bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: gólů jako o posvícení

6. listopadu 2016, 7:18

Petr Adler

Nemusí být zrovna liják, stačí, když tu a tam kápne: v letošní sezóně NHL zatím padá víc branek než padalo od roku 1988, kdy si Edmonton Oilers dovolovali střílet jako na pouti a trefovali se.

Netřeba se bavit o debaklu Montreal Canadiens, kterým ondyno Columbus Blue Jackets nasázeli desítku jako kdyby se nechumelilo.

Mnohem zajímavější je statistické číslo z ligové dílny: od začátku letošní soutěže do dnešního dne padlo v NHL celkem kolem šesti a půl branky za zápas. Ne, to neznamená, že některé góly byly jen částečné (viz debatu dobrého vojáka Švejka o nedokonaných vraždách s četnickým strážmistrem v Putimi), to znamená jen tolik, že statistika jako věda představuje přesný součet ohromně nepřesných, až podezřelých, čísel.

Jak říkával Sir Winston Churchill: známe lži, známé zatracené lži, a pak ještě známe statistiky.

Jenže právě tahle statistika se neplete. Stačí sečíst padlé branky a rozdělit počtem odehraných zápasů.

Po neslavně výluce roku 2004 NHL zpřísnila tresty za bránění ve hře. První sezónu poté se počet padlých branek zvýšil. A pak se vrátil k předcházející šedi.

Myšlenka na zvětšení branek neprošla. Prošla myšlenka, která zakázala brankářům hrát po celé ploše za brankovou čárou. Změnilo se postavení mimo hru na modré čáře. Zakázané uvolňování také už není, co bývalo. Částečné zmenšení brankářské výstroje a výzbroje bylo (prozatím) přijato jenom na papíře. Jeho uplatnění se z řady ne zcela pochopitelných důvodu protahuje, takže to vypadá tak, že ne všichni brankáři mají odpovídající výstroj. Až ji dostanou všichni, budou mít pár úředně povolených dnů na tréninky v novém, a pak nastoupí v novém všichni najednou. Vedení ligy žije v zatím ničím neopodstatněné naději, že se tak stane ještě před koncem této pravidelné sezóny. Kdyby k tomu mělo dojít až se začátkem soutěže o Stanleyův pohár, odloží se celá věc na příští sezónu.

Trenéři přišli s neuvěřitelnými obrannými plány. Hráči se jim povinně musí naučit zpaměti.

Titíž trenéři ovšem také přišli s neméně neuvěřitelnými útočnými plány. I jim se museli hráči naučit zpaměti.

A přesto (nebo proto?) počet padlých branek v několika minulých letech skomíral (až malém skomřel).

Až najednou teď není zápas, v němž by padlo v součtu kolem devíti až desíti branek žádnou výjimkou.

Co se, pro přírodu, děje? Je to tím, že se prosazují mladší hráči, kteří hrají bezostyšně tak, jak jim velí hokejové pudy, takže na trenérské plány sice moudře kývají hlavami, ale pak to stejně dělají podle svého?

Částečně. Možná. Já nevím, řekl jeden z předních statistických odborníků ligy. Tak to vidíte. Jezdí si po městě v autě se státní poznávací značkou STATMAN, a neví. Ví jenom tolik, že když to takhle půjde dál, může NHL očekávat, že na konci sezóny bude mít ve svých řadách alespoň tucet hráčů, kteří mezi říjnem 2016 a dubnem 2017 nasbírají více než stovku bodů. Něco takového se naposledy povedlo v sezóně let 1995 až 1996. A pokud jde o celkový počet branek, naposledy jich padalo tolik jako letos v sezóně let 2009-2010.

Jenže teď přijde chyták: zatímco začátkem oné sezóny padlo něco přes šest a půl gólů za zápas, nakonec se vše vrátilo do více či méně původních kolejí. S koncem oné sezóny se průměr ustálil na sice pěkných, ale přesto nižších pěti a málem třech čtvrtinách branek za zápas.

Takže, pravil onen statistik za stálého krčení ramen, kdo ví, jak skončí tahle sezóna? V březnu jde, alespoň zdánlivě, o víc než v říjnu a listopadu. Jistě, při sečítaní bodů, které znamenají postup, platí podzimní body úplně stejně jako ty jarní, ale obrana, kupříkladu, se učí mnohem hůře (a pomaleji) než bezhlavé útočení.

Čili, uzavřel STATMAN, čerstvě vylíhnutá kuřata se také nepočítají hned na podzim.

Kromě toho, dodal, to vám řekne každý brankář, že ty starší hvězdy (například Sidneyho Crosbyho, Alexandera Ovečkina, Patricka Kanea, Jonathana Toewse, ale i takového Jaromíra Jágra) už má přečtené, zatímco takový Connor McDavid, Auston Matthews nebo Patrik Laine jsou pro ně (alespoň dočasně) velikou neznámou.

To je naprostá pravda, potvrdilo Jeho Veličenstvo Král Henrik (občanským jménem Henrik Lundquist), který chrání svatyni New York Rangers.

“Jsou rychlejší,” vysvětlil Lundquist, “tím zrychlili celou hru. Tím také způsobují spoustu útoků v přečíslení, a to nemusí končit pro brankáře dobře. Ovšem, když máte mužstvo, které má také pár takových mladíků, může se to obrátit i proti soupeři. Ale tihle mladíci, přiznejme si, střílejí mnohem lépe než jejich předchůdci. Dovedou si poradit i se špičkami ve hře jednoho na jednoho, a při střelbě se dovedou trefit do růžku velikost pětadvacetníku. To je potom těžká prace.”

Co s tím?

“Nic,” řekl Lundquist. “Je to výzva, to ano, ale je to výzva, která hru okořeňuje.”

Bude se tedy střílet i nadále jako o posvícení?

Kdyby šlo jenom o brankáře, shodlo se několik Lundquistovych kolegů, tak určitě ne. Ale jde hlavně o diváky. A když jde o ty, kteří přispívají svým podstatným dílem na zázračné platy profesionálních sportovců, tak to určitě ano, to si pište.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.