bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: do svidanija, Alexander Michajlovič?

31. května 2017, 8:10

Petr Adler

Co bude dál s Alexandrem Ovečkinem? Zůstane kapitánem Washington Capitals? Zůstane vůbec hráčem Washington Capitals? A jestli ano, jak dlouho? Generální manažer mužstva Brian MacLellan přilil olej do ohně pokrčením ramen. Pak zabručel, že vyměňovat Ovečkina někam jinam nedává v tuto chvíli “organizační smysl,” ale “kdyby se naskytla oprávněná a hokejově zdůvodnitelná nabídka,” a odmlčel se.

Jde o drobnost: za dob Ovečkinova kralování se Washington Capitals ani jednou neprobojovali alespoň do finále konference, o finále Stanleyova poháru nemluvě. I přesto, že si v poslední době pravidelně odnáší domů tzv. Presidentovu cenu za vítězství v pravidelné součástí soutěže. Jakmile udeří pohárová soutěž, je to pořád totéž v bleděmodrém. Znalci místních poměrů označí Capitals za nejvážnějšího kandidáta na celkové vítězství, a washingtonští pak mají děsné potíže, aby se přehoupli přes první kolo. A když se jim to podaří, čeká na ně druhé kolo. A tam shoří.

Mnozí z toho viní právě Ovečkina. V pravidelné soutěži střílí branky jako o pouti, v turnajové soutěži jako by mu zmokl střelný prach.

Součást dějepisu

Generální manažer MacLellan připouští, že ta jednotvárnost, s níž jeho mužstvo nedovede uspět v pohárové soutěži, přímo volá po nějakém řešení. Po něčem rozhodujícím.

“(Lidé) si hlídají určité věci v tom, jak hraje, a ve chvíli, kdy to zaznamenají, říkají, že to není přijatelné. Jenže on (Ovečkin) tvoří značnou část tváře našeho mužstva, našich dějin. Má značný podíl na tom, kde jsme jako mužstvo, a aby někdo přišel a ležérně řekl, pojďme ho vyměnit někam za někoho, to opravdu je z hlediska mužstva nesmysl. Třeba se někdy stane, že se na obzoru objeví nějaká oprávněná a opravdová hokejová nabídka, ale nejsem si jist, že bych nějakou takovou viděl. Je součástí našich dějin, a to se nezmění,” uzavřel MacLellan.

To s těmi dějinami je nesporné, ozvalo se vzápětí několik generálních manažerů jiných mužstev NHL. Včetně toho, dodali, že dějiny Washington Capitals popisují leccos, jen ne pohárové vítězství, které by stalo za zmínku.

Ovšem, pravil jeden že zmíněných generálních manažerů, to, že MacLellan mluví o dějinách může mít také skrytý význam: třeba mluví o tom, že Ovečkinův příspěvek k dějinám Washington Capitals je minulostí. Takže, zamyslel se, bude možná dobře začít premyset o tom, koho nabídnout MacLellanovi výměnou.

Jak se to vezme: MacLellan rozhodně popřel, že by vedení mužstva třeba jen uvažovalo, že zprostí jedenatřicetiletého Ovečkina kapitánského céčka.

V tomhle ohledu asi měl pravdu: v právě uplynulé sezóně vstřelil Ovečkin 33 branek. Na tom je zajímavé hlavně to, že v jeho případě všichni říkají “pouze” 33, zatímco většina ostatních hráčů ligy by olízla všech deset, kdyby se tomu číslu jen přiblížila.

V letošní pohárové soutěži Ovečkin odehrál (nešťastných) 13 zápasů, vstřelil pět branek, na dalších osm nahrál, takže tu máme zase to (nešťastné) číslo: 13 bodů.

Špatné na tom všem je, že se Capitals nepodívali do finále Stanleyova poháru od jara 1998. Tenkrát s nimi ve čtyřech zápasech zametli Detroit Red Wings, kteří tak (dosud naposledy) obhájili pohárové vítězství. Za prvních šest let pohárové neúspěšnosti po onom finále Ovečkin nemůže: Capitals si ho vybrali (jako prvního hráče v pořadí) až na jaře roku 2004.

Není také zřejmé, zda nebo jak moc za to všechno může kouč.

Barry Trotz si uvědomil, že Ovečkin dohrával běžnou sezónu řádně znaven a do pohárové soutěže nastupoval na pokraji vyčerpání. To všechno kvůli zběsilé, někdy doslova až šílené, honbě za body: jak pro umístění mužstva, tak do soutěže o nejlepšího střelce.

Trotz se tedy s Ovečkinem domluvil, že bude v běžné sezóně hrát méně, a kapitán s tím souhlasil.

Jistě, po vyřazení Capitals vyšlo najevo, že Ovečkin hrál zraněn a v bolestech, jenže nepomohlo ani to: MacLellan dál najevo, že Trotz zůstává hlavním koučem mužstva, ale nedal najevo, že by měl v úmyslu mu někdy brzo nabídnout prodloužení smlouvy. A ta Trotzovi vyprší po příští sezóně.

V angličtině se takovému postavení říká “zchromlý kačer” (lame duck). Je to postavení, které rozhodně neposiluje autoritu toho, kdo se v něm nachází.

Co dál?

Jakkoliv MacLellan hovoří vzletně o Ovečkinově podílu na slávě Washington Capitals, několik znalců se dalo slyšet, že hlavní postavou mužstva už nějakou dobu není on. Je jí, podle nich, švédský útočník Nicklas Bäckström.

V neděli 18. června se dozvíme, koho budou Capitals hájit v rozšiřovacím výběru, a koho ponechají na pospas nově vznikajícím Las Vegas Golden Knights. V jejich případě bude ironické, že nové mužstvo vede bývalý generální manažer Washingtonu George McPhee, muž, který kdysi přivedl do Capitals právě ty hráče, kteří jsou jejich oporami dodnes.

MacLellan navíc bude mít plné ruce práce s přesvědčováním zcela i částečně volných hráčů, aby podpisy nových smluv stvrdili, že chtějí zůstat ve Verizon Center.

Pikantní bude, kupříkladu, vyjednávání s obráncem Dimitrijem Orlovem. Jeho zástupce totiž naznačil, že za pětadvacetiletého zadáka mluví o lukrativní smlouvě s ruským armádním mužstvem CSKA Moskva, které působí v ruské Kontinentální hokejové lize (KHL).

MacLellan se zmínil, že by si rád ruského vytrvalce zajistil na delší řadu let.

Stejně tak se vyjádřil o ruském křídle Jevgeniji Kuznecovovi.

Jenže MacLellan netuší, zda Orlov s Kuznecovem naznačují ochotu k návratu na rodnou Rus proto, že by si tím pádem bez potíží zajistili místo v národním mužstvu na olympiádě roku 2018, nebo zda tak činí proto, aby si vyšroubovali cenu směrem nahoru. To vědí jen ti dva, a ti jsou oprávněně zamlklí.

Zda Orlov s Kuznecovem vědí, že to zatím nevypadá tak, že by NHL, po dohodě s odbory NHLPA, mínila zvýšit mzdový strop, není známo. Opět: možná ano, možná ne. V každém případě, v tuto chvíli mají (alespoň zdánlivě) silnější kartu v ruce právě oni.

Odbočka

Zástupce komisaře NHL Bill Daly se vyjádřil, že ke zvýšení mzdového stropu by mohlo dojít pouze za použití tzv. inflační spoustě (inflation trigger).

Jenže: zvýšení mzdového stropu by nutně znamenalo zvýšení částek, které hráči platí na zvláštní účet (cizím slovem: escrow). Ten vznikl pro údajně nepravděpodobný případ, že by se NHL najednou dostala do peněžních potíží. Údajně proto, že kdyby měli bývalí hráči vyhrát soudní při, podle níž jim liga neřekla dost včas a dost důrazně, že zranění hlavy mívají dost často trvalé až celoživotní následky, bude se NHL houpat v základech. Bude obíhat kampeličky, aby jí někdo půjčil alespoň na úhradu inserátů o prodeji všech mužstev nejbohatším zájemcům.

Zatím je to tak, že ke konci sezóny účetní NHL a NHLPA sečtou všechny příjmy i výdaje ligy, pročež hráči dostanou většinu peněz zpět.

Štve je k nepříčetnosti, že v první řadě mají vůbec lize přispívat. I přesto, že si v posledních dvou kolektivních smlouvách vymínili práva málem spoluvlastnická: mít práva, to jistě ano, ale podílet se na riziku podnikání, kam by to vedla okna!

Kromě toho, těch peněz by mohli klidně používat oni sami, třeba i ke svému obohacení.

A hráči zuří také proto, že nikdy nedostanou zpět úplně všechno, co do věci vložili. Rozhodně je netěší myšlenka, že aby dostali naráz úplně všechno, museli by odejít do důchodu.

Takže, uzavřel Daly, liga se míní začít bavit s NHLPA o mzdovém stropu během několika příštích dnů, ale bylo by dobře, kdyby generální manažeři nepočítali s nějakým zázračným zvyšováním, pakliže vůbec nějakým.

Konec odbočky

Z toho všeho plyne, že Brian MacLellan bude mít letos plné ruce práce.

A do toho vznikají spory o jeho největší hvězdě.

Těžko si lze představit, že se MacLellan o Ovečkinovi nebavil s majitelem Tedem Leonsisem, mužem, který se už několikrát dál slyšet, že když bude jeho kapitán chtít jet na olympiádu a hrát tam za Rusko, on mu nebude bránit, i kdyby se liga stavěla na hlavu.

Podle nedávného vyjádření komisaře ligy Garyho Bettmana to bude asi prázdné gesto, protože NHL patrně nějak zakročí.

Stejně je ale nepředstavitelné, že by MacLellan mluvil o možné výměně Ovečkina za někoho jiného někam jinam, aniž by mu majitel Leonsis naznačil, že mu to dovolí.

Alexander Ovečkin je jednou z nejvýraznějších postav dnešní NHL. Má neuvěřitelnou techniku, hraje chytře, je velice rychlý a nebojí se hrát silově.

Ale hlavně: je svůj. Stejně, jako třeba P.K Subban, který musel odejít z Montreal Canadiens jenom proto, že jeho nebojácnost zůstat sám sebou neseděla tehdejšímu kouči Michelu Therrienovi.

A kde je dnes Michel Therrien?

O Subbanovi víme, že jako obránce Nashville Predators hraje ve finále Stanleyova poháru.

Třeba: když před časem vstřelil Ovečkin jeen že svých neskutečných gólů, položil vzápětí hokejku na led a tvářil se, že si nad ní ohřívá ruce, tak že je rozpálená. (Ten žert vyzní trochu lépe v angličtině: hot neznamená jen teplotu, ale také úspěšnost a kvalitu vůbec.)

Někteří hokejoví staromilci se dusili záští, zatímco většina hokejových fanoušků tančila nadšením.

Nebo: jakkoliv je kapitán Pittsburgh Penguins Sidney Crosby hokejově nadán snad přímo božsky, vyloudit z něj lidskou odpověď na zcela obyčejnou otázku je horší než si nechat léčit zánět trojklanného nervu.

Jak řekl jeden generální manažer, když přijdou mladíci na zkoušky před výběrem (pre-draft combine), jsou pořád ještě poměrně normální. Po skončení podniku, čili ještě před zahájením výběru, se změní ve všeobecnou výrobnu klišé. Jako kdyby jim to někdo vtloukl do hlavy.

Kdo? Generální manažeři?

Zmíněný generální manažer se zachechtal: to byla ale pěkně blbá otázka.

Na otázku po Ovečkinovi ani nemusel přemýšlet: nenávidím ho vždycky, když hraje proti nám. Ale jinak si pravidelně pouštím video záznamy jeho akcí a vychutnávám si je.

A co jeho řečičky? Ty posloucháte?

Jejda, zasmál se, vždyť je často hodně srandovní! A říká pravdu!

A kdybyste zjistil, že ho Washington Capitals budou chtít měnit, co uděláte?

Blázníte? zeptal se, kdyby ho nechtěli měnit, bude MacLellan zticha. Já koukám už teď, koho bych jim mohl nabídnout, a jsem přesvědčen, že to se mnou dělají i všichni ostatní.

Takže: myslíte, že se bude Alexander Ovečkin stěhovat?

Ne, odpověděl, tomu uvěřím teprve ve chvíli, kdy uvidím, že kancelář ligy tu výměnu schválila.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.