bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Forsberg našel novou výzvu

12. února 2019, 5:56

Petr Adler

Který hokejista by nechtěl, aby ho zastupoval člen hokejové Dvorany slávy? Až dosud byl jen jeden takový: Bobby Orr. Od tohoto týdne má silnou konkurenci: bývalý švédský útočník Peter Forsberg se připojil ke svému bývalému spoluhráči z Colorado Avalanche Claudeovi Lemieuxovi.

Lemieux je presidentem severoamerické pobočky švýcarské mezinárodní agentury jménem 4Sports AG. S Forsbergovým příchodem bude mít agentura nové oddělení, které bude pracovat čistě v oblasti hokeje. Jmenuje se 4Sports Hockey AG.

Tenhle podnik, s hlavním sídlem ve švýcarském Zugu, má pobočky v USA, Kanadě, Švédsku a Německu. Forsberg se stal jeho většinovým podílníkem.

Forsberg je členem tzv. klubu tří zlatých (Triple-Gold Club): mimo dva Stanleyovy poháry získal také dvě zlaté olympijské medaile a dvě zlaté medaile z mistrovství světa.

Na olympiádě 1994 v norském Lillehammeru vstoupil Peter Forsberg do hokejových dějin. Ve finále překonal kanadského brankáře Coreyho Hirsche v nájezdech mazanou střelou, které se od té doby přezdívá jeho jménem.

Švédsko ho za to tenkrát poctilo poštovní známkou, ovšem Hirsch byl ještě několik měsíců po tom zápase tak rozčilen, že výslovně zakázal, aby byl na známce vyobrazen. To tenkrát švédští návrháři vyřešili velice jednoduše: změnili barvu a číslo dresu brankáře. K rozeznání byl jenom Forsberg. Nakonec, šlo přece právě o něj, ne o nějakého kanadského brankáře, který prohrál v olympijském finále. Forsberg tenkrát pomohl svým Tre Kronor k prvnímu olympijskému zlatu v dějinách země (i olympiád).

V roce 2014 se Forsberg stal uctívaným členem hokejové Dvorany slávy (tak doslova zní úřední označení: Honoured Member of the Hockey Hall of Fame). To už byl v hráčském důchodu. Se ziskem 249 branek a 636 nahrávek ze 708 utkání (celkem 885 bodů, v průměru bod a čtvrt za zápas). V NHL hrál v barvách Québec Nordiques, z nichž se stali Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers a Nashville Predators.

Forsberg a Lemieux spolu odehráli v Denveru pět sezón v letech 1995 až 1999.

Všichni zúčastnění vyjádřili uspokojení hraničící s nadšením: Forsberg řekl, že je nadšen novou výzvou. Bude pracovat s výkonným šéfem Danielem Gigerem, který podnik vystavěl tak, že dnes patří ke světovým špičkám, a těší se, že bude zase v jednom mužstvu se svým bývalým spoluhráčem Claudem Lemieuxem.

Claude Lemieux, který (ještě co útočník New Jersey Devils) získal na jaře 1995 cenu Conna Smytheho pro nejužitečnějšího hráče v pohárové soutěži, řekl, že s Forsbergovým příchodem učinil podnik zásadní krok na cestě k postavení nejlepšího zástupce hokejistů na světě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.