bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: jak dlouho ještě vydrží McDavid v Edmontonu?

4. dubna 2019, 6:50

Petr Adler

Connor McDavid, co kapitán Edmonton Oilers, ví, co se sluší a patří. Po každém utkání, bez ohledu na to, jak to dopadlo, je to právě on, tvář mužstva, na koho se soustřeďuje pozornost novinářů (a jejich prostřednictvím veřejnosti). McDavid je vždy slušný, neslušné slovo neuslyšíte jak je rok dlouhý, nikdy se nesníží ke spílání, a když se mu otázka zda být přízemní, zvedne oči k nebesům.

Ve chvíli, kdy se dozvěděl, že jeho mužstvo ztratilo poslední naději na postup do pohárové soutěže (Colorado Avalanche uhráli na St. Louis Blues bod, který tam posunul je), McDavid zase zvedl oči k nebesům. A rozbalil to.

Ne, nedopustil se přílišného množství výrazů nevhodných k otištění, i když jich tam pár bylo. Connor McDavid přednesl přesný popis mužstva, které si ho vybralo na jaře 2015 jako prvního hráče v pořadí.

Způsob, jakým McDavid promluvil, nadzvedl řadě hráčů i nejrůznějších činovníků obočí. Přestávají se ptát, zda někdy dospějeme k okamžiku, v němž McDavid oznámí, že chce pryč. Začínají se ptát, kdy se to stane. Nejrozšířenější odhad: jestli se situace nezlepší, nejpozději po skončení příští sezóny.

Neskutečná skutečnost

Ono to je opravdu hodně divoké, když hvězda mužstva řekne, že je neuvěřitelně zklamaná. Osobní výsledky (nejlepší v jeho profesionální kariéře) moc neznamenají: chce hrát o pohár. Přišel do Edmontonu před čtyřmi roky, před dvěma roky podepsal smlouvu na osm let, všichni ho popisují jako hráče, s nímž stojí a padá mužstvo, jako hráče, kterého by chtěl každý, kdo by chtěl zakládat nové mužstvo, a on se za tu dobu dostal do pohárové soutěže jen jednou, a skončil ve druhém kole.

Skutečnost, že jeho mužstvo zase nepostoupilo, ačkoliv má ve svých řadách dva ze čtyř nejlépe postavených hráčů v NHL, pokud jde o body za branky a nahrávky (Connor McDavid a Leon Draisaitl) ocenil McDavid stručnou větou, kterou nelze přeložit jinak než že to všechno stojí za prd (doslova: it sucks).

“Nestačili jsme. Celou sezónu jsme nestačili, to byly opravdu děsné šňůry porážek, a my jsme to krvácení nedovedli zastavit,” řekl McDavid.

“V téhle lize není moc místa na chyby. Spousta mužstev na to má, my jsme se snažili se jim rovnat, ale bylo toho příliš málo, a přišlo to příliš pozdě.”

A poté, kdy právě končící sezónu přirovnal k horské dráze (roller coaster), dal McDavid průchod svým citům způsobem pro něj neslýchaným: “Tohle byla šílená sezóna. Výměna kouče. Výměna generálního manažera. Dobré dny, hrozně dny. Bylo to těžké na pocity, nebylo jednoduché udržet se v chodu. Pořád jsme jako patřili, měli jsme to na dosah, a pak jsme jen koukali, jak nám to mizí před nosem.”

Nic moc nového pod sluncem

Sešup Edmonton Oilers po slavném období, v němž je Dvorana slávy vyhlásila za dynastii (ano, slova, slova, slova, ale Oilers se tím vychloubají dodnes) začal vlastně hodně dávno. Může to znít až neuvěřitelně, ale přispěla k tomu ideologie, kvůli níž začaly místní sdělovací prostředky útočit na Petera Pocklingtona, majitele, který mužstvo dostal do NHL. Ten nakonec usoudil, že to nemá zapotřebí. Ke vzniku ovzduší, v němž šlo mnohem více o prachy než o hokej, přispěl také názor Waynea Gretzkyho, že by si zasloužil vydělávat mnohem více než mu platí Oilers, a z těch to nevymačká. Tohle bylo dlouho před zavedením mzdového stropu.

Tam někde začal úpadek, jehož podrobný popis by zaplnil tlustospis, a ještě by možná ani nebyl úplný.

Dnes je to tak, že Edmonton Oilers mohou sloužit co příklad tzv. dysfunkční rodiny, tedy rodiny, která je rodinou pouze jménem, ale rodinné vztahy v ní jsou otráveny do takové míry, že jedinou nadějí k vyléčení by mohla (ale nemusela) být transplantace.

Provazochodci bez ochranné sítě

Dnešní Edmonton Oilers se potácí nad propastí. Tváří se sice nadneseně, jenže ve chvíli, kdy jejich největší hvězda začne zmiňovat, že jedna věc jsou hráči, a druhá je celý ten podnik kolem nich, začíná to být nebezpečné. Mimo jiné také proto, že po této sezóně vyprší platnost tříletých sezónních vstupenek. Právě těch je mezi skupinami sezónních vstupenek nejvíce. Zaměstnanci mužstva obvolávají nynější majitele, zda míní obnovit svůj závazek. Podle zákulisních zpráv je procento příznivců, kteří by se chtěli zavázat k dalším třem rokům hrozivě nízké. Výsledky na ledě se začínají projevovat v pokladně.

Navíc v různých veřejných debatách začíná růst množství lidí, kteří se plácají do čel a volají, že v době, kdy majitel mužstva Daryl Katz tlačil radnici, aby se podílela poměrně podstatnou částkou na stavbě nové haly, měli tehdejší radní vypráskat a panu majiteli říci, že každý, kdo chce stavět nový barák a nemá na něj, může zajít do banky a vypůjčit si (říká se tomu hypotéka).

Jenže teď už je pozdě bycha honit.

Jestli zbrusu nové vedení mužstva nedokáže přehodit výhybku, budou se Edmonton Oilers topit v podprůměru i v dalších sezónách. Jenže to nové vedení zatím neexistuje ani v hlavách těch, kteří by je měli najmout.

A do toho kapitán mužstva pojmenuje svoje pocity a zážitky. Ani jedno z těch slov neznělo jako blahořečení vedení mužstva. Connor McDavid sice nikoho nejmenoval, ani na nikoho nenamířil prst, ale jeho odpovědi byly výmluvné.

“Nemůžeme se ani bavit o příští sezóně,” řekl McDavid, “když nemáme ani generálního manažera. Tady se bude muset vyřešit (s prominutím, ale takhle to řekl: a lot of crap) spousta sraček. Já jen můžu doufat, že najdou toho správného, a že budeme mít lepší mužstvo.”

A když ne?

A když ne, budeme moci začít ještě před koncem příští sezóny uvažovat, které jiné mužstvo si bude moci a chtít dovolit těch dvanáct a půl miliónů dolarů McDavidovy každoroční mzdy.

Jisté bude jedno: když pak Connor McDavid přijede se svým novým mužstvem k zápasu proti Oilers na jejich ledě, nesetká se s takovou nenávistí, jakou zažil John Tavares, když přijel s Toronto Maple Leafs na led New York Islanders.

Connora McDavida bude čekat potlesk. Otázka je, kolik míst bude v Rogers Place prázdných. I přesto, že přijede ztracený syn.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.