bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Bäckströmovi hrozí ztráta olympijského stříbra

12. listopadu 2014, 5:46

Petr Adler

Tohle už je naprostý výsměch, řekl zástupce komisaře NHL Bill Daly, když se v úterý 11. listopadu dozvěděl, že Světová anti-dopingová agentura (WADA) se odvolala proti tomu, že švédský hokejový útočník Nicklas Bäckström si z olympiády v ruském Soči odnesl stříbrnou medaili.

Bäckström nesměl v neděli 23. února 2014 nastoupit ve finále proti Kanadě, neboť mu dopingoví komisaři našli v těle stopy po pseudoephedrinu. To je látka, která je součástí řady léků proti nachlazení, léků, které pomáhají uvolnit celní a nosní dutiny, jenž zacpaly odpady během nachlazení. Tyhle léky jsou velice často k mání i bez lékařského předpisu, jenže popuzují bojovníky za tzv. čistotu sportu tím, že mohou (ale nemusí) udržovat ospalého člověka vzhůru. Něco jako dobrá a silná káva.

Zajímavé ovšem je, že kávu si nosí hokejisté před zápasy do kabin v neslýchaných množstvích, a všechno je v úplném pořádku.

Pseudoephedrin působí na protidopingové činitele jako rudý hadr na rozzuřeného býka uprostřed bouřky na zatopené louce.

Před zápasem v Soči sdělilo vedení Tre Kronor Bäckströmovi, že bohužel nesmí nastoupit. Logika byla prostinká: kdyby nastoupil a druhý test měl stejný výsledek jako ten první, mohl by výsledek finále být kontumován, a Švédové by odjeli s prázdnou. Takhle sice nakonec prohráli (tři ku nule), ale dostali stříbrné medaile.

Zástupci Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se na místě sešli se zástupci Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Rozhodli se, že Bäckström je vlastně nevinen, takže má právo, aby dostal medaili spolu s ostatními hráči švédské reprezentace.

To se stalo v únoru. A WADA teď sdělila, že si nenechá líbit, aby o vině či nevině sportovců rozhodoval někdo jiný. Takže podala odvolání k sportovnímu arbitrážnímu soudu.

“WADA se nedávno odvolala ke sportovnímu arbitrážnímu soudu proti rozhodnutí zprostit tohoto sportovce obvinění,” potvrdil tiskový šéf agentury Ben Nichols.

A pak, patrně aby zdůraznil, jak je podnik, který zastupuje, nad věcí, Nichols dodal doslova (ovšem, anglicky): “Jako ve všech probíhajících případech, a s ohledem na patřičnou a normální úctu k poctivosti zákonného průběhu, WADA nebude dále o věci hovořit až do vyřešení odvolání a rozhodnutí sportovního arbitrážního soudu.”

NHL (alespoň ne úředně a otevřeně) nebyla součástí jednání mezi MOV a IIHF, které se usneslo, že Bäckström si medaili zaslouží, a ne, že ne. Jenže Bäckström je zaměstnancem Washington Capitals, tudíž vlastně zaměstnancem NHL. Takže druhý nejmocnější muž NHL Bill Daly řekl, že Bäckström může počítat s plnou podporou ligy.

A aby bylo všem jasné, jak to myslel, dodal (též doslova, ovšemže anglicky): “WADA je organizace, která zcela zřejmě přerostla svůj původní mandát a důvod.”

Pak přišel onen smeč: “Tohle je naprostý výsměch.”

WADA zatím neměla za nezbytné odpovědět na tuto bojovnou výzvu. Nevyjádřila se ani, co by se stalo, kdyby jí to odvolání prošlo. Žádala by, aby Bäckström vrátil medaili? Vyslovila by mu zákaz startů v mezinárodních soutěžích?

Ať už se stane cokoliv, WADA si hraje s ohněm. NHL není ani dost málo nadšená myšlenkou, že by své hráče pustila do Jižní Koreje na olympiádu v zimě 2018. Má řadu důvodů: časový rozdíl, který by způsobil, že většina severoamerického obecenstva by neměla zájem na přímých televizních přenosech, nekonečné spory s MOV a IIHF o to, kdo zodpovídá za co, a (hlavně) kdo dostane jaké peníze, stejně jako obnovené spory o to, kdo bude odpovídat za pojištění hráčů od chvíle, kdy se odeberou do kabiny po posledním zápase NHL před odletem na olympiádu, až po chvíli, kdy se vrátí na svá pracoviště.

A do toho přijdou papalášové z WADA s tím, že NHL je banda drogistů a oni do toho mají co mluvit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.