bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: čtvrt století v čele NHL, aneb jak právník z New Yorku změnil hokej

2. února 2018, 7:04

Petr Adler

NHL má ráda tradice. Jedna z nich je od čtvrtka 1. února stará přesně jednu čtvrtinu století: kdykoliv se komisař Gary Bettman (na snímku) objeví ve kterékoliv hale kteréhokoliv kanadského mužstva, a jeho přítomnost je ohlášena na televizní kostce, ozve se bučení. Režie střihne na páně komisařovu tvář, a hle, on se usmívá. Jde ve své odvaze tak daleko, že ve chvíli, kdy se spatří nad ledem, mává davům s laskavým úsměvem chápajícího vladaře.

Hokejoví příznivci se na Garyho Bettmana dívají se smíšenými pocity. Zvláště ti v Kanadě. Bettman je Američan, tak co se nám plete do našeho sportu. Že hokej, alespoň podle nejrůznějších dějepisných příruček, vznikl buď v Holandsku, nebo ve Skotsku, nebo prostě někde jinde, rozhodně ne v Kanadě, ba dokonce rozhodně dříve než vznikla Kanada, vůbec nevadí. Je to kanadský národní sport, a kdo to neví, měl by se jít zahrabat.

Na druhé straně to ale byl Gary Bettman, kdo způsobil, že Edmonton Oilers zůstali, zcela proti zákonům trhu, v Edmontonu, a že Winnipeg Jets po neslavném odchodu do Phoenixu přišli zpátky do Winnipegu oklikou z Atlanty, a opět, v rozporu se základními zákony trhu. Jedině Quebec Nordiques zůstávají minulostí. Ti ale jsou obětí nejen nedostatečného tržního zázemí. Trpí také za zarputilý nacionalismus svých vlastních politiků. Někteří z nich patří k majitelům podniku, jenž by chtěl přivést NHL zpět do La Belle Province, jenže v cestě jim stojí ještě zeměpisná nerovnováha uvnitř nejvyšší hokejové soutěže světa, a to je zase otázka trhu.

Na další straně, v době Bettmanovy přítomnosti u kormidla se NHL rozšířila z předchozích 24 mužstev na 31, a může být, že než se rok sejde s rokem, bude mít ještě o člena více.

Je tu ovšem ještě jedna strana: žádná z nejvyšších profesionálních sportovních soutěží Severní Ameriky nezažila tolik neshod mezi zaměstnavateli a zaměstnanci jako právě NHL. A může být, že jsme na cestě k další výluce. Jak karta stojí, může kterákoliv strana, liga nebo její hráčské odbory NHLPA, požádat v září 2019 o tzv. znovuotevření současné kolektivní smlouvy. Rozporů je více než dost, a v tuto chvíli to vypadá, že obě strany jsou, jak se říká mezi mafiány, ochotny zalehnout na matrace. V řeči nás obyčejných smrtelníků to znamená, že jsou ochotny bojovat do posledního bojovníka té druhé strany. Umírněnější hlavy obou stran vědí moc dobře, že by to byla sebevražda, ale obě strany tvrdí, že jim jde o zásadu. Je sice pravda, že při takových jednáních by měly obě strany odkládat neporušitelné zásady v šatnách v předsíni, zhruba tak, jako se odkládají deštníky a klobouky, ale to ze zásadních důvodů asi nepůjde.

A uprostřed toho všeho stojí neohroženě Gary Bettman, který ve svých 65 letech vyhrál v bojích se zaměstnanci zhruba stejně bitev kolik jich prohrál, a který na přímou otázku, zda už začal přemýšlet o důchodu odpovídá stejně přímo: ne. Dokud ho ta práce baví, dodává, nevidí jediného důvodu k odchodu.

Kdo je kdo

Mnozí, kteří přičítají Bettmanovi k dobru to nebo ono, případně ho viní z toho nebo onoho, přitom zapomínají, že komisař NHL je vlastně pouhým zaměstnancem majitelů jedenatřiceti mužstev, sdružených v Radě guvernérů.

Významným zaměstnancem, to určitě. Ale o tom, zda jsou majitelé spokojeni s jeho výkony, rozhodují pouze oni. Zatím mohou být nadšeni: příjmy ligy se zněkolikanásobily (ze 400 miliónů dolarů ročně ke dnešním 4.5 miliardám), platy zaměstnanců, kteří přivádějí diváky do ochozů, jsou díky zavedení mzdového stropu předvídatelné. Tito zaměstnanci nezískávají větší část koláče, jak tomu bývávalo kdysi, a teď NHL ještě spadne do klína další bezpracný zisk, vstupenka, kterou zaplatí majitelé Oak View Group za to, aby se soutěž rozšířila i do Seattle.

Ale: právě tady se hráči domnívají, že mohou své zaměstnavatele přidržet u krku. Může se totiž úplně klidně stát, že Oak View Group řekne, inu dobrá, my zaplatíme, ale: rádi bychom zahájili provoz v roce 2020 nebo, nejpozději, 2021. To znamená začít stavět zázemí nastávajícího mužstva, od generálního manažera přes kouče, skauty, lékaře, kustody až k údržbářům, ale také začít prodávat vstupenky, dresy, upomínkové předměty. A to znamená, že potřebujeme vědět, kdy se bude konat co. S výlukou nebudeme vědět nic.

I tohle má na starosti Gary Bettman. A přesto ho to pořád baví.

Komisař se neohlíží

Na přímou otázku, co považuje za největší úspěch své kariéry v NHL, Bettman neodpověděl. Místo minulosti se zaměřil na budoucnost. Přál by si, aby NHL byla napínavá a hodně vyrovnaná. Tak vyrovnaná, aby si málokdo troufl odhadovat na začátku sezóny, kdo tentokrát vyhraje Stanleyův pohár.

A byl by hodně rád, kdyby zůstalo u třech výluk z minulosti. Každé mužstvo, které zažilo všechny tři dosavadní výluky, přišlo o 146 utkání pravidelné sezóny. To se Garymu Bettmanovi, pochopitelně děsně nelíbí. Takže by byl rád, kdyby si hráči uvědomili, že NHL sice zavedla mzdový strop, ale ten se od svého zavedení zdvojnásobil z 39 miliónů dolarů na mužstvo ročně na nejméně 78 miliónů v příští sezóně.

Proč tedy ten nedostatek lásky mezi kanadskými hokejovými nadšenci? Na to lze odpovědět docela jednoduše: mnozí se domnívají, že Bettman věnuje více péče americkým trhům, rozšiřuje soutěž do míst, kde dávají přednost ledu na dnech sklínek s nápoji, a Kanada že tím trpí.

Čísla mluví jinak, a bez amerických trhů by nebylo příjmů, například, z vysílacích práv. Jenže vysvětlete to někomu, kdo ví jen to, že poslední kanadské mužstvo, které dosáhlo na Stanleyův pohár byli před 24 roky Montreal Canadiens. To bylo v prvním roce Bettmanova hokejového účinkování. Od té doby nic.

Jak právě za tohle může Gary Bettman, to zůstalo nevysvětleno. Ještě štěstí, že komisař NHL nebere bučení kanadských fanoušků vážně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.