bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: hráči se hádají o podíl ze zisku ze Světového poháru

28. září 2016, 21:15

Petr Adler

O peníze jde až na prvním místě, a členstvo hráčských odborů NHLPA se kvůli tomu rozdělilo: mají se ti, kdo nehráli ve Světovém poháru, jakkoliv podílet na mnohamiliónovém zisku nebo ne?

Původní návrh zněl, že by se půlka té půlky zisku, která patří NHLPA, rozdělila mezi 170 hráčů, kteří si zahráli ve Světovém poháru, a druhá půlka že by se rozdělila mezi zbytek oněch zhruba 720 členů NHLPA.

Zástupci odborů navštívili ještě před zahájením soutěže tréninková soustředění všech osmi mužstev, aby se poptali na místě, co si o věci myslí samotní hokejisté.

Podle nezávisle nepotvrzených zpráv, čeští hráči navrhli rozdělení 80 procent ku dvaceti: větší částka by připadla účastníkům, menší by se rozdělila mezi ostatní.

Tytéž zdroje dále tvrdí, že ruští hráči nemají tušení, proč by k těm penězům měl přijít někdo jiný než ti, kdo hrál na Světovém poháru: tak my se tady v krvi, potu a slzách (blood, sweat and tears) dřeme, a pak má smetanu slíznout někdo jiný?

Do věci vstupuje ještě jedna drobnost: některá mužstva měla ve svých řadách hráče, kteří nehrají v NHL, čili ani nejsou členy NHLPA. Na přímou otázku, zda tihle hoši dostanou nějaký peníz, zní odpověď také přímo: ano. Jenže se nebudou podílet na rozhodnutí o tom, kolik to bude. Tohle rozhodnutí stojí a padá s pořadatelem. A tím je v otázce rozdělení podílu ze zisku mezi hráče pouze NHLPA.

A další drobnost: co dostanou, pakliže dostanou cokoliv, hráči, kteří sice byli jmenování, aby reprezentovali, ale museli se té cti vzdát kvůli zraněním? Třeba v poslední den před prvním utkáním turnaje?

Ovšem, je pravda, jak se vyjádřil nejmenovaný zástupce NHLPA, že tohle je dobrá potíž: “Mluvíme o rozdělování zisku, nemluvíme o tom, kolik se bude hráčům strhávat do rezervních účtů ligy (escrow).”

Řeč je o srážkách z mezd, které NHL ukládá pro případ deštivých dnů, jak se v angličtině dost přiléhavě říká horším časům. Po sezóně se vypočítá, zda liga prodělala, a když ne, dostanou hokejisté větší část sražených peněz zpět. Ne všechny, jen část. Hráčům se to moc nelíbí, protože takhle sedí jejich těžce vydělané peníze na účtech někoho jiného, a oni s nimi nemohou podnikat nic do chvíle, než je dostanou zpět.

Jak to, že až teď?

Ozvaly se ale také hlasy údivu, že si hráči takhle důležitou otázku nevyřešili už dávno. Jistě, NHLPA má přes 700 členů, to znamená, že se vedení odborů může potýkat s více než sedmi stovkami názoru. Jenže tady nejde jenom o to, že taková rozhodnutí jsou dost podstatná, takže by měla být vyřešena mezi prvními. Tady jde také o to, jak to vypadá. Ne v očích nejširší veřejnosti, ta je v tomto případě podle názoru NHLPA vedlejší, ale v očích ligy. NHL totiž před sebou najednou vidí nejednotnou skupinu, která se nedovede domluvit o věcech, které by pro ní měly být důležité.

Ať si nikdo nemyslí, že si tohle vedení ligy nezapamatuje, až se začne jednat o nové kolektivní smlouvě. A to může být dost brzo: obě z vysokých smluvních stran mohou od současné smlouvy odstoupit už v září roku 2019. Ano, část dnešního členstva NHLPA už bude tou dobou někde jinde, třeba v důchodu. Za ně se stanou členy jiní.Třeba s jinými názory. I opačnými. Jenže nikdo nemůže dnes vědět, jak veliká část to bude. To netuší ani sami členové.

Závěr pro ligu je prostý: jakmile jde o prachy, je po hráčské svornosti.

Očekává se, že příjmy z provozování Světového poháru překročí 100 miliónů dolarů. Zdroje příjmů jsou rozsáhlé: od prodeje vysílacích práv, přes prodej vstupenek, k nejrůznějším reklamám na hrazeních, až k reklamám na dresech (severoamerická premiéra, která se prý nedočká zavedení v NHL), až k příspěvkům od nejrůznějších podporovatelů (cizím slovem: sponsorů).

Smlouva mezi ligou a odbory je v tomto ohledu velice přesná. Po odečtení nákladů se budou obě strany dělit nikoliv bratrsky, ale spravedlivě. V češtině se tomu říká rovným dílem, v angličtině pak fifty-fifty.

Liga se nebaví o tom, co se stane s její polovicí. Může ty peníze rozdělit mezi majitele klubů, nebo je může uložit do svého provozního rozpočtu. Nikdo se jí ale (alespoň ne veřejně) neptal, takže NHL nemá za nezbytné se o věci nějak bavit.

Jak dlouho nebude jasno, to neví ani výkonný ředitel NHLPA Don Fehr. Ten navštěvuje každý podzim všechna mužstva. Lze očekávat, že se s hráči bude bavit i o téhle otázce. Fehrovy návštěvy končí většinou někdy v lednu. Takže nelze očekávat, že by se NHLPA rozhodla hned teď.

Mezi jiným také proto ne, že teprve v lednu začne být zřejmé, zda se NHL přiklání k další olympijské účasti. Pakliže Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nezmění své dosavadní rozhodnutí, že od této chvíle odmítá hráčům NHL platit cestovné a pojištění, je po olympijské účasti NHL veta. Tohle je sdělení, které si během Světového poháru vyslechl v Torontu president Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel s tím, že to má takto nějak šetrně naznačit olympijskému presidentovi Thomasi Bachovi.

Ovšem: olympijská účast také hráčům mění peněžní obraz.

Mimoto zatím není zřejmé, jak to bude s příštím Světovým pohárem. Pořadatelé se musí rozhodnout co nejrychleji, neboť současná sestava (mužstvo Evropy a severoameričtí mladíci) nepřípadne patrně v úvahu. Liga i odbory si to představují tak, že dojde k vylučovací soutěži, která rozhodne, kdo se dostane do soutěže, ať už se bude konat kdekoliv. Znamená to též, zda budou přední mužstva nasazena, takže nebudou muset bojovat o účast, a pakliže ano, podle jakého klíče? Další otázka, která čeká na odpověď.

Navíc je tu ona zmíněná hrozba přejednávání kolektivní smlouvy mezi NHL a NHLPA. Pořadatelé tvrdí, že by se další ročník Světového poháru měl konat v roce 2020, a že by vůbec jeho pořádání mělo být založeno na čtyřletém cyklu.

Tohle už tu bylo také: Světový pohár roku 2004, a po něm zavřela NHL krám ve výluce. Může NHL očekávat od NHLPA záruky, nejlépe písemné a ověřené u notáře, že bude vyjednávat tak, aby nemohlo dojít k výluce?

Přes tuny řečí, že mají všichni na myslí pouze dobro hokeje jako sportu, a že soutěže nejlepších proti nejlepším (best-on-best) jsou písní budoucnosti, o peníze jde (jak řečeno a jako je tomu vždycky) až na prvním místě. Už to je tak, že profesionální sport je odvětvím zábavního průmyslu. Dokud se mezi lidmi najde dost nadšených jednotlivců, kteří budou rádi a ochotně platit za to potěšení, zůstane to tak, jak to je.

Jak říkával český autor a herec Jan Werich, čas si lidé vymysleli proto, aby věděli od kdy do kdy, a kolik za to.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.