bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Budoucí olympijská účast NHL je zatím hodně nejistá

10. ledna 2015, 4:19

Petr Adler

NHL by se měla rozhodnout co nejdříve, zda bude souhlasit s účastí na příští olympiádě, soudí bývalý šéf kanadského hokejového svazu (Hockey Canada) a vice president Mezinárodního hokejové federace (IIHF) Bob Nicholson (na snímku).

Ačkoliv je Nicholson dnes zaměstnán v NHL, jako jeden z členů vedení Edmonton Oilers, otázku olympijské účasti NHL vidí pořád ještě očima svého původního zaměstnavatele. Až na to, že příští zimní hry se konají v jihokorejském Pyeongchangu, tedy nejen spoustu hodin časového rozdílu od Severní Ameriky, ale také v oblasti, která není známá jako semeniště hokejových fanoušků.

I bez přihlédnutí k nejisté situaci mezi Severní a Jižní Koreou, která v roce 2018 může být zcela mírumilovná, ale může také být vyhrocená k prasknutí, majitelé NHL nevidí rádi, když musí přerušit soutěž uprostřed rozjeté sezóny, a jednotlivá mužstva nevidí ráda, když jejich přední hráči riskují zranění. New York Islanders, kupříkladu, jsou dodnes vzteklí, že v loňské sezóně přišli po olympiádě až do konce sezóny o služby svého kapitána a rozhodně nejlepšího hráče Johna Tavarese. Zranil se v Soči a jeho mužstvo soudí, že kdyby byl hrál, mohli se Islanders dostat do playoff. Zajisté, kdyby jsou chyby, jenže ta pochybnost tady je, a stejně tak je tady jistota, že Islanders na své nepřítomnosti v playoff prodělali.

“Hráči by se zúčastnili rádi,” tvrdí Nicholson. Kde a jak na to přišel, to už neřekl. Nicméně pokračoval: “Kdyby každý souhlasil, že na tom něco vydělá a něco prodělá, myslím, že bychom uviděli hráče NHL na všech budoucích olympiádách.”

Ovšem, dodal Nicholson, “nemělo by se to rozhodnutí nechávat na poslední chvíli, protože na tom prodělávají všichni. Čím dříve se liga rozhodne, že se zúčastní, tím to bude lepší jak pro ní, tak pro účastnické země.”

Možná by to bylo lepší pro zúčastněné národní hokejové svazy, ale NHL a její hráčská asociace (NHLPA) dodnes vidí při zmínce o Soči rudě.

Kanada porazila ve finále Švédsko, na první pohled poměrně hladce (3 - 0), jenže na druhý pohled už tak ne: švédský útočník Nicklas Bäckström totiž nesměl v neděli 23. února 2014 nastoupit, neboť mu dopingoví komisaři prý našli v těle stopy po pseudoephedrinu. To je látka, která je součástí řady léků proti nachlazení, léků, které pomáhají uvolnit čelní a nosní dutiny, jenž zacpaly odpady během nachlazení.

Tyhle léky jsou velice často k mání i bez lékařského předpisu, jenže popuzují bojovníky za tzv. čistotu sportu tím, že mohou (ale nemusí) udržovat ospalého člověka vzhůru. Něco jako dobrá a silná káva.

Zajímavé ovšem je, že kávu si nosí hokejisté před zápasy do kabin v neslýchaných množstvích, a všechno je v úplném pořádku.

Pseudoephedrin působí na protidopingové činitele jako rudý hadr na rozzuřeného býka uprostřed bouřky na zatopené louce.

Před zápasem v Soči sdělilo vedení Tre Kronor Bäckströmovi, že bohužel nesmí nastoupit. Logika byla prostinká: kdyby nastoupil a druhý test měl stejný výsledek jako ten první, mohl by být výsledek finále kontumován, a Švédové by odjeli s prázdnou. Takhle sice nakonec prohráli tři ku nule, ale dostali stříbrné medaile.

Zástupci Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se na místě sešli se zástupci Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Rozhodli se, že Bäckström je vlastně nevinen, takže má právo, aby dostal medaili spolu s ostatními hráči švédské reprezentace.

Ale začátkem loňského listopadu Světová anti-dopingová agentura (WADA) sdělila užaslému sportovnímu světu, že se odvolala proti tomu, že Bäckström tu stříbrnou medaili dostal.

Zástupce komisaře NHL Bill Daly to tehdy označil doslova za bohapustý výsměch.

NHL (alespoň ne úředně a otevřeně) nebyla součástí jednání mezi MOV a IIHF, které se usneslo, že Bäckström si medaili zaslouží, a ne, že ne. Jenže Bäckström je zaměstnancem Washington Capitals, tudíž vlastně zaměstnancem NHL. Takže když druhý nejmocnější muž NHL Bill Daly řekl, že Bäckström může počítat s plnou podporou ligy, jeho slova měla značnou váhu.

A aby bylo všem jasné, jak to myslel, dodal tehdy (též doslova, ovšemže anglicky): “WADA je organizace, která zcela zřejmě přerostla svůj původní mandát a důvod.”

Pak přišel onen smeč: “Tohle je naprostý výsměch.”

NHLPA se sice tenkrát nijak moc nevyjadřovala, alespoň veřejně ne, jenže neveřejně naznačila, že Bill Daly má naprostou pravdu.

Nicholson na přímou otázku naznačil, že Bäckströmův případ byl sice velice nešťastný, ale že by neměl v rozhodování ligy a hráčských odborů hrát rozhodující úlohu.

“Tohle byla nešťastná shoda okolností,” řekl Nicholson o Bäckströmově případu. “NHL bere otázky dopingu velice vážně, takže to by nemělo být důvodem, aby se nezúčastnila.”

Tady Nicholson trochu (pořádně) mlžil.

NHL i NHLPA totiž soudí, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Mezinárodní hokejová federace (IIHF) zasahují do věcí, které jim nepřísluší a nenechávají lize a jejím hráčským odborům žádné právo podílet se na rozhodnutích, které se jich týkají. Z čistě formálního hlediska je sice v pořádku, že jednání o Bäckströmovi vedla švédská hokejová asociace a vedení Tre Kronor, jenže lize ani NHLPA se nedostalo ani poradního hlasu v jednání o Bäckströmově vině či nevině.

A když se k tomu připočte tvrdohlavost anti-dopimgového podniku, nejsou mezinárodní papaláši v té nejlepší vyjednávací situaci.

NHL i NHLPA to ví. Otázka je, zda to ví MOV, IIHF a jejich hlídací pes WADA.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.