bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: brankářský vysloužilec se podepsal na změně hokejových pravidel

21. března 2019, 6:20

Petr Adler

Dnes už čtyřiatřicetiletý americký brankář David Leggio nikdy nehrál v NHL. A nejvyšší hokejová soutěž teď bude měnit pravidlo. Obnovené znění se bude jmenovat po něm. Leggio (na snímku) po ukončení velice úspěšné universitní kariéry hrával buď na farmě v nižších soutěžích, nebo někde v Evropě. Jenže NHL si povšimla, že se množí případy, kdy brankáři mazaně posouvají svatyni tak, aby nemohl platit gól do ní vstřelený. Brankáři se opičí po Leggiovi, usoudili generální manažeři na své nedávné schůzi v Boca Raton na Floridě.

V posledních dnech se mezi obětmi objevili Toronto Maple Leafs. Všeobecný jekot začal doslova vzápětí. Pravidlo o trestání podobných žertíků, které bude pojmenováno po bývalé hvězdě hokejového mužstva Clarksonovy university v Potsdamu ve státě New York, tím pádem vstoupí v platnost mnohem dříve než se původně očekávalo, a bude mnohem přísnější než se původně očekávalo.

Ne, že by to nedělal nikdo před ním, a ne, že by brankáři nevyzkoumali způsob, jak brankou pohnout tak, aby to vypadalo, že to naopak provedl útočník soupeře, ale v neděli 2. listopadu 2014 Leggio vstoupil do dějin. Stál v bráně Bridgeport Tigers, farmářského mužstva New York Islanders. Řítili se na něj dva útočníci Springfield Falcons (tehdejší farma Columbus Blue Jackets), mezi nimi a před ním nebyl jediný obránce jeho mužstva. Leggio si řekl, že při trestném nájezdu bude mít více nadějí na úspěch než když si ti dva útočníci s ním budou pohrávat jako dvě mlsné kočky s myší. Posunul branku. Došlo ke dvěma ironickým situacím: ti dva útočníci nějak zvorali nahrávku, takže na něj nakonec vůbec nevystřelili. A Leggio měl pravdu, trestný nájezd Danu Tyrellovi chytil.

Něco podobného si Leggio dovolil o zhruba tři roky později. To stál v brance EHC Red Bull Mnichov (DEL). Stalo se toto: v sobotu 9. prosince 2017 nastoupili mnichovští proti Fischtown Pinguins z Bremerhavenu. Leggio opět zabránil brance tím, že ji drobátko posunul. Jenže DEL moc nediskutovala o slušnosti změn během rozehrané soutěže. Prostě vzápětí změnila pravidlo: pohne-li kdokoliv záměrně brankou, gól platí, i kdyby se střela netrefila.

NHL na to (alespoň prozatím) šla trochu jinak.

V první řadě rozeslala rozhodčím přípis, že mají podobné přestupky trestat. Současně ale zdůraznila, se se nevrátí k pevným čepům, které držívaly branky v ledě tak pevně, že každý náraz hrozil vážným zraněním.

Liga současně sdělila, že pozmění znění dotyčného pravidla (a tím mu dá nové jméno). Tresty budou drsnější. Zatím si Winnipeg Jets v nedávném utkání proti Columbus Blue Jackets mohli dovolit poslat na trestnou lavici někoho z méně využívaných hráčů, když Connor Hellebuyck posunul bránu a zabránil nebezpečí. Napříště bude muset jít na trestnou lavici brankář.

Dojde-li k přestupku v posledních dvou minutách zápasu, bude se nařizovat trestný nájezd. Něco podobného se už stalo, že brankou takhle pohnul Alexander Georgiev z New York Rangers, a Jevgenij Malkin z Pittsburgh Penguns ho za to ztrestal. Letos se stalo, že TJ Oshie vystřelil na brankáře Anderse Nilssona z Ottawa Senators, a ten v tu chvíli pohnul brankou. Oshieho gól ve prospěch Washington Capitals platil.

Když už se takhle rozčileně rozepisovala o brankářských přestupcích, připomněla kancelář NHL, že brankář Dallas Stars Anton Chudobin nějak podezřele upustil hokejku, když na něj najížděl útočník Vancouver Canucks Elias Petterson. Gól měl platit, zdůraznilo vedení soutěže. I přesto, že puk nepřekročil brankovou čáru. Ostatně, tohle pravidlo platí už nějaký čas, a liga teď pouze zdůraznila, že by si je měli rozhodčí osvěžit v paměti.

Na přímou otázku, zda bude v podobných situacích (posuniti branky, pohozeni hokejky) povolovat stížnosti koučů a ověření jejich oprávněnosti přehráním záznamu, odpověděla liga stručně: ne.

Vedení soutěže bude během léta jednat o tom, jak zpevnit ukotvení branek tak, aby si s nimi nemohli brankáři dělat, co chtějí, a aby současně změna upevnění neohrožovala zdraví hráčů.

Tresty ve hře NHL označila za zdůraznění současných pravidel. Začnou platit hned. Jenom proto, si Collin Delia z Chicago Blackhaws a o dva dny později Brian Elliottt z Philadelpha Flyers dovolili otrávit útočníky Toronto Maple Leafs.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.