bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Brankář Bob hledá cesty k vytoužené dokonalosti

16. května 2017, 0:37

Petr Adler

Když Columbus Blue Jackets oslnili letošní NHL neuvěřitelnou vítěznou šňůrou, mnozí tvrdili, že nebýt brankáře Sergeje Bobrovského, byla by šňůra mnohem kratší, pakliže by byla vůbec. Jenže pak Blue Jackets vyhořeli v prvním kole soutěže o Stanleyův pohár s Pittsburgh Penguins, a našli se mnozí, kteří z toho vinili téhož brankáře Sergeje Bobrovského. Ku cti Brankáře Boba, jak se mu přezdívá v NHL (Goalie Bob), Bobrovskij řekl, že i on má plíživý pocit, že by měl začít s hledáním chyb u sebe samotného. A proto se chystá spolupracovat se sportovním psychologem, od něhož si slibuje, že mu pomůže udržovat dlouhodobou vyrovnanost výkonu.

Opravdu není moc dobře pochopitelné, co se stalo mezi základní sezónou NHL a začátkem pohárové soutěže. Bobrovskij se dostal mezi tři vyzyvatele o Hartovu cenu, kterou získává nejužitečnější hráč svého mužstva (tedy nikoliv, jak se někteří domnívají, celé soutěže). Cena vlastně porovnává trochu neporovnatelné: míru užitečnosti toho kterého hráče pro jeho vlastní mužstvo. Další dva uchazeči: Connor McDavid (Edmonton Oilers) a Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins).

Bobrovskij také zahájil 63 zápasy svého mužstva, zneškodnil 93,1 procenta střel (tzv. save percentage) a zaznamenal úžasných 2,06 branek proti tzv. časovému průměru (goals against average). Je tedy mezi třemi uchazeči na Vezinovu cenu pro nejlepšího brankáře. Dalšími dvěma uchazeči jsou Braden Holtby (Washington Capitals) a Carey Price (Montreal Canadiens).

Ovšem: liga oznamuje uchazeče o Hartovu cenu v době kolem konce řádné sezóny, podle hlasů členů svazu profesionálních hokejových novinářů. O Vezinově ceně hlasují generální manažeři.

Sergej Bobrovskij usoudil, že Penguins nebyli o tolik lepší než Blue Jackets, aby jeho mužstvo vyřadili hned v prvním kole po pouhých pěti zápasech. Pustit dvacet branek z pouhých 170 střel znamenalo pro něj nepřijatelné procento úspěšnosti zásahů (88,2), 3,88 branek proti časovému průměru, to také není číslice, s níž by se chlubil v dopisech rodičům a známým.

Bobrovskij hrál celkem v 18 zápasech pohárové soutěže (zahájil jich 13), a ani jednou nedosáhl své obvyklé úrovně.

A proto souhlasil s názorem vedení mužstva, že tohle všechno je mezi ušima, a že na tohle všechno jsou na světě odborníci, kteří mohou člověku pomoci překonat myšlenkové zádrhele.

Jak řekl Bobrovského zástupce Paul Theofanous, největší ctižádostí Bobrovského jako hokejového brankáře (a sportovce vůbec) je být vynikající. Hodnotí po každé sezóně sebe sama, řekl Theofanous, a snaží se přijít na způsoby, jak se vylepšit. Je, dodal Theofanous, posedlý oddaností snaze být nejlepší. Jako sportovec, ale i jako člověk.

Aaron Portzline z listu Columbus Dispatch se zeptal generálního mnazera Blue Jackets Jarma Kekalainena, co a jak bude Bobrovskij dělat: Theofanous totiž na to téma zůstal až zázračně mlčenlivý.

Jenže Kekalainen jakbysmet.

Není divu: jsou na světě takové věci jako třeba lékařské tajemství.

Kekalainen se omezil na podobenství. Španělsky golfista Sergio Garcia ne a ne a ne vyhrát některý z hlavních turnajů, teď se mu to ale povedlo (Masters). Až dosud patřil k předním hráčům, od té výhry je ve špičce a vítězství v Augustě (Georgia) se pro něj mohlo stát oním příslovečným zlomem.

Nebo, řekl, ve Finsku (jeho vlasti) měli vynikající běžkyni na lyžích jménem Marja-Liisa Kirvesniemi. Patřila mezi nejlepší, ale dlouho nebyla nejlepší. A pak vyhrála na olympiádě roku 1984 (Sarajevo, Bosna-Hercegovina), a od té chvíle nebyla k zastavení.

Není to tak jednoduché, vysvětlil Kekalainen. Výsledky se nemusí dostavit přes noc, a to může být děsná otrava.

Trénovat mozek je mnohem těžší než trénovat cokoliv jiného. Může to také být ubíjející.

“Když dřete nějaký sval,” řekl Kekalainen, “vidíte výsledky poměrně brzo. Když cvičíte vlastní mozek, nejen, že málokdy vidíte výsledky hned druhý den, ale jakýkoliv nezdar, jakkoliv dílčí, vám může způsobit, že budete mít pocit, že to celé je na nic.”

Ale pokud jde o Bobrovského, nemá jeho generální manažer pochyby: “Bob už dokázal překonat leccos. Tohle dokáže také. Musí se připravit tak, aby byl v úplně nejlepší formě ve chvílích, kdy na tom záleží úplně nejvíc.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.