bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Calgary Flames přišli s novými kupeckými počty. Něco v nich nehraje

22. září 2017, 6:54

Petr Adler

Telenovela jménem Calgary Flames pokračuje další přestřelkou mezi vedením podniku, který zastupuje zájmy majitelů, a vedením města, které zastupuje zájmy daňových poplatníků. Flames ve čtvrtek za ranního kuropění místního času uznali za vhodné vysvětlit, proč jim nezbývalo nic jiného než odmítnout nabídku města, týkající se nákladů na výstavbu nové haly. Prý měli původně v úmyslu na stavbu přispět 275 milióny dolarů ze svých vlastních kapes.

To by bylo o 90 miliónů dolarů více, než předpokládal nedávný návrh starosty Naheeda Nenshiho.

Proč tedy Calgary Sport and Entertainment Corporation (zkráceně si říká CSEC) odmítá starostův návrh s takovým rámusem a rachotem?

Návrh, který vyslovil starosta Nenshi zněl: 185 miliónů dolarů uhradí město, 185 miliónů mužstvo, a 185 miliónů přijde z přirážky k cenám vstupenek. Logika: třetích 185 miliónů zaplatí příznivci Flames, kteří vyjádří ochotu přispět tím, že navštíví nějaký jejich zápas.

Tuhle logiku ovšem president mužstva i CSEC Ken King (na snímku) postavil na hlavu: jakýpak dobrovolný příspěvek našich příznivců, hromoval, tržba za vstupenky, to jsou přece pouze naše prachy, a o ty se nemíníme dělit.

Kdo je tady kdo

Zde je třeba objasnit, kdo nebo co vlastně je CSEC: podnik, který patří vlastníkům Flames. Kromě Flames mu patří Calgary Hitmen, mladí hokejisté, kteří hrají v Západní hokejové lize (WHL), Calgary Roughnecks, kteří v nejvyšší kanadské soutěži (NLL) hrají sport pro skutečné muže, lacrosse, mužstvo nejvyšší kanadské fotbalové ligy (CFL) Calgary Stampeders, a navíc také Stockton Heat, mužstvo podřízené Flames v Americké hokejové lize (AHL).

CSEC halu Scotiabank Saddledome nevlastní. Pronajímá ji od města. Najemní dohoda je docela zajímavá. Příjmy odečtené od nákladů na nájem (vstupné na všechny hokejové a lacrossové zápasy, o nejrůznějších dalších akcích ani nemluvě) způsobují, že spíše nájemce dluží peníze nájemníkům než naopak.

Takže popuzení nejvyššího výkonného činovníka Flames i CSEC Kena Kinga najednou začíná mít (z hlediska jeho podniku) určitý, jakkoliv zhovadilý, smysl. Podle starostova plánu by nový stadión patřil podniku, a ten by musel platit všechny patřičné daně. Tak, jako všichni ostatní majitelé budov. Podnikových nebo soukromých.

Podle CSEC, to si tedy město vyskočilo hodně vysoko.

Návrh plánu CSEC zahrnoval také, že město vybere dalších 225 miliónů dolarů na zvláštní dani, které se (dost cynicky a neotřele) říká poplatek za obnovení obce (Community Revitalization Levy, zkráceně CRL). Poplatek by měly hradit všechny podniky, které by vznikly v okolí nové haly.

Tady si CSEC vypůjčila myšlenku od edmontonských, kteří podobný poplatek zavedli, aby mohli splatit podíl daňových poplatníků na Rogers Place, novém stánku Oilers. Ta výpůjčka nebyla z nejmazanějších: edmontonská CRL spíše podnikatele z okolí nové haly odrazuje. Zvedá jim náklady na provoz, které nemíní platit ze svého, i přenášejí je na zákazníky vyššími cenami, jenže zákazníci odmítají platit víc jenom proto, že to či ono kupují ve středu města, když totéž mohou pořídit o pár bloků jinde a laciněji.

Částka 225 miliónů dolarů, kterou navrhovala CSEC, je tedy založena mnohem více na snech než na skutečnosti.

Prohlášení CSEC tedy uvedlo, že po dvou letech vyjednávání je zřejmé, že nová dohoda není možná, takže Flames nebudou dále přemýšlet o nové hale.

Co budou dělat místo toho, to prohlášení neřeklo. Příznivcům Flames možná v uších zní drsná prohlášení Kena Kinga a šéfa hokejových operací Briana Burkeho, že Flames nebudou vyhrožovat, že se přestěhují, ale že když na to jednou přijde, přestěhují se, tečka.

Jeden z kořenů

Když CSEC před pár lety přišel s tím, že Scotiabank Saddledome je zastaralý (poprvé otevřel brány v roce 1984), měl na mysli poněkud větší stavbu než jenom novou halu. Do nového působiště se měli přestěhovat také fotbalisté Stampeders, a měla tam vzniknout ještě jedna, nepříliš určitě zmiňovaná, víceúčelová budova. CSEC hovořil o celkové ceně ve výši těsně pod 900 miliónů dolarů řka, že o tom, jak se podělíme o náklady, se přece nějak domluvíme, jsme přece dospěli lidé.

Jenže městští účetní poukázali na to, že konečná cena bude přinejmenším dvojnásobná, dokonce může přesáhnout částku dvou miliard. Půda onoho území je zaneřáděná odpadem z naftových výrobků, a to znamená, že to někdo bude muset vyčistit tak, aby se z té půdy dalo jist. Kdo? Přece město, kterému ta půda patří, a které ji nesmí, podle zákona, prodávat takhle zaneřáděnou.

Takže, uzavřeli radní, se po nás chce, abychom se podíleli na ceně stadiónu a zaplatili nejméně tolik, kolik bude stát stadión, za přípravu staveniště.

Jejich odpověď by se dala shrnout: no tak, pánové, vy snad žertujete.

Pak přišel starosta Nenshi s protinávrhem: postavme novou halu kousek severněji od nynějšího Saddledome, za zhruba 555 miliónů dolarů, a podělme se rovným dílem: 185 miliónů dolarů město, 185 miliónů mužstvo, a zbývajících 185 miliónů dolarů uhradí příznivci mužstva, kteří svým způsobem dobrovolně zaplatí zvláštní přirážku k ceně vstupného. K tomu je přece nikdo nenutí, aby se houfně tlačili na zápasech v nové hale.

Pan starosta nezmínil, že město by přijetí jeho návrhu stálo o zhruba 200 miliónů dolarů víc: odpovědnost za inženýrské sítě a veřejnou dopravu v okolí nesou na svých bedrech daňoví poplatníci.

CSEC v první řadě popudilo, že si někdo dovolil naznačit, že jejich volba místa nevyhovuje.

Takže do jednání o městském plánu vstoupili patrně předem s tím, že panu starostovi ukáží, kdo tady vládne. Jakýpak volený zástupce lidu.

Proto přišli s lehce sestřelitelným poukazem, že ta zvláštní přirážka ke vstupnému, to jsou peníze, které patří jim, takže, logicky, město chce aby si zaplatili za celou novou halu sami. Těch 185 miliónů dolarů, které jim dá město, to, burácel King, je vlastně jenom půjčka, již budou muset vrátit jako daně, další třetinu budou platit ze svých kapes, a brát jim příjem ze zvláštní přirážky, to už je přímo zlodějna.

Ve všech obcích Alberty se v pondělí 16. října konají volby do obecních zastoupení. Nynější calgarský starosta se uchází o třetí období. CSEC, za hlasité podpory komisaře NHL Garyho Bettmana, který se zpřítomnil ve městě u příležitosti minulého výbuchu vedení Flames, zcela otevřeně vyzývá voliče, aby odevzdali hlas jen takovému člověku, který jim slíbí, že město zaplatí větší část nákladů na novou halu, a ten slib dodrží. Že si tedy přejí, aby calgarští voliči zvolili někoho, kdo jim slíbí, že jim zvýší daně, to papalášům z NHL tak nějak lidsky nedošlo.

Když dva dělají totéž, je to totéž?

Vedoucí představitelé CSEC ve svých projevech neustále poukazují, že Edmonton se přece podílel na výstavbě nové haly, a koukejte, jak moc jim to sluší.

Že tím edmontonská radnice přivedla hospodaření města do nebezpečné blízkosti hospodářské propasti, o tom se nezmiňují.

Mlčí také o tom, že i kdyby podobné případy tzv. podnikání na sociálních dávkách měly vůbec smysl (v řeči kanadské: corporate welfare), časy se mění, co bývalo není. Dramatická změna federální i provinční vlády způsobila kanadskému (i albertskému) národnímu hospodářství těžké bolesti hlavy. Za takových okolností se peníze na přepychovější sprchy pro přeplacené gladiátory (výrok čtenáře komentátora Calgary Herald Dona Braida) hledají velice těžko. Zvláště, když ekonomické studie dokazují, že profesionální sportovní mužstva nepřinášejí obcím, v nichž sídlí, ani zlomek toho, co od těch obcí vyžadují.

A pak je tu ještě jedna drobnost, která začala pronikat na veřejnost teprve v posledních dnech.

Americká fotbalová liga NFL je až dosud nejbohatší profesionální sportovní soutěží Nového světa. Jenže od nedávného začátku této sezóny zjišťuje, že divácký zájem o její zápasy klesá. Klesá také televizní sledovanost. Soutěž trvá necelé dva týdny, a tenhle pokles zájmu jí už stál zhruba 200 miliónů dolarů na snížených reklamních příjmech, o které se dělí s vysílacími stanicemi.

Jestli to takhle půjde dál, obávají se pokladní NFL, že sezóna skončí v prodělku. Předchozí sezóny všechny skončily s velice přijatelnými zisky. A teď najednou tohle.

Někteří komentátoři přičítají pokles zájmu skandálu kolem Colina Kaepernicka. Zadák (podle některých slovníků vysunutý záložník), a hlavně rozehrávač San Francisco 49ers zaujal širší obecenstvo tím, že začal odmítat postavit se, když zazněla před zahájením utkání americká hymna. Tvrdil, že tak činí proto, aby poukázal na rasismus v americké společnosti.

Větší část amerického obyvatelstva přijala jeho tvrzení se zdravými pochybami: Kaepernick sám je smíšeného původu (bílá matka, černý otec, vychován u adoptivních rodičů, oba jsou bílí), většinu jeho spoluhráčů i protihráčů tvoří občané černé kůže s milionovými příjmy.

Když Kaepernickovi vypršela smlouva, 49ers mu nenabídli novou, a ostatních 31 mužstev bylo zticha. Kaepernick je tedy v tuto chvíli bez smlouvy, a někteří jeho kolezi z NFL kvůli tomu pořádají protestní akce. Včetně toho, že ani oni nevzdávají úctu hymně své země. To průměrný Američan vidí hodně nerad.

Otázka je, zda to je pravý důvod tak drsného poklesu zájmu.

NHL, přes veškeré řeči o tom, jak roste a vzkvétá, na tom s diváckým zájmem a odpovídajícími příjmy za reklamy a vysílání totiž není o mnoho lépe. Může nejvýše tvrdit, že v posledních letech nezaznamenala žádný výrazný pokles. Některá mužstva ale nedovedou vyprodat halu ani když přijedou vítězové Stanleyova poháru, a tenhle vývoj se začíná projevovat i v Kanadě. Třeba Ottawa Senators museli sáhnout k tak drastickému opatření, že část haly raději zakryli černou plachtovinou, jen aby nebylo vidět, že jsou v hlediště místa, která zejí prázdnotou.

Ale jestli za pár let dojde (zase) k přerušení soutěže kvůli sporům mezi NHL a jejími odbory NHLPA o novou kolektivní smlouvu, je úplně možné, že mnohý divák řekne, že tohle už nemá zapotřebí.

A do toho přijde Calgary Sport and Entertainment Corporation, že si přeje, aby jí daňoví poplatníci postavili nový stánek.

Tomu se říká zabíjet husu, která snáší zlatá vejce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.