bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: dva spory z prvního pohárového kola asi povedou ke změnám pravidel

25. dubna 2019, 6:40

Petr Adler

Dan O’Halloran vstoupí do dějin NHL. Nejdříve uznal torontským Maple Leafs branku proti Boston Bruins, kterou mu sice schválili v torontské kontrolní místnosti NHL, ale (kromě torontských členů a příznivců) ji všichni ostatní odborníci označili za nesmysl, a pak napálil Codymu Eakinovi z Vegas Golden Knights v půlce třetí třetiny sedmého zápasu proti San Jose Sharks pět minut za krosček na Joe Pavelskiho (a navíc deset minut za neslušnou připomínku, vyslovenou rozhodčímu nahlas rovnou do očí), ačkoliv všichni ostatní (kromě členů a příznivců Sharks) neviděli v Eakinově zákroku více než dvě minuty (a k té neslušné nadávce by asi v takovém případě nedošlo).

Dan O’Halloran je ten pán (na snímku z televizního monitoru pod titulkem) s červenými páskami na rukávech a hrozivým číslem 13 na zádech. Dívá se zrovna, jak Joe Pavelski padá na záda.

Boston sice nakonec Toronto vyřadil, ale oněch pět minut v poslední třetině nakonec patrně přispělo k vyřazení Vegasu. Při pětiminutovém trestu se totiž vyloučený hráč nevrací poté, kdy soupeř proměnil přesilovku.

Výsledkem bude, že na nejbližší schůzi generálních manažerů NHL koncem června přistanou na jednacím stole dva návrhy na změny pravidel. Ten první bude vyžadovat mnohem přesnější vysvětlení, co vlastně je a co už není bránění ve hře brankáři, a ten druhý bude vyžadovat automatické posouzení každého odpískání pětiminutového trestu z videoveho záznamu v kanceláři NHL. A dokud nebude vynesen a nepřijde od mudrců z Toronta verdikt, nebude se hrát.

Očekává se, že pakliže ta dvě nová pravidla vzniknou, ponesou obě jméno rozhodčího Dana O’Hallorana.

Co se stalo

Cody Eakin po vhazování ve vlastní třetině krosčekoval Joe Pavelskiho. Krátce poté akci dokončil Eakinův spoluhráč Paul Stastny. Pavelski se snesl k ledu a zůstal v bezvědomí.

Puntičkářsky řečeno, pakliže Pavelskimu někdo způsobil újmu, byl to spíše Stastny než Eakin.

Po Pavelskiho odchodu do šatny svolal Joe (zvaný Jumbo) Thornton své kolegy ke střídačce, kde pronesl vášnivý projev. Jeho plné znění nelze ve slušných novinách zveřejňovat, ale jeho spoluhráči se shodli, že ač pln výrazů naprosto nevhodných k jídelnímu stolu ani do smíšené společnosti, byl Jumbův projev výzvou, že těch pět minut musí Sharks využít k nelítostné pomstě za svého kapitána.

Sharks, kteří do té chvíle prohrávali tři ku nule, během čtyř minut vstřelili za záda Marca-Andrého Fleuryho čtyři branky a ujali se vedení. Za Vegas v poslední minutě zápasu srovnal Jonathan Marchessault, jenže Barclay Goodrow nakonec poslal krátce před koncem prvního nastavení Sharks do druhého kola.

Zde se sluší připomenout, že Thornton býval sám kapitánem Sharks. Úřad mu odebral tehdejší kouč Todd McLellan se souhlasem generálního manažera Douga Wilsona. Sharks pak hráli jednu sezónu bez kapitána, a poté jmenovali do úřadu právě Pavelskiho, zatímco Thornton a Logan Couture se stali jeho zástupci.

Řešení?

Podle neúředního rozhovoru s mužem, který do toho bude mít co říci, půjde o jednoznačné vyjádření: ne, video se nebude prohlížet a posuzovat na žádost kouče, který se cítí být ublížen. V případě, že by nebyl vyslyšen, by mu to (podle současných pravidel) vzalo možnost jakéhokoliv dalšího protestu (a také právo na oddechový čas).

Jakmile bude rozhodčí na ledě chtít ohlásit trest vyšší dvou minut, odebere se ke trestné lavici. Tam ho ho spojí s torontskou kanceláří. Rozhodčí pro potřeby posuzovatelů, kteří zírají na obrazovky v zatemněné místnosti na adrese 50 Bay Street, označí videový záznam akce, která podle něj zasluhuje přísnější postih.

Nové pravidlo, povzdechl si onen muž, už nám postup do dalšího kola nevrátí, ale co není letos, může být napresřok.

Na dotaz, zda si myslí, že návrh jeho mužstva má naději na úspěch, odpověděl, že opravdu nemá pocit, že to je beznadějné. Tohle, řekl, co se stalo nám, je důkaz, že se to úplně klidně může stát i jiným. Pak se ujistil, že zůstane bezejmenný: v tom Torontu budou určitě mít pocit, že jsou ještě důležitější než jsou. To jim určitě udělá radost.

Z Bostonu mezitím zaznělo, že snad ani nepůjde tolik o přepisování výčtu nepřijatelných zákroků na brankáře. Nikoliv: půjde pouze o to, aby věci posuzoval někdo, kdo věci rozumí.

Na doplňující otázku přišla vzápětí odpověď: ano, chci tím říci, že v té skupině zoufale chybí brankář. Měl by to být brankář se zkušenostmi z co nejvyšších soutěží, nejlépe z NHL. Bývalí hráči z pole, případně rozhodčí, nemají o věci tušení.

Na další doplňující otázku, zda si bostonský papaláš myslí, že jeho návrh projde, přišla stručná odpověď: jo. Pár minut poté se ten dobrý muž doplnil: nebudete mě jmenovat? Tedy dobrá: když ne teď hned, budeme je otravovat tak dlouho, až se jim rozbřeskne.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.