bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Kaneova údajná oběť začíná ustupovat na celé čáře

3. listopadu 2015, 20:03

Petr Adler

Zdá se, že už se nikdy nedozvíme, co se letos v létě událo mezi útočníkem Chicago Blackhawks Patrickem Kanem a úředně neznámým děvčetem, které ho obvinilo z pohlavního útoku. Tak se označuje v severoamerické právní řeči znásilnění. Krásná neznámá se již nechce ke svým obviněním hlásit.

Kane, který pochází z Buffala, má v jeho předměstí jménem Hamburg, přímo na břehu jezera Eerie, domeček, v němž povětšinou tráví chvíle volna. Podle zhruba dvacetiletého děvčete, jehož jméno zůstává úředně utajeno, měl koncem srpna v jednom z městských nočních klubů oslavovat zisk dalšího Stanleyova poháru. Oslav se, kromě Kaneova bratrance, měly údajně zúčastnit také dvě dámy, z nichž jedna byla oním nejmenovaným děvčetem. Když noční klub zavřel dveře, měl Kane pozvat svoji společnost do svého domečku. A tam mělo dojít ke znásilnění.

Americká společnost, a potažmo tedy i americké právo, bere podobná obvinění velice vážně. Nejen, že jak k tomu takové děvče přijde, ale navíc je to ještě útok na osobní svobodu.

Na druhou stranu se má za to, že takové děvče si musí být svou věcí náramně jisto, protože bývá mezi lidem zvykem, že se na oběť dívá s podezřením, které někdy hraničí s opovržením, bez ohledu na to, zda je tento pohled oprávněný nebo ne.

Jenže pak je tu ještě další názor, totiž že jde o prospěchářku, která se snaží zneužít bohatství údajného pachatele v naději, že ji nabídne mimosoudní vyrovnání, aby nebyla ostuda.

I přes nejnovější vývoj ve věci je patrně brzo k podobným závěrům. I přesto, že podle informací deníku Buffalo News se měla obvinitelka sejít se státními žalobci okresu Eerie, a po delší rozmluvě měla podepsat místopřísežné prohlášení, jímž odmítá žalovat údajného pachatele. Buffalo News tvrdí, že se zpráva listu opírá o celkem pět na sobě nezávislých zdrojů. Ty ale nejmenuje: policie v Hamburgu i úřad státního zástupce okresu Eerie svého času uložili přísného bobříka mlčení s tím, že jestli někdo ze zaměstnanců kteréhokoliv z těch dvou úřadů prozradí cokoliv, zle se mu povede.

Podivné hrátky

Bývalý právník údajné obětí Thomas Eannou koncem září přišel s tím, že došlo k nezákonnému zacházení s důkazním materiálem, a že matka údajné oběti našla na prahu svého domu poškozenou obálku určenou k ukládání výsledků vyšetření po znásilnění (rape kit). Právník Eannou s velkým rámusem oznámil, že v té obálce chybí důležité náležitosti.

O den později Eannou připustil, že vybuchl příliš brzo, a že to s tou obálkou bylo patrně úplně jinak. Dodal, že se mu lhalo a prohlásil, že za takových okolností nemůže údajnou oběť zastupovat.

Okresní žalobce Frank A. Sedita III mezitím označil celou věc za skandální podvrh. Navíc předvedl, jak se takové průkazní materiály ukládají doopravdy a sdělil užaslé veřejnosti, že může dokázat, že se zmíněné důkazy v životě nedostaly ven z patřičných úřadoven.

Podle vyšetření kanceláře státních zástupců lhala matka údajné oběti, a jedinou otázkou pak bylo už jen zjištění, zda údajná oběť o těch lžích věděla, případně, zda se na nich podílela.

Na přímou otázku, kdy jeho úřad předloží celou věc tzv. velké porotě k posouzení, zda má případ přijít před soud, odpověděl Sedita, že tady už nejde ani tolik o to, kdy, ale spíše o to, zda.

Velká porota má za úkol posoudit, do jaké míry se policii a žalobcům podařilo získat dost důkazů k tomu, aby měli naději, že uspějí u soudu.

Nyní to ale vypadá, že žalobce Sedita věděl, co říká, když pravil, že ani neví, zda případ vůbec předloží velké porotě. Podle Buffalo News totiž neoznačená stěžovatelka řekla státním žalobcům, že to celé vyšetřování způsobilo jí i její rodině ohomné napětí a tlak.

Sedita, který je v tuto chvíli jediným kandidátem na místo soudce Nejvyššího soudu státu New York, odmítl zprávu Buffalo News jakkoliv komentovat.

List už od neděle tvrdí, že má za zjištěno, že žaloba Patricka Kanea neobviní. Ve stížnosti nejmenovaného děvčete zůstává příliš mnoho nezodpovězených otázek, a zdá se, že to tak zůstane i v budoucnu.

Kane se mezitím musel vypořádat s nepřátelskými výpady na několika stadiónech. Skupinky osob na něj pokřikovaly politicky korektní hesla jako “Řekla ne” (She said no), nebo “Ne znamená ne” (No means no), aniž by ti křiklouni brali v potaz, že dokud se mu nedokáže vina nad veškeré oprávněné pochyby, je Patrick Kane čistý jako lilium.

Proto také bylo jeho vyjádření k nejnovějším zprávám poměrně jednoznačné.

“Tohle jsou pouze zprávy a nikoliv ověřené skutečnosti,” řekl Kane. “Jistě znáte zákony. Jistě také víte, že můj případ není v tom okrese jediný. Tohle je jedna z těch věcí, které vám případnou, že se táhnou zbytečně dlouho, ale je jasné, že budu rád, až se to nějak vyřeší. Abych se vyjadřoval k něčemu, co řekly údajné zdroje nebo k podobným zprávám, to by odporovalo všemu, co říkám od začátku. Budu tiše čekat na to, až se celá věc vyřeší.”

Zdá se, že teď už Patrick Kane nebude čekat moc dlouho.

Žalobce Sedita už dříve odpověděl na otázku, co se může stát stěžovatelce, pakliže nedokáže svoji při, a zvláště pak, co se jí stane, pakliže se prokáže, že v hrdlo lhala podobně, jako lhala její matka ve věci údajných machinací s důkazy.

Nic, řekl žalobce Sedita: ani jedna nelhala pod přísahou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.