý sám o sobě. Potřebují ale novou halu: v té staré prostě nemohou setrvat. Až se Detroit Red Wings přestěhují do nového, bude Saddledome nejstarším krytým kluzištěm v NHL.

Argument s oživením středu Edmontonu moc neobstojí. Zatím je dopad nové haly na střed města záporný. Podle toho, jak se věc vyvíjí, v budoucnu bude ještě zápornější. Třeba ze sociálních důvodů: nová hala vytlačila středisko pro nemajetné. Město nemá na výstavbu nového: zadlužilo se nad přijatelnou míru tím, že se podílelo na výstavbě nové haly.

Důvodů, proč roste nespokojenost edmontonských, je ovšem mnohem víc.

Burke zmínil Winnipeg.

Opět: skutečnost je trochu složitější.

Winnipeg Jets odešli do Phoenixu v Arizoně, když tehdejší vláda Manitoby naznačila, že novou halu nebude špendýrovat, protože má úplně jiné starosti.

Pak provinční telefonní síť (MTS) pomohla zbudovat halu pro nižší soutěže, v naději, že se třeba něco stane. Stalo se: Atlanta Thrashers měli dost peněžního krveprolití, věci se chopil podnik True North Sports and Entertainment, a Winnipeg Jets byli opět na světě. Na papíře je vlastní poměrně bohatý právník Mark Chipman, ale skutečným vlastníkem je David Thompson, takto představitel pětadvacáté nejbohatší rodiny na světě.

Tenhle chlapík je většinovým majitelem tiskové agentury Reuters, ale také spolumajitelem obrovského telekomunikačního podniku Bell Canada a torontského deníku Globe and Mail. Thompson se před tím, než NHL schválila cestování Drozdů a jejich převtělení v Tryskáče, uslibl, že kdyby staronové mužstvo prodělávalo, ztráty uhradí.

Zatím tak činí, ale bude zajímavé vidět, kdy ho to přestane bavit. Případně, kdy to přestane bavit jeho dědice, až se vydá na cestu poslední. Oni přece neslíbili vůbec nic. A smutnou skutečností zůstává, že tak, jak neměl Winnipeg dost silné ekonomické zázemí, které by mohlo podporovat profesionální hokejové mužstvo nejvyšší soutěže v době odchodu původních Jets, situace zůstala dodnes skoro stejná.

Neboli: Burke spoléhal na to, že posluchači z Kanadského klubu nebudou vědět, co se jim děje za (na kanadské poměry nepříliš vzdáleným) rohem.

To už tu všechno bylo

Papaláš Flames dále sypal číslice o přínosu třeba jen z daní.

Tohle je stará písnička, a jestli někdo ví, že zní obehraně až falešně, jsou to právě podnikatelé sdružení v Kanadském klubu.

V posledních několika desetiletích vznikla totiž řada vážných ekonomických studií, které podobné řeči sestřeluji na konkrétních případech. Ta nejslavnější z nich se jmenuje Sports, Jobs & Taxes (Sport, zaměstnání a daně), což je ještě poměrně seriózní název. Field of Schemes: How the Great Stadium Swindle Turns Public Money into Private Profit (Hřiště pletich: jak velký stadiónový podfuk mění veřejné peníze v soukromý zisk) jde rovnou na věc hned v názvu.

Nepohodlné závěry ekonomů ovšem Burke přehlédl jako krajinu. Místo toho řekl, že každý soudný a inteligentní člověk ví, že Flames potřebují novou halu, a že bez příspěvku daňových poplatníků to prostě nepůjde.

S tou soudností a inteligencí to Burke patrně trochu přehnal: starosta města Naheed Nenshi řekl, že urážky soudnosti a obecné myšlenkové schopnosti někoho, s nímž se snažím vyjednávat, považuje za poněkud svérázný přístup k vyjednávání.

Pan starosta připomněl, že jednání o nové hale pro Calgary Flames trvá už nějakou dobu. Město zjistilo, že původní návrh mužstva, který tvrdil, že cena bude 890 miliónů dolarů, je zavádějící. Cena, jak zjistili odborníci, najatí městem, by byla dvojnásobná. Takže, v odpovědi na Burkeho prohlášení, že město by mělo být mužstvu za ten návrh vděčné, starosta Nenshi vyjádřil svoji nevděčnost velice stručně: děkovat za možnost utratit půldruha miliardy dolarů z kapes daňových poplatníků na soukromý podnik? A to snad ne.

Pan starosta také dodal, že přes 99 procent telefonátů a e-mailů, které dostává od voličů na toto téma, jsou vzkazy, které se výslovně a důrazně staví proti použití veřejných peněz na výstavbu nové haly pro Calgary Flames.

Není divu: Flames se svým požadavkem přicházejí v tu nejhorší chvíli. Naftový průmysl se na celém světě stále více konsoliduje směrem k nule. Kromě toho, albertští voliči, ve snaze potrestat předchozí vládu tzv. pokrokových konservativců zvolili ku svému překvapení socialisty (NDP). Hned jejich první kroky způsobily, že spousta naftařských podniků se rozhodla, že udržovat ředitelství i jiné kanceláře v Calgarech je zbytečný hazard. Takže spousta podnikových věžáků uprostřed města dnes stojí prázdná nebo alespoň poloprázdná. A jejich zaměstnanci jsou bez práce.

Věci nepomohlo ani vítězství Justina Trudeaua ve federálních volbách. Toho energetický průmysl štve přímo programově, takže nastoluje nejrůznější daně, které škodí jak tomu průmyslu, tak všem ostatním daňovým poplatníkům.

A do toho přijdou Calgary Flamnes, že chtějí, aby jim daňoví poplatníci postavili novou halu.

Zavádějící slova Briana Burkeho

Scott Hennig, vice-president Kanadského sdružení daňových poplatníků (Canadian Taxpayers Federation) připomněl, že haly pro mužstva NHL v Torontu, Montrealu, Ottawě a Vancouveru nestály veřejnost ani halíř (cent). Když mluvil Burke o Ottawě, musel mít na mysli fotbalový stadión Ottawa Redblacks. A je otázka, kdyby se daňových poplatníků kanadského hlavního města někdo ptal teď, zda chtějí přispět  na nový fotbalový stadión, s jakým úspěchem by se tázající setkal.

Takže Flames nakonec vydali prohlášení s podpisem Burkeho přímého nadřízeného, presidenta mužstva Kena Kinga. Brian Burke, stojí v prohlášení, vede hokejové operace Calgary Flames. Stejně jako mnozí jiní Calgařané má na tuto věc silné názory. Nicméně, (Burke) není naším mluvčím ... . Zůstáváme věrni dalšímu jednání s městem a doufáme v kladné řešení. Obdivujeme nadšení každého, kdo se zajímá o tuto věc.

Není ovšem známo, jak moc Ken King obdivuje jednoho z členů calgarské pobočky Kanadského klubu. Ten pán se jmenuje Chris MacRae. Jeho rodina, řekl Burkemu, už třicet let vlastní sezónní vstupenky na všechny zápasy Calgary Flames.

Nicméně, dodal, veškerá přirovnáváni k Detroitu, která Burke pronesl, jsou bezpředmětná: rodina Ilitchova, která vlastní tamní Red Wings, zaplatila za novou halu mnohem více než přispěli daňoví poplatníci.

Jako podnikatel, dodal MacRae velice nahlas, ví jedno: daňoví poplatníci, kteří podepíší prázdné šeky pěti z nejbohatších občanů Kanady, nevědí, co je zdravá a spolehlivá investice.

Tohle vytočilo Burkeho do ruda, takže zopakoval, že veřejné investice do profesionálních sportů jsou pro daňové poplatníky pouze přínosem, a že tohle ví každý inteligentní člověk.

To asi neměl říkat. V přímé narážce na to, že Burke je pověstný tím, že si neuvazuje kravatu, jenom ji nosí volně pověšenou kolem krku (viz snímek shora), MacRae odsekl, že každý inteligentní člověk si dovede uvázat kravatu.

A to byl konec celé schůze.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.