bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Gary Bettman uklidňuje davy

8. března 2019, 5:20

Petr Adler

Předběžná jednání o novou kolektivní smlouvu mezi NHL a jejími odbory NHLPA zatím probíhají v srdečném až přátelském ovzduší vzájemného pochopení, a ne, liga se opravdu neobává, že by Eugene Melnyk poslal někdy během nějaké bezměsíční noci ke stadiónu Canadian Tire Centre náklaďáky a nechal mužstvo odstěhovat někam jinam, nejlépe na úplně jiný konec světadílu. Takhle to vidí komisař ligy Gary Bettman, který poměrně nečekaně pozval na závěr schůze generálních manažerů ve floridském letovisku Boca Raton novináře na kus řeči.

Bettman většinou pronáší projevy o současném stavu hokeje a NHL během finále Stanleyova poháru. Jenže letošní předjarní schůze byla tak nudná, že si žádní generální manažeři nevjeli do vlasů, hlasy zvedali pouze na golfových hřištích, a navrhované změny sami nazvali šťouráním (doslova: tinkering). Takže se Bettman rozhodl, že poskytne novinářům, a jejich prostřednictvím i příznivcům NHL, alespoň něco k přemýšlení.

Nejdříve aktualita

Ne, odpověděl Bettman na otázku, zda se neobává, že by majitel Ottawa Senators mohl zvednout kotvy. Pak se doplnil: každé mužstvo je jednou dole a jindy zase nahoře. Tohle samozřejmě všichni přítomní novináři věděli: každý jeden z přítomných nedělá nic jiného než zpravodajství o hokeji.

Bettman tedy považoval za nutné dodat, že Eugene Melnyk co majitel plní všechny svoje závazky. Tohle dále nerozvedl, ale patrně měl na myslí, že pakliže nasekal někde nějaké dluhy, splácí je. Ostatně, současné severoamerické hospodářské vztahy jsou obecně založeny na úvěrech, takže tady bylo osvěžující slyšet alespoň to, že majitel Ottawa Senators se netopí ve dluzích, a že věřitelé na něj nemusí posílat výběrčí služby.

Na přetřes přišla také otázka přesunu Senators z předměstí v Kanatě o kus blíže k prostředku kanadského hlavního města, do čtvrti LeBreton Flats, poblíž kanadské sněmovny.

Melnyk na přebudování té oblasti nemá, spojil se tedy s úspěšnou stavitelskou firmou Johna Ruddyho, pohádal se s ním, a nepomohlo ani zprostředkování kanadským soudcem známým tím, že by dokázal skamarádit i vodu s olejem. National Capital Commission, úřad, který odpovídá za územní plánování Ottawy, odebral vydáním tiše rozzuřeného prohlášení společnému podniku Melnyka s Ruddym stavební povolení.

Takže v Boca Raton padla logická otázka: proč se Bettman do věci nevložil, dokud byl čas? Zasáhl ve sporech Melnyka s úřady přece už několikrát, proč ne teď? Protože, řekl Bettman odměřeným hlasem (ale ten vztek byl dost slyšitelný), protože mě o to nikdo nepožádal.

Nicméně, řekl, pevně věří, že všechno dobře dopadne. Ještě, že neřekl, že se nakonec vezmou.

Ovšem, jeden z nejvyšších papalášů NHL po zveřejnění zprávy, že plán jménem LeBreton Flats je mrtev, mezi čtyřma očima naznačil, že není všem dnům konec. Doslova: tahle fraška bude mít ještě několik dějství.

Navíc je tu taková drobnost jménem stanovy: mužstvo se totiž může stěhovat z jednoho města do jiného města jedině po schválení Radou guvernérů. Té se ale zatím nedostalo jediného náznaku, že by měl Melnyk zaječí úmysly, takže Bettman téma uzavřel řka, že se neobává, neboť to není třeba.

Co je na prvním místě: kolektiv nebo peníze?

Komisař Bettman a jeho zástupce Bill Daly se nedávno sešli několikrát s vedením hráčských odborů NHLPA. Vždycky to bylo u nějaké příležitosti, nikdy to nebylo opravdu úřední jednání, ale vždycky se mluvilo o kolektivní smlouvě.

Ta nynější vyprší po sezóně let 2021-2022, jenže: letos v září může každá strana požádat, aby byla platnost současné smlouvy zrušena, a aby se začalo úředně jednat o nové. To by bylo hodně nebezpečné. Jakkoliv obě strany teď mluví o vzájemném pochopení a že (zatím) nikdo nebouchal do stolu, obě strany si dovedou představit, že by najednou v září 2020 buď majitelé nebo hráči oznámili, že se nehraje.

Majitelé by vyhlásili výluku. Nebo by hráči vyhlásili stávku. V případě výluky mohou hráči během uzavření NHL hrát hokej za peníze i jinde, kdyby došlo ke stávce, ne.

V obou případech přijde zkrátka divák.

První obětí se zatím stal Světový pohár: mělo k němu dojít v roce 2020. Dojde k němu někdy jindy, pakliže k němu dojde. Tohle je pro obě strany situace k pláči. Ročník 2016 sice byl poněkud podivný (národní mužstva doplňovalo mužstvo zbývajících zemí Evropy a mužstvo severoamerických mladíků do 23 let), ale pořadatelé už tehdy naznačovali, že by rádi našli cestu ve stopách kopané. Její vrcholná událost se jmenuje mistrovství světa, oblibou u diváků lehce předčí olympijské hry, a hlavně: anglicky se jmenuje Světový pohár (World Cup). Zásadní potíž NHL a NHLPA spočívá hlavně v tom, že taková obrovská událost nesmí být závislá na zaměstnaneckých vztazích mezi hlavními pořadateli. Data konání musí být přesná a zřejmá do nejvzdálenější budoucnosti.

Jistě, liga se s odbory nedávno dohodla na vzájemně velice výnosném obchodě. Hokejoví fanoušci milují kartičky s obrázky hráčů, jejich základními údaji a místem pro podpis. Dohoda s jedním z nejvýznamnějších výrobců, The Upper Deck Company, bude platit dlouhodobě a zaručí hráčům i lize zajímavé příjmy.

To je všechno nádherné, ale veškeré podobné kšefty blednou před přízrakem kolektivní smlouvy. Bettman i Daly sice vytrvale prohlašují, že si obě strany uvědomují, že mír mezi zaměstnavateli a zaměstnanci je pro obě strany nesmírně důležitý, a vedení NHLPA, představované tady výkonným ředitelem Donem Fehrem a jeho odborným rádcem, bývalým hráčem Mathieuem Schneiderem, jim nijak neodporuje, ale jinak jsou obě strany doslova neuvěřitelně zticha.

A přitom rozporů je víc než dost.

Majitelům vadí příliš dlouhé doby platnosti hráčských smluv. Nástupní smlouvy (entry-level contract, zkráceně ELC) j\sou omezeny třemi roky, ale volní hráči mohou dosáhnout délky platnosti až osm let, pakliže se upisují mužstvu, u něhož jim právě vypršela dosavadní smlouva, a sedm let, upisují-li se konkurenci. Pět let, a dost, říkají majitelé.

Hráčům už 14 let vadí tzv. zásobní účet, v angličtině escrow. Jde o částky, které se jim při výplatě strhávají. Ukládají se na zvláštní účet pro případ nějaké hospodářské katastrofy. Majitelé tvrdí, že hráči si vydobyli příliš silný, někdy až rozhodující, vliv na každodenní činnost NHL, měli by za to tedy nést určitou část odpovědnosti. Ostatně, větší část stržené částky se jim po sezóně vrací.

Podle zasvěcených hlasů z okruhu NHLPA by hráči mohli uvažovat o kompromisu. Současná kolektivní smlouva totiž lize umožňuje zvednout srážky ze mzdy pro tento účel až na celou pětinu (20 procent). V současnosti se hráčům strhává 13,5 procenta. Dal by se najít způsob, tvrdí hráči, který by toto jejich zatížení mohl snížit na šest až sedm procent. Ne, že by tančili radostí, ale vypadalo by to přijatelněji.

Pět kruhů

A pak je tu ještě otázka olympiády. Na Fehrovo tvrzení, že hráči přímo touží po účasti NHL odpovídá nedůvěřivým pokrčením ramen: v první řadě, olympiáda se týká zhruba stovky hráčů, těm ostatním šesti stovkám dělá radost pouze to, že mají nco přes dvě neděle placené dovolené.

Majitelům NHL vadí něco jiného. V roce 1998 přistoupili na olympijskou účast na žádost mezinárodních papalášů: olympijský hokejový turnaj hynul na úbytě. Nejlepší evropští hráči začali hromadně odcházet do Severní Ameriky, národní mužstva jejich zemí tím pádem trpěla. Mezinárodní olyhmpijsky výbor (MOV) a Mezinárodní hokejová federace (IIHF) tehdy požádali NHL, aby jim vytrhla trn z paty. NHL souhlasila: co když jí olympijská účast pomůže rozšířit značku i do oblastí dodnes hokejově panenských? MOV slíbil platit lize její náklady, tak proč ne?

Výsledek byl smutný: zbytek světa, ten nehokejový, zůstal nehokejový, a NHL si uvědomila menší problém: přerušovala sezónu v době, kdy se vyhrocují boje o postup do pohárové soutěže. Přerušovat soutěž v době takového napětí je nezodpovědné vůči divákům, bez nichž by se NHL neobešla. K rozhodnutí, že s olympiádou je konec jí nakonec pomohl president MOV Thomas Bach: rozhodl, že jeho sdružení už nebude NHL hradit její náklady. Tím jednostranně zrušil smlouvu.

NHL ovšem moc dobře ví, že pokud jde o olympiádu, je postoj většiny hokejistů přinejmenším vlažný.

Kopec, při jehož obraně budou obě strany ochotny padnout, se jmenuje escrow.

Gary Bettman několikrát zdůraznil, že NHL nebude vyhledávat válku.

K tomu ovšem bude zapotřebí, aby takhle mírumilovná zůstala i ta druhá strana.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.