bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Brankáři se začínají bránit

1. března 2015, 7:02

Petr Adler

Bránění ve hře brankáři se stává žhavým tématem v NHL. Podle zasvěcených bude také jedním z hlavních témat jednání generálních manažerů, k němuž dojde v půli března.

Téma sice není nejnovější, ale opět se rozhořelo po sobotních zápasech mezi Toronto |Maple Leafs a Montreal Canadiens v Bell Centre a mezi Ottawa Senators a San Jose Sharks v Shark Center.

V obou případech totiž padly branky, o nichž se domnívali hráči i komentátoři, že rozhodčí měli odpískat bránění ve hře brankáři a nikoliv uznat gól. K domněnce se ale nepřidali nejen rozhodčí, ale ani dohlížeči v torontské kanceláří NHL. Takže branky platily, a spor, že by měli mít koučové právo na žádost o přezkoumání z videoveho záznamu, hoří opět na plné pecky.

Mělo by to být jako v tenisu, volají zastánci přezkoumání. Každý kouč by měl během každé třetiny tři možnosti přezkoumání. Kdyby uspěl, nepřišel by o další žádost, kdyby neuspěl, měl by o možnost méně.

Stručně řečeno, hokejové jestřábí oko.

Zajisté, připouštějí zastánci použití nejnovější technologie, muselo by se předem ujasnit, o čem lze diskutovat, a o čem už ne. Některé věci podléhají automatické kontrole už dnes (dosažení branky vysloveně vysokou holí, zřejmé nakopnutí puku, avšak nikoliv jeho pouhé odražení od nohy, otázka, zda puk přešel celým svým rozměrem přes brankovou čáru). Jenže o tyhle kontroly žádají buď rozhodčí nebo ti, kteří dohlížejí na jednotlivé zápasy před obrazovkami v torontské kanceláří NHL na Bay Street číslo 50.

Nesmysl, tvrdí odpůrci myšlenky. Zápasy se už takhle protahují, protože se musí pravidelně přerušit kvůli vysílání rozhlasových a televizních reklam. To je ovšem přijatelné zdržení: jde o prachy, z nichž část putuje do kapes mužstev NHL. Kromě toho vyjedou během takové minutové až dvouminutové reklamní přestávky na led družstva uklízečů, kteří rychle zbaví led sněhového nánosu.

Navíc, tvrdí odpůrci, hokej hrají lidé a rozhodčí jsou také lidé, a mýliti se je lidské. Jako bohapustá demagogie to zní opravdu lákavě.

Dobrá, snaží se zastánci o kompromis: kouč, který by neuspěl (dosaďte si číslicí kolikrát) za sebou by platil pokutu, a platil by ji z vlastní kapsy. Takže by si to každý dvakrát rozmyslel.

V tom by se hokejové jestřábi oko lišilo od toho tenisového.

Jenže: řekněte to ottawskému brankáři Andrewovi Hammondovi, který trvá na tom, že útočník Sharks Tommy Wingels šel tak daleko, že ho přistrčil do branky čepelí své hokejky, a pak skóroval. V tomto případě šlo o první branku zápasu. Senators se pak přece jen zvedli a začali soupeře tlačit, utkání otočili a nakonec vyhráli.

Nebo to řekněte torontskému Jonathanu Bernierovi. Ten zase trvá na tom, že ho do sítě natlačil útočník Canadiens Brendan Gallagher, takže David Desharnais už pak měl lehkou práci. Bernier šel tak daleko, že to po zápase řekl v živém přenosu Hockey Night in Canada přímo do objektivu kamery. Vyhnul se sdělení, že rozhodčí jsou slepí, protože to by platil pokutu. Jenom řekl, že takhle se špatně chytá, když na něm sedí útočník soupeře. Šlo ovšem už o třetí branku v Bernierově síti. Jeho spoluhráči se ale montrealským nedokázali postavit, takže Maple Leafs projeli s nulou (Bernier pak pustil ještě jednu branku).

Berniera také muselo dost popudit, že rozhodčí Gallagherovi za ten gól připsali nahrávku. Tomu se v angličtině říká, že ke zranění mu přidali urážku (add insult to injury).

Ať už je tomu jakkoliv, nejméně tři generální manažeři se po dramatické sobotní noci shodli, že otázka by tentokrát nejen měla přijít na přetřes, ale že by se o ní mělo začít uvažovat vážněji než tomu bylo dosud. Ne, že by se pravidlo změnilo ještě před koncem letošní soutěže. Lze ale očekávat, že jestli se generální manažeři na věci nějak domluví, přijde to na další přetřes před soutěžní komisi, v níž zasedají vedle zástupců ligy také zástupci hráčů. Pakliže se soutěžní výbor bude dívat na věc příznivě, dostanou poslední slovo guvernéři, čili výbor třiceti majitelů. Ti se scházejí v době kolem finále Stanleyova poháru.

Dočkáme se změny už v příští sezóně?

Ti tři nejmenovaní generální manažeři vyjádřili zdravé pochybnosti. Dodali ale, že kdyby neměli pocit, že se musí něco stát, netlačili by na pilu tak, jak na ní tlačí.

A jen tak pro zajímavost na závěr: ne, nebyli to generální manažeři Senators, Maple Leafs nebo Canadiens.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.