bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: calgarská radnice nabídla ruku, calgarští Flames mlčí

5. června 2018, 3:06

Petr Adler

Calgarští radní se usnesli, že Calgary Flames ukáží něco dobré vůle. Zástupci mužstva tvrdí, že dokud platí návrh starosty Naheeda Nenshiho, že se o cenu nové haly podělí daňoví poplatníci, mužstvo, a příznivci mužstva rovným dílem, není o čem jednat. Radní se usnesli, že vytvoří ze svých řad podvýbor, který by měl zkusit najít řešení, které by mohlo být přijatelné pro obě strany. Vedení mužstva je zatím zticha.

Jak řekl městský radní Jeff Davison, “Jestliže naznačujeme, že jsme pořád u jednacího stolu, musí to také být vidět.”

Až na to, že Calgary Flames a jejich poměrně uměle zřízený nadřízený podnik jménem Calgary Sports and Entertainment Corporation (CSEC) se zcela zřejmě domnívají, že mlčeti zlato. Ve chvíli, kdy starosta Nenshi ve své loňské předvolební řeči prohlásil, že Calgary Flames (nebo CESC) se budou muset na nákladech na novou halu podílet rovným dílem, oznámilo vedení mužstva a jemu nadřízeného podniku v jedné osobě, presidenta obou Kena Kinga, že v takovém případě není o čem jednat.

Bývalý šéf hokejových operaci Brian Burke šel ještě dál: mužstvo nebude vyhrožovat odchodem. Prostě jednoho krásného dne odejde.

King jeho vyjádření nepopřel.

Kdo se hádá? Já to nejsem …

Zásadních rozdílů v přístupu je několik.

Flames chtějí postavit nový stadión v místě, jehož terén je zaneřáděn odpady z dřívější činnosti několika podniků naftového průmyslu. Ty podniky tam stávaly v dobách, kdy měřítka znečišťování okolí byla odlišná od těch dnešních. V každém případě, kdyby město mělo ono místo poskytnout Flames, odpovídalo by za důkladné vyčištění veškerého terénu, včetně toho v okolí nové haly, protože Flames navrhovali, že by tam postavili ještě další rekreační a sportovní zařízení.

Shrnuto: daňoví poplatníci by stáli před účtem ve výši bezmála dvou miliard dolarů.

Naheed Nenshi, který usedl do starostenského křesla už potřetí za sebou, navrhoval jménem radnice a daňových poplatníků, že by se stavělo jinde, a že by se částka rozdělila spravedlivě na tři stejně části: 185 miliónů dolarů by zaplatili daňoví poplatníci, totéž by zaplatilo mužstvo, a stejným dílem by přispěli příznivci mužstva: cena vstupenek by se zvýšila o jistou přirážku, a ta přirážka by se zrušila ve chvíli, kdy příjem z ní dosáhl třetích 185 miliónů dolarů, které by šly do posledního centu na účet stavby nové haly.

Zatímco daňoví poplatníci platit daně musí, zákazníci Flames chodí na jejich zápasy dobrovolně, čili by také tak dobrovolně přispívali.

Tahle třetí část pobouřila Kena Kinga nadevšechno. Těch 185 miliónů dolarů ze zvláštní přirážky by patřilo mužstvu, bouřil Ken King, a starosta Nenshi tím pádem vlastně chce, aby Flames uhradili celé dvě třetiny celkové ceny, pakliže by vůbec kývli na staveniště, které navrhuje jménem radnice (a daňových poplatníků) pan starosta.

Když radní jednali o návrhu, že radnice sdělí mužstvu i veřejnosti, že je i nadále ochotna vyjednávat, byl starosta Nenshi jedním z těch, kteří návrh podpořili. I přesto, že během volební kampaně několik činovníků Flames rozeslalo po sociální sítí Twitter pár vyjádření, která považovali za urážlivá (přirovnáváni kohokoliv k americkému presidentovi je totiž urážlivé pouze v myšlenkách těch, kteří své názory řídí naprostým nedostatkem logiky). Vedení mužstva se také nijak netajilo, že by dalo přednost vítězství Nenshiho odpůrce Billa Smitha, který naopak tvrdil, že návrh mužstva a jeho nadřízeného podniku je ten jediný správný, a že Calgary Flames jsou vlastně neuvěřitelně šlechetní.

Nenshi zdůvodnil svůj souhlas jednoduše: “Domnívám se, že zahájit jednání znova je dobrý nápad, ale musí s tím souhlasit obě strany.”

Tím dal najevo, že radnice nemůže, nesmí a nebude jménem daňových poplatníků jednat, jak se říká v teorii vyjednávání, sama proti sobě. Taktika vedení Calgary Flames ale naznačuje, že to by byl postup, který by mužstvu vyhovoval nejvíce: my budeme mlčet, a vy budete ustupovat, abyste nás přiměli k návratu k jednacímu stolu.

Nenshi právě proto dodal něco skutečna: “Je známo, že jsme to nebyli my, kdo ukončil jednání, a právě proto se domnívám, že bychom se měli vrátit ke stolu všichni. Včetně toho, že by se tam mohly objevit i nové tváře.”

Komisař NHL Gary Bettman neustále prosazuje myšlenku, že majitele Flames mají naprostou pravdu. To je samozřejmě: jeho výplatu platí liga, tedy její majitele. A majitelé Flames Murray Edwards, Alvin Libin, Clayton Riddell, Allan Markin a Jeff McCaig tvrdí, že hala Saddledome sice nevyhovuje, ale že ji budou užívat, dokud je to proveditelné.

Tvářili se při té příležitosti velice velkoryse.

Podrobnější pohled neuspokojuje

Na papíře jejich návrh vypadá skvěle. Na první pohled: CSEC zaplatí 275 miliónů dolarů, město zavede zvláštní daň, a z ní zaplatí zbývajících 225 miliónů dolarů. V první řadě zapomněli započítat, že místo, kde by chtěli stavět, jménem West Village, by se muselo důkladně vysmýčit až do růžova, a to by bylo právě těch málem půldruha miliardy dolarů, které by šly z kapes daňových poplatníků.

Ve druhé řadě zapomněli, že plán rozvoje města počítá s vývojem východní, nikoliv západní části.

A ve třetí řadě si neuvědomili, že calgarské hospodářství dostalo těžkou ránu pěstí na solar plexus ve chvíli, kdy předseda kanadské federální vlády Justin Trudeau a albertská premiérka Rachel Notley zavedli opatření, která ve svých dopadech sráží kanadský naftový průmysl na kolena. Středem tohoto průmyslu jsou Calgary. V důsledku opatření obou krajně levicových vlád zeje řada věžáků, kde sídlívala ředitelství kanadských naftařských podniků, prázdnotou.

Dodnes platný návrh starosty Nenshiho dále zmiňuje, že Flames by novou halu nejen řídili, ale veškeré příjmy z jejího provozu by po odečtení pozemkové daně zůstaly mužstvu.

Zmínka o pozemkové dani se také nezapsala do srdének vedení Calgary Sports and Enterainment Corporation.

Nenshi věc shrnul poměrně jednoduše. “Nové vzniklý výbor mě hned tak nepřesvědčí, abychom dali na stůl víc veřejných peněz než navrhujeme teď. Podobné návrhy jen těžko přesvědčí zbytek městské rady. A jsem si jist, že kdyby radnice předstoupila s takovým návrhem před voliče, neuspěla by.”

A zdůraznil, aby bylo všem jasno: “Už jsme utratili milióny za rozbory nákladů na plán stavby ve West Village. Zjistili jsme, že to je z mnoha důvodů nesmysl. Jestli by nový výbor měl strávit příštích šest měsíců dalšími dohady o West Village, byla by to ztráta času.”

A co na to říká vedení Calgary Flames?

Nic.

A jak je možné, že je moderní sportovní hala je ve svých pětatřiceti letech zastaralá? Tady jsou tři možnosti: buď severoameričtí stavitelé netuší, co dělají (a staví zmetky), nebo staví zmetky záměrně, aby měli brzo zase co dělat, nebo severoamerická profesionální sportovní mužstva (a potažmo jejich soutěže) trpí velikášstvím (pro vzdělance: megalomanií).

Podle odborníků platí všechny tři možnosti zhruba rovným dílem.

A kdo se prohýbá? Inu, daňový poplatník.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.