bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Don Cherry rozpoutal bouři. Zase

11. listopadu 2019, 3:43

Petr Adler

Oblíbený komentátor Don Cherry, bývalý hráč a úspěšný kouč, se ve své části přenosu Hockey Night in Canada obořil na nově přišlé obyvatelé Kanady, že neuctívají základní kanadské národní svátky. Jmenovitě šlo o 11. listopad, který se slaví jako Den příměří (Remembrance Day): 11. listopadu 1918 skončila první světová válka, a Kanada oslavuje památku padlých.

Dnes se vzpomíná padlých ve všech válkách, které se přihodily od té doby.

Cherry se zmínil o svém rozčilení nad tím, co viděl v Torontu a přilehlém městečku Mississauga, kde bydlí. Přesněji, popudilo ho, co neviděl. Kanaďané si při té příležitosti kupují květy rudého máku, dnes většinou z umělé hmoty, které si už od začátku listopadu zapichují do klop kabátů na znamení, že nezapomněli. Ostatně, onen den se koná pod heslem Abychom nezapomněli (Lest We Forget).

Výnosu z prodeje těch květů se užívá přímo na pomoc spolkům válečných vysloužilců.

Cherry šel ve své rubrice Koučův koutek (Coach’s Corner) přímo k věci: “Milujete náš způsob života, milujete naše mléko a strdí, tak byste mohli alespoň utratit pár šupů za květinu rudého máku, nebo tak.”

A pak, aby bylo jasno, o čem mluví, Cherry dodal: “Tihle chlapi zaplatili za způsob života, jehož si v Kanadě užíváte, tihle chlapi zaplatili tu nejvyšší cenu.”

V angličtině pronesl Cherry na toto téma přesně 49 slov. Netušil, jakou tím vyvolá bouří.

Kancelář NHL se ozvala skoro vzápětí následujícím prohlášením: “Hokej dosahuje nejvyšší úrovně, když lidi spojuje. Slova pronesená včera večer byla urážlivá a odporovala hodnotám, ve které věříme.”

Jaké hodnoty to jsou, to už kancelář NHL nedodala.

President Sportsnetu Bart Yabsley měl za nezbytné následovat příkladu NHL: “Donovy diskriminující poznámky jsou urážlivé a nepředstavují naše hodnoty, a za čím si stojíme jako síť. Již jsme o závažnosti této otázky s Donem hovořili, a za tyto poznámky, které společnost jen rozdělují, se upřímně omlouváme.”

Yabsley nedodal, komu se Sportsnet omlouvá.

Cherry sám se zatím k otázce nevyjádřil.

Za to se ozvala starostka Mississaugy Bonnie Crombieová. Poté, kdy Cherryuv názor označila za opovrženíhodný, dodala: “Jsme na naší kulturní mnohostrannost hrdí, a budeme ji vždy podporovat. Nově příchozí naší zemi obohacují. Jsme všichni Kanaďané, a všichni hrdě nosíme makové květy.”

Potíž tady spočívá jen v drobnosti: Cherry nesouhlasil s tím, že je mnozí nenosí.

Ozval se také bývalý liberální poslanec a před tím socialistický premiér Ontaria Bob Rae: “Cherryho řeči jsou nevzdělané a předpojaté, a v tomto období našich dějin je nemůžeme nechat bez povšimnutí.”

Nevysvětlil, co myslel tímto obdobím našich dějin.

Ozvaly se také hlasy, že Cherry by měl dostat výpověď. Pakliže k tomu dojde, připraví se Hockey Night in Canada o divácky nejsledovanější součást svých přenosů.

Sam pětaosmdesátiletý Cherry tvrdí, že ještě zdaleka nemá v úmyslu odejít do důchodu.

Za mlada hrával Cherry v obraně, většinu hráčských let strávil v nižší soutěži (AHL), ale odehrál si také něco utkání v NHL (Boston Bruins, Vancouver Canucks, Colorado Rockies), byl také úspěšným koučem (Colorado Rockies, Boston Bruins, které přivedl dvakrát do finále Stanleyova poháru).

Cherry má kliku, že veřejnoprávní Canadian Broadcasting Corporation (CBC) před pěti lety přišla o práva na Hockey Night in Canada: to by už byl dávno pryč. Jenže práva nakonec získala soukromá společnost Rogers Media, která v roce 2014 zaplatila dopředu na tucet let pět a čtvrt miliard dolarů.

Někteří politicky korektní novináři se tudíž snažili získat nějaké komentáře od CBC, aby mohli Cherrymu spílat ještě silněji. Dočkali se zklamání: CBC jim sdělila, že se sice podílí technicky na některých částech přenosů Hockey Night in Canada, ale obsah že je záležitostí Sportsnetu, těšilo nás.

Ovšem: prohlášení presidenta Sportsnetu Barta Yabsleyho se tak nějak, zajisté nedopatřením, dosud nedostalo na webové stránky Sportsnet.ca. A stejně tak se tam neobjevil záznam Koučova koutku ze soboty 9. listopadu, ačkoliv jinak to je jedna z nejnavštěvovanějších rubrik stránek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.