bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Jevgenij Malkin se bude bránit proti ruským nařčením

1. listopadu 2019, 6:21

Petr Adler

Jevgenij Malkin nikdy nevložil ani halíř ze svých těžce vydělaných peněz do nějakých podivných podniků, které obchodují s tzv. kryptoměnami, řekl J.P. Barry, americký zástupce ruského útočníka Pittsburgh Penguins. A už vůbec ne čtyři milióny dolarů: Malkin vložil dva milióny do podniku, který měl působit v ruském textilním průmyslu.

Podle ruských internetových stránek sport.ru vložil Malkin čtyři milióny dolarů jako svůj podíl na vzniku a dalším růstu ruského podniku (nepříliš rusky znějícího jména) Mark Space.

Podnik údajně vybral ještě dalších šest miliónů od dalších podílníků, pustil se do obchodu kryptoměnami, hlavně v Asii, a nakonec (podle sport.ru) zmizel. I s těmi milióny.

K dalším podílníkům měla zakladatelům a provozovatelům podniku podle sport.ru pomoci právě Malkinova sláva.

Stránky sport.ru o den dříve zveřejnily zprávu, že Malkin získal americké občanství. Způsob, jakým ruští novináři zprávu podali, vyvolal mezi ruskými hokejovými nadšenci neuvěřitelnou zášť. Zvláště poté, kdy sport.ru pokračoval řadou dalších článků, v nichž se nejrůznější slavní ruští činitelé vyjadřovali k Malkinovu rozhodnutí velice pobouřeně.

Hokejový odborník Alexander Koževnikov jízlivě zajásal, že v mužstvu ruského presidenta Vladimíra Putina nastoupí Američan.

Ve snaze vypadat vyrovnaně sport.ru zveřejnil Malkinovo ujištění, že se mu Amerika stala druhým domovem, se skromným a nenápadně umístěným dodatkem až na úplnem konci článku, že americký pas mu zjednoduší život. Hráči ze zahraničí totiž musí pravidelně před sezónou získávat pro činnost v NHL americké i kanadské pracovní povolení. To Američan nemusí.

Vzápětí přinesl sport.ru vyjádření bývalého slavného sovětského hokejisty Vjačeslava Fetisova, dnes vládního činitele a kamaráda presidenta Putina, který oznámil, že on by si nic podobného nedovolil.

Pak sport.ru zveřejnil názor Malkinovy manželky Anny Kasterovové, že jí není moc dobře jasné, proč je kolem toho všeho takový rozruch, když si její manžel ponechal i ruské občanství. Bude-li zapotřebí, bude-li zdráv a povolají-li ho stavitelé ruského národního mužstva, určitě neodmítne, řekla Anna Kasterovová.

Na to odpálily stránky sport.ru pumu o tom, že Malkin se co podílník Mark Space vlastně zúčastnil podvodu na chudácích Rusech, kteří chtěli (místo v rublech či jiných penězích) obchodovat v kryptoměnách.

Celý tento postup připomíná štvavé kampaně z dob vlád komunistických stran (útoky tehdejšího Rudého práva na tzv. ztroskotance a samozvance se článkům ve sport.ru podobají až neskutečně).

Pokud jde o tzv. kryptoměny, řeč je o obchodech s penězi, které probíhají vlastně bez hranic, s penězi, které existují pouze v elektronické podobě (viz, kupříkladu, nejznámější z nich jménem bitcoin). Jejich hodnotu nestanoví žádné ekonomické zákony, ale dohody, které spíše než seriózní obchod připomínají spekulací. Ovšem: používat kryptoměny je lacinější než třeba používat úvěrové karty, kde uživatel určitou částí ceny nebo pravidelnými poplatky platí podnikům, které tyto karty vydávají.

Podle zastánců kryptoměn je jejich nejužitečnější vlastností, že žádná vláda na světě dodnes nepřišla na to, jak upravovat jejich použití nebo jak jejich použití kontrolovat.

Malkin prostřednictvím J.P. Barryho oznámil, že si v první řadě najímá v Rusku právníka, aby mu zjistil, co se vlastně stalo, a jak mohlo dojít k takové fámě, která poškozuje jeho dobré jméno.

Podle Barryho Malkin vložil dva milióny do krejčovského podniku v Rusku. Učinil tak pouze proto, že zakladatelem byl jeho dlouholetý známý. Podnik později přešel na prodej oděvů prostřednictvím internetu, ale, řekl Barry, nikdo nikdy Malkinovi neřekl, že by Mark Space mohl mít cokoliv společného s obchodem v kryptoměnách.

V podstatě, řekl Barry, jde o dva spolupodnikatele, kteří si dnes jdou po krku, a Malkin potřebuje zjistit, co se vlastně děje. Proto si najímá právníka, který mu má obstarat veškeré doklady, aby se dalo zjistit co nejspolehlivěji, oč jde.

Navíc, dodal Barry, nikdo ze sport.ru se ani nepokusil spojit buď s ním nebo s Malkinem samotným, aby zjistil jeho úlohu v podniku nebo jeho názor.

Malkin, kterého zranění (označované pouze za dolní část těla, ve zkratce NHL pak LBI, neboli lower-body injury) vyřadilo už ve druhém utkání této základní části sezóny ze hry, řekl, že pokud jde o něj, celý internet je humbuk, který patří na smetiště.

Pokud jde o něho samotného, řekl Malkin, on sám o sobě ví, že je poctivý, ale že opravdu neví, co by měl dodat k věci podniku Mark Space: jediné, co mu zatím došlo je, že je to poněkud šílené, a to je všechno.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.