bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Don Cherry si zasluhuje lepší zacházení, soudí řada hokejistů

19. listopadu 2019, 0:52

Petr Adler

Don Cherry se ke mně vždycky choval s úctou, je to slušný chlap, jehož kariéra neměla skončit takhle ostudně jenom proto, že si někdo vyložil jeho slova tak, jak si je chtěl vyložit. To je názor Nazema Kadriho (na snímku ve chvíli, kdy to říká), dlouholetého útočníka Toronto Maple Leafs, který dnes hraje za Colorado Avalanche.

Nazem Kadri je libanonského původu, věřící Muslim, který se svou vírou nikdy netajil. Pokud jde o řečičky protihráčů, tzv. trash talk, Kadri vždycky tvrdil, že jestli mají s jeho vírou problém, pak mají problém oni, ne on, a jejich kecy mu nevadí.

Přímočará řeč

Kadri má rozhodně v těle více slušnosti než president Sportsnetu Bart Yabsley, muž, který Cherryho vyhodil za pár slov pronesených v jeho pořadu Koučův koutek (Coach’s Corner) během přenosu Hockey Night in Canada 9. listopadu.

A aby ta urážka držela opravdu pevně, Yabsley Cherryho vyhodil v pondělí 11. listopadu, tedy v den, kdy Kanada vzpomíná svých padlých na válečných bojištích. V den, o němž Cherry hovořil ve své připomínce o úctě k tradicím v Koučově koutku.

Od té doby se k věci vyjádřila spousta hráčů NHL. Dnešních i bývalých. Většina z nich, více či méně opatrně, naznačila, že Cherry není žádný rasista, a že tenhle konec jeho kariéry je velice smutný.

Toto pondělí se, v rámci uvádění nových členů Dvorany slávy, konala v Torontu konference o řízení sportu. Zúčastnil se jí i komisař NHL Gary Bettman, a odpověděl na otázky ohledně Cherryho odchodu. Yabsley na poslední chvíli poslal pořadatelům sdělení, že sice měl být aktivním účastníkem, ale že mu do toho něco přišlo.

Kadri, který se narodil v Kanadě, pochází z rodiny, která přišla do země z libanonského městečka Kfar Danis. Už co středoškolák byl aktivním členem studentského muslimského sdružení. Příznivce Maple Leafs možná nepotěší, že jako malý kluk (pod vlivem svého otce) fandil Montréal Canadiens, ale do dějin Toronto Maple Leafs se zapsal jako první Muslim, kterého si vybrali (jako sedmého hráče v pořadí výběru roku 2009).

Mimochodem, Kadri nebyl prvním Libanoncem v dějinách NHL: předcházeli mu John Hanna (odehrál 198 utkání v NHL, New York Rangers, Montréal Canadiens a Philadelphia Flyers), Alain Nasreddine (Chicago Blackhawks, Montréal Canadiens, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, dnes jeden z asistentů kouče u New Jersey Devils), a Ed Hatoum (Detroit Red Wings, Vancouver Canucks).

Co řekl komisař

Gary Bettman nijak neposuzoval rozhodnutí Sportsnetu o ukončení spolupráce (jemnější výraz pro vyhazov) s Donem Cherrym.

Soustředil se na málem pětiminutový sólový výstup Rona MacLeana o týden později. MacLean se dostal po Cherryho vysílací bok poté, kdy veřejnoprávní Canadian Broadcasting Corporation (CBC) dala výpověď prvnímu moderátorovi Koučova koutku Daveovi Hodgeovi za to, že se netvářil nadšeně, kdy podnik předčasně ukončil vysílání Hockey Night in Canada a přepojil na jakousi schůzi kanadských sociálních demokratů.

Tou dobou probíhalo nastavení zápasu mezi Canadiens a Philadelphia Flyers.

MacLean se 16. listopadu v první přestávce Hockey Night in Canada, ve chvíli, kdy se měla rozjet znělka Koučova koutku, doprovázena štěkáním Cherryho pejska Blue, objevil před značkou Hockey Night in Canada, aby vysvětlil, že Koučův koutek se stal věcí minulosti. Vysvětloval (s vážnou tváří), že Cherry zůstává jeho přítelem, ale že musel dát přednost zásadě před přátelstvím.

Bettman se vyhnul sdělování svých názorů na věc tím, že řekl, že Sportsnet vydal svá prohlášení, a NHL že sdělila svůj názor také (ve dvou odstavcích, kde sice nejmenovala Cherryho ani Sportsnet nebo Hockey Night in Canada, ale řekla, že v pořadu zazněla slova, která nesouzní s jejími hodnotami).

MacLean, řekl Bettman, viditelně mluvil že srdce. Rozhodně, dodal komisař, vysvětlil své city jasně.

Na přímou otázku ohledně Cherryho a celé záležitosti Bettman odpověděl, že nemíní zahájit další vlnu zpravodajství.

Spletité vztahy

Ovšem, ta přímá otázka byla logická: NHL je chráněna známka, a práva na přenosy jejích činností nepatří mezi nejlacinější. V roce 2014 se soukromému podniku Rogers Media podařilo přeplatit CBC: tak získala pobočka Rogers Media jménem Sportsnet více či méně výlučná práva na tucet let, za lidovou cenu pět a čtvrt miliardy dolarů (amerických).

Více či méně proto, že některé části Hockey Night in Canada se dosud vyrábí na pracovištích CBC. Kromě toho, konkurenční soukromý podnik TSN, který patří komunikačnímu velikánu Bell, si udržel práva na oblastní vysílání utkání Winnipeg Jets, Toronto Maple Leafs, Ottawa Senators a Montréal Canadiens. I ten divák, který má předplaceno všech pět hlavních kanálů TSN, ale má smůlu, když bydlí mimo vymezenou oblast. To může k zesílení na obrazovce klikať na číslo oblastního kanálu: dostane se mu sdělení, že v tuto chvíli probíhá vysílání něčeho, k čemu nemá přístup, děkujeme za pochopení.

V každém případě je to tak, že NHL, jako vlastník zboží, sice prodala práva na jeho použití, ale může kdykoliv říci, že takhle si to využívání nepředstavovala. Kdyby ovšem vysílací práva odebrala, došlo by k jedné ze dvou možností: nositel práv by pokrčil rameny, aby dostal patřičnou částku zpět, nebo by šel s věcí k soudu. Potom by ale na ty peníze musel čekat až do chvíle, kdy by padl po všech možných odvoláních konečný právoplatný rozsudek, a současné by si přivřel dveře k dalšímu jednání o právech v budoucnosti.

Proto se nelze divit, že když NHL řekne, že se jí něco nelíbí, vysílací společnost nastraží slechy.

Ovšem: Cherry řekl, že mu Sportsnet ani nedal možnost k vyjádření, případně k nějaké podobě omluvy. Vysvětlil, že by místo výrazu vy lidé (you people) řekl vy všichni (everybody). Dovede si představit, že si někdo výraz vy lidé vyložil za nějaký způsob rozlišování, a že těm by vysvětlil, že měl na myslí všechny, kteří neuctívají kanadské tradice, bez ohledu na původ. Jenže, dodal, Sportsnet mu tu možnost nedal.

Cherry dále v rozhovoru s kanadskou televizní společností CTV řekl, že po něm vedení Sportsnetu chtělo,, aby se doslova stavěl na hlavu. Nejen, že by mu to nikdo nevěřil, ale také on sám nemohl ponižovat ani sebe, ale ani své diváky, takovým šaškováním.

Na pouhý okraj: CTV patří témuž velikému Bellovi jako TSN. Čili konkurent Rogers Media a potažmo Sportsnetu. Sice si (kvůli politické korektnosti) také příliš nevyskakuje, ale rozhodně nedává najevo nad ostudným postavením Sportsnetu žádnou známku lítosti. Taktéž, na rozdíl od Sportsnetu, neváhá zveřejňovat hlasy mnoha slavných, kteří Dona Cherryho znají dlouho a dobře. A ti všichni se shodují, že jestli někdo není rasista, je to právě Don Cherry.

Dobrá, řekl Don Cherry, je mi pětaosmdesát, a to jsou všichni slušní lidé, pokud se vůbec toho věku dožijí, už dávno v důchodu.

Znamená to, že i on si konečně natáhne důchodcovské trepky a začne si užívat zaslouženého odpočinku?

V odpověď se Don Cherry pouze usmál.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.