bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: kanadští hokejoví nadšenci spílají svému ministerskému předsedovi

13. května 2017, 4:02

Petr Adler

Někdo někde musel pošeptat do ouška kanadskému ministerskému předsedovi Justinu Trudeauovi, že v hlavním městě země Ottawě sídlí (kromě něj) také mužstvo profesionální hokejové soutěže NHL, které si říká Senators. Dotyčný poradce se patrně zmínil, že ono mužstvo bude soutěžit s Pittsburgh Penguins, tedy s americkým mužstvem, o postup do finále nejslavnější hokejové soutěže světa, Stanleyova poháru. A rovnou patrně dodal, že by se možná hodilo, kdyby pan ministerský předseda vyjádřil svůj názor. Kanada je přece jen zemí hokejových šílenců. Kromě toho si pan předseda ve výzkumech veřejného mínění nestojí příliš dobře, takže tady by mohla být jakás-takás naděje, že by národ změnil názor. Justin Trudeau vzápětí dostál svému zvyku, že nač sáhne, to zvoře. Takže vyzval celou Kanadu, aby se postavila za Senators. Z čistě vlasteneckých důvodů, vysvětlil. Je to přece kanadské mužstvo. A rozpoutal bouři.

Jak řečeno, kanadský fanoušek může být pro hokej zapálený až k šílenosti. Jenže současně také často dobře ví, jak to je doopravdy. Takže diskusní stránky na internetu, a telefonní dráty vedoucí do rozhlasových a televizních debatních pořadů se rozžhavily.

První bod: kanadským mužstvem je to mužstvo, které zastupuje zemi na mezinárodních soutěžích. Třeba právě teď na mistrovství světa ve Francii.

Druhý bod: sestavy mužstev NHL jsou hodně mezinárodní. Ostatně, kapitánem Ottawa Senators je Švéd. Je to sympatický člověk, vynikající hráč, dvojnásobný nositel Norrisovy ceny pro nejlepšího obránce ligy, ale narodil se ve švédském Landsbro, a to je od Kanady hodně daleko. Zatímco kapitánem Pittsburgh Penguins je kluk, který se narodil v kanadském Cole Harbour poblíž Halifaxu (v provincii Nova Scotia), a který jako kapitán kanadského národního mužstva pomohl získat něco málo zlatých ocenění (olympijských, světových, i jiných).

A třetí bod, patrně nejdůležitější: značná část kanadských občanů svého federálního ministerského předsedu nesnese snad ještě více než nesnášejí vzpomínku na jeho otce, bývalého kanadského ministerského předsedu. Pierre Elliott Trudeau, synek bohaté rodiny, který ovšem nijak nepřispěl k vylepšení rodinného jmění, se stal tzv. salónním bolševikem. Synáček Justin ale na tom je mnohem hůře. Tam, kde papá sice vystudoval vysoké školy, jakkoliv bez nějakých význačných úspěchů, tam se synáček nedostal nijak moc daleko. Do úřadu se dostal zneužitím památky svého otce sdělovacími prostředky hlavního proudu. A také kvůli nedostatkům způsobu voleb.

Tohle by bylo na samostatný soubor knih, z nichž ani jedna nepatří na stránky nhl.cz. Shrnuto stručně, stejně, jako není dokonalý evropský způsob proporcionálního zastupování, není dokonalý ani ten (původně) britský, kterému se říká první v cíli (first-by-the-post).

V každém případě, převážná většina kanadských hokejových fanoušků se vyjádřila, že mladý Trudeau by se měl zajímat o správu země a neplést se do něčeho, čemu nerozumí. Našli se také cynici, kteří tvrdili, že Trudeau nerozumí ani správě země.

Mezi ohlasy se vyrojily názory jednotlivců, ano, i celých kolektivů, kteří říkali, že do té chvíle uvažovali, že by mohli fandit ottawským, ale ve chvíli, kdy viděli, slyšeli nebo četli Trudeauovu výzvu, změnili názor. Budou fandit Penguins.

Celosvětové sestavy

Někteří na to šli vědecky. Prostudovali si zveřejněné sestavy a zjistili, že Ottawa v základní sestavě uvádí 19 rodilých Kanaďanů, Pittsburgh jich má 17, Nashville Predators 12, a Anaheim Ducks 16.

Přesnější pohled do archívu NHL prozradil, že Ottawa uvádí v sestavě pro Stanleyův pohár celkem 20 Kanaďanů, sedm Američanů, čtyři Švédy, a jednoho Fina.

Penguins uvádí 13 Kanaďanů, stejný počet Američanů, jednoho Rusa, jednoho Čecha, tři Švédy, jednoho Němce, jednoho Švýcara a jednoho Fina.

Anaheim uvádí na soupisce 14 Kanaďanů, sedm Američanů, tři Švédy, jednoho Čecha, jednoho Němce a jednoho Fina.

Nashville uvádí 12 Kanaďanů, čtyři Američany, pět Švédů, tři Švýcary, tři Finy a jednoho Čecha.

Jistě, je to ve všech případech více než 23 hráčů, jenže mužstva si mohou na soupisky pro pohárovou soutěž připsat ještě několik hráčů navíc.

Prostě je to tak, že ze soupisek plyne, že mužstva se skládají z hráčů nejrůznějších zemí, o nichž jejich vedoucí činitele předpokládají, že právě oni jim pomohou k vytouženému úspěchu. Jak říkává Glen Sather, kdysi šéf Edmonton Oilers, dnes president New York Rangers: ať si je chlap třeba z Timbuktu, jestli umí hrát hokej, je to můj chlap.

Pro potěšení osob neznalých zeměpisu: Timbuktu je městečko, které leží uprostřed Republiky Malí, a ta leží v severozápadní části Afriky.

Trudeau navíc dal v minulosti najevo, že jestli někomu fandí, jsou to Montreal Canadiens. Takže, rozčilili se kanadští fanoušci po vyslechnuti jeho plamenné výzvy pronesené v ontarijském Bramptonu, co si to dovoluje? Trudeau totiž řekl, že předpokládá, že tady se shodnou příznivci Toronto Maple Leafs s příznivci Montreal Canadiens, a na dobu soutěže o postup do finále Stanleyova poháru odloží své klubové vášně.

I kdyby jim to radil Wayne Gretzky, který se narodil v ontarijském Brantfordu, čili mizerných 100 km jižněji od Bramptonu, kde Trudeau pronesl svoji vášnivou výzvu, neskočili by na to.

Ostatně, řekli mnozí, právě Gretzky respektuje vášně fanoušků, takže by si to nikdy nedovolil. Ani ve snu ne. A vůbec, i ten Gretzky by byl lepší ministerský předseda než celý Trudeau.

Kromě toho, všichni Kanaďané, snad s výjimkou politicky korektních hokejových nevzdělanců, si dodnes pamatuji, že předchozí ministerský předseda Stephen Harper chodíval na hokej kdekoliv, kam ho zanesly služební povinnosti. Docházel dokonce na zápasy žákovských mužstev. A nejen to, vstupenky si platil ze svého. A napsal také všeobecně kladně přijímanou knihu o jednom z nejzajímavějších údobí dějin kanadského hokeje. A kdykoliv se ho někdo ptal, kterému mužstvu NHL fandí, odpovídal se širokým úsměvem, že všem.

Ale nefandil jim tak, aby souhlasil, že by jeho vláda měla přispívat majitelům mužstev NHL, kteří se vyslovovali, že potřebují nové haly. Odmítl dokonce žádost skupiny z Québec City. Šel tak daleko, že si to troufl udělat těsně před volbami. A přesto (možná právě proto) je tehdy vyhrál.

Na okraj: Harper odmítl i žádost Edmonton Oilers, aby federální vláda pomohla uhradit náklady na novou halu. Jeho vláda, řekl doslova, se nezabývá podnikáním v profesionálních sportech. Jistě, v Albertě měl pod nohama pevnější půdu, ale i tak, tento druh rozhodnutí vyžadoval značnou dávku politické odvahy.

Nesmyslné plácnutí

Na rozdíl od Harpera, nemá Trudeau politického čichu ani co by se za nehet vešlo.

Viz typické reakce rozhořčených kanadských hokejových fanoušků:

Tohle (prohlášení) by mělo stačit k vyhlášení nových voleb.

Nebo:

Radovat se začnu, až uvidím Senators, jak (prohráli a) hrají golf.

Případně: Senators nedovedou vyprodat svá vlastní utkání na domácím ledě, a já jim mám fandit?

Objevily se dokonce reakce, které brousí do zahraniční politiky. Naznačují, že nový americký president Donald Trump není právě filosof, ale že proti Trudeauovi je vlastně geniální.

Český autor Karel Čapek se kdysi ve své Válce s mloky vyjádřil, že není na světě zhůvěřilé teorie, aby se nenašel nějaký rádoby intelektuál, který ji bude nejen zdůvodňovat, ale také obhajovat.

V Ottawě se už jeden takový našel. Jmenuje se Eric MacIntosh. Na živobytí si vydělává jako docent na katedře lidské kinetiky (co to, pro přírodu, je?) na ottawské universitě.

Tenhle učený pan přišel na to, že Ottawa je přeplněná vysoce postavenými úředníky federální vlády, a ti mají úplně jiné starosti. Z názorů pana docenta MacIntoshe vyplynulo, že jako neměl na chleba a hry čas Sokrates, nemají jej ani kanadští vládní úředníci.

Je ovšem pravda, že ti mají dnes trochu jiné starosti: ministerský předseda Justin Trudeau osobně nařídil okamžité zavedení nového počítačového systému k vypočítávání a vyplácení jejich mezd. Odborníci sice namítali, že by možná stálo za to věc nejdříve vyzkoušet, ale mladý Trudeau zadupal. Výsledek: značné procento vládních úředníků se najednou ocitlo bez výplaty, nebo sice s výplatou, ale tak divně spočítanou, že buď do smluvní částky chyběla více než polovina, nebo naopak dostali děsně moc a teď po nich účtárny vyžadují, aby ty peníze vrátili.

Samozřejmě je jednodušší se sebrat, odjet do Bramptonu, a tam vyzývat k umělému hokejovému nadšení.

I když: jeden bystrozraký fanoušek našel další důvod, proč není třeba brát hokejové výzvy mladého Trudeaua moc vážně. Vždyť on to četl z teleprompteru!

To jsou taková průhledná zařízení, na nichž řečníkovi běží slova, která má pronést, a která jsou postavena tak, aby unikla pozornosti nejen diváků přímo na místě, ale také pozornosti televizních kamer.

Až na to, že jeden z televizních diváků si toho všiml, a dodal, že ještě, že tak. Vzpomeňte, dodal jízlivě, že jeho papá v projevu, v němž se měl zmínit o baseballové legendě, toho clapika nazýval Baby Ruth.

Pro nezasvěcené: správně to mělo být Babe Ruth.

Takže, uzavřelo tuto diskusi několik fanoušků, mladý Trudeau alespoň (na rozdíl od svého otce) dokázal, že umí číst z teleprompteru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.