bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: arbitři NHL se letos nepředřeli

8. srpna 2018, 7:01

Petr Adler

Arbitráž, která rozhodne o hokejistově budoucnosti, to není procházka růžovou zahradou. Hráč (nebo jeho zástupce) přijde pln sebechvály a, hlavně, se spisem, v němž porovnává své úspěšné statistické údaje s údaji hráčů, kteří vydělávají více, než dostával až dosud on. Chce pouze spravedlnost, tedy totéž. Mužstvo označí všechny hráčovy údaje za bohapusté smyšlenky, a při té příležitosti nezávislému soudci sdělí, že hráč mu má být zatraceně vděčen, že se vůbec smí živit hokejem, protože jinak hraje pod psa.

Takže není divu, že ze 44 případů, kdy neshody o smlouvách měly přijít před arbitra, jich čtyřicet nakonec nepřestoupilo jeho práh, a mužstva si s hráči plácla třeba i pár minut před tím, než měla předstoupit před soudce.

Loni mělo dojít k arbitráži třicetkrát, a nedošlo k ní ani jednou.

Nejen, že mají obě strany po takové arbitráži pocit zneuctění, do hry potom vstupují nejrůznější další myšlenky. Třeba tzv. opožděné a neuvěřitelně vtipné odpovědi (říká se jim také reakce na schodišti). Jedna strana druhou během arbitráže nějak urazí, a uražená strana přijde na odpověď, po níž by od urážející strany pes kůrku nevzal, jenže pozdě, už zaznělo arbitrovo, tak vám všem děkuji, rozhodnutí obdržíte (následuje datum a hodina).

Je tu ještě pár dalších nebezpečí. Třeba: mužstvu se zdá, že arbitr byl nějak moc štědrý, takže využije svého práva rozhodnutí nepřijmout. Říká se tomu anglicky walk away, a hráč nemusí brečet: tím okamžikem se stává neomezeně volným hráčem, a nemusí se s nikým dohadovat, kolik mu zaplatí: arbitrovo rozhodnutí platí. Může se sice stát, že výše mzdy podle arbitrova rozhodnutí může některá mužstva odradit, ale většinou se najde někdo, kdo kývne.

A původní mužstvo se dívá na prázdný řádek v soupisce.

Příběhy z arbitráží mohou být srdceryvné, proto se raději podívejme na seznam všech letošních případů.

Je dosti obdivuhodné, jaký podíl tady nakonec mají smlouvy, kterým se říká přemosťující (bridge deal). Důvodů je mnoho, většinou jde o hráčovu snahu předvést, jak je skvělý, zatímco na straně mužstva jde o snahu ušetřit a ještě k tomu způsobit, že se hráč bude snažit, aby přesvědčil.

Všechny uvedené částky platí v americké měně.

Údaje dále zmíněné pochází ze statistik NHL, kanadský Sportsnet je seřadil podle mužstev abecedně, zač mu budiž vzdán dík.

Anaheim Ducks

Brandon Montour
Mzda 2017-18:
925.000 dolarů
Výsledek: Montour souhlasil krátce před tím, než úředníci arbitrážní kanceláře vyvolali jeho jméno, s premostovaci smlouvou (bridge deal), platnou dva roky, v celkové částce šesti a tři čtvrtin miliónů dolarů.
Čtyřiadvacetiletý obránce zaznamenal čtvrtý nejvyšší čas strávený na ledě (TOI) mezi obránci mužstva, v 80 utkáních si připsal 32 body za branky a nahrávky.

Calgary Flames

Garnet Hathaway
Mzda 2017-18:
650.000 dolarů
Výsledek: Flames se s Hathawayem dohodli před arbitráži na jednocestné smlouvě platné jeden rok, za 850.000 dolarů.
Po vypršení smlouvy se šestadvacetileté pravé křídlo, původem z Naples na Floridě, stane neomezeně volným hráčem. Mužstvo ho řadí do druhé (tzv. dolní) šestice útočníků (tedy mezi hráče pro třetí a čtvrtou útočnou řadu). V uplynulé sezóně odehrál za Flames 59 utkání, což je pro něj zatím největší počet odehraných zápasů v NHL v jedné sezóně.

Mark Jankowski
Mzda 2017-18:
925.000 dolarů
Výsledek: Dva roky za 3,35 miliónů dolarů, k dohodě mezi mužstvem a středním útočníkem, který bude hrát v NHL druhým rokem, došlo před arbitráží.
Mužstvo s ním počítá do prostředka třetí řady, v uplynulé sezóně zaznamenal 17 branek.

Brett Kulak
Mzda 2017-18:
650.000 dolarů
Rozhodnutí arbitra: Flames mazaně umístili Kulaka pár dnů před řízením u arbitra na listinu volných hráčů (waiver list), z něhož si ho nevybral nikdo. Tím posílili svůj argument, že to Kulak přehání, když chce dostat více než milión dolarů a jednocestnou smlouvu. Výsledek: Kulak dostal 900 tisíc.
Kulak nepatří mezi nejlepší obránce Flames, někteří dokonce předvídají, že mu zelenáč Rasmus Andersson přebere jeho místo šestého obránce, takže z omezeného času na ledě, který strávil v 71 zápasech za Flames v uplynulé sezóně, mu může zůstat jen zlomek, pakliže cokoliv.

Elias Lindholm
Mzda 2017-18:
2,7 miliónů dolarů
Výsledek: Lindholm přišel k Flames z Caroliny (společně s Noahem Hanifinem, výměnou za Douga Hamiltona, Micheala (to není překlep, takhle se jmenuje doopravdy, asi byl někdo při křtu v bezvědomí) Ferlanda a Adama Foxe). Calgarští s ním pár neděl poté uzavřeli smlouvu na šest let, za celkovou částku 29,1 miliónů dolarů.
Flames s ním počítají do první útočné řady.

David Rittich
Mzda 2017-18:
725.000 dolarů
Výsledek: Rittich má novou smlouvu, platnou jeden rok, lehké zvýšení až na 800 tisíc znamenalo, že se věc obešla bez zásahu zvnějška.
Zajímavá situace: Rittich většinu uplynulé sezóny strávil jako brankářská dvojka za Mikem Smithem, odehrál 21 utkání, byl úspěšný v 90,4 procentech zásahu, je mu 25, prokázal své schopnosti, jenže mu na žádá dýchají Jón Gillies a Tyler Parsons.

Carolina Hurricanes

Trevor van Riemsdyk
Mzda 2017-18:
825.000 dolarů
Výsledek: Hurricanes se s van Riemsdykem dohodli poměrně rychle, nová dvouletá smlouva mu zaručuje 4,6 miliónů dolarů, až v roce 2020 vyprší, van Riemsdyk se stane neomezeně volným hráčem.

Colorado Avalanche

Patrik Nemeth
Mzda 2017-18:
945.000 dolarů
Výsledek: Nemeth měl předstoupit před arbitra 4. srpna, ale nemusel se namáhat: má novou smlouvu, která bude platit jeden rok a vynese mu 2,5 miliónů dolarů.
V uplynulé sezóně poprvé odehrál více než polovinu utkání pravidelné sezóny (přesněji: 68), mezi obránci mužstva byl na třetím místě, pokud jde o čas na ledě (19:51), byl druhým nejvytíženějším obráncem mužstva v oslabení. Do Denveru přišel, když si ho Avalanche vybrali ze seznamu volných hráčů (waiver list), kam ho umístili Dallas Stars.

Matthew Nieto
Mzda 2017-18:
1 milión dolarů
Výsledek: Ani tady nedošlo k návštěvě arbitra: výsledkem dohody nakonec byla dvouletá smlouva za celkovou částku 3,95 miliónů dolarů.
Avalanche Nieta získali ze seznamu volných hráčů, kam ho v říjnu 2017 umístili San Jose Sharks. Nepatří mezi špičky mužstva, ale zapadl do něj úspěšně: 15 branek v 74 odehraných zápasech je zatím nejvíce v kariéře v NHL.

Dallas Stars

Mattias Janmark
Mzda 2017-18:
700.000 dolarů
Výsledek: Janmark se se Stars domluvil na jednoroční smlouvě ve výši 2,3 miliónů dolarů.
Ve své druhé sezóně v NHL si Janmark polepšil o čtyři branky a celkem opět bodů. Stars potřebují zvýšit účinnost třetí a čtvrté rady, a tady spoléhají právě na Janmarka.

Devin Shore
Mzda 2017-18:
925.000 dolarů
Výsledek: Další případ, kdy nebylo třeba zneklidňovat se u arbitra: nová smlouva Shoreovi zaručí během dalších dvou let celkový příjem 4.6 miliónů dolarů.
Shore je na tom podobně jako Janmark: očekává se, že jeho výkon uleví prvním dvěma řadám.

Gemel Smith
Mzda 2017-18:
650.000 dolarů
Rozhodnutí arbitra: Smithovu novou gáži na příští rok, ve výši 720 tisíc dolarů, přiřkl arbitr.
Smithovi je 23 let, mužstvo ho vede jako středního útočníka a levé křídlo, jenže zatím se moc neprosadil: nastoupil pouze ve 46 utkáních a připsal si v průměru méně než deset odehraných minut za zápas.

Florida Panthers

MacKenzie Weegar
Mzda 2017-18:
675.000 tisíc
Výsledek: Ani tady se protivné strany nedostaly před arbitra: shodly se na nové smlouvě, která bude platit jeden rok a hráč dostane 900 tisíc.
Weegar nepatří mezi špičky mužstva na obranné čáře, objevil se v 60 zápasech, a počet minut nijak neoslňoval. Je mu ale pouze 24 let, a mužstvo doufá, že mu dalo možnost, aby přece jen zaujal.

Minnesota Wild

Mathew Dumba
Mzda 2017-18:
2,55 miliónů dolarů
Výsledek: Dumba zažil skvělou sezónu, a mužstvo se mu odměnilo smlouvou, která bude platit pět let a vynese mu celkem 30 miliónů dolarů.
V právě uplynulém ročníku soutěže strávil na ledě o tři minuty více za zápas než v předchozí sezóně, po zranění Ryana Sutera se mu stalo jenom dvakrát, že by hrál méně než 24 minuty za zápas.

Jason Zucker
Mzda 2017-18:
2 milióny dolarů
Výsledek: Zucker na tom je podobně jako kolega Dumba: Divoši se mu odměnili novou
smlouvou, platnou pět let, v celkové ceně 27,5 miliónů dolarů.
Není divu: 33 branky, 31 nahrávek, čili 64 body, a navíc o padesát střel na bránu více než byl jeho dosud nejlepší výkon.

Montreal Canadiens

Joel Armia
Mzda 2017-18:
925.000 dolarů
Výsledek: Armia přišel do Montrealu z Winnipegu, společně s brankářem Stevem Masonem, výměnou za obránce Simona Bourqueho a místo ve výběru. Armia o dva týdny později podepsal novou smlouvu: dva roky, celkem za 1,85 miliónů dolarů. Tím se obě strany vyhnuly arbitráži.
Armia sice přišel do NHL z Finska jako 16. hráč prvního kola v roce 2011, ale Buffalo Sabres, kteří si ho vybrali původně, a po nich i Jets, očekávali více. Znalci tvrdí, že jestli Armia dostane možnost (a víc času na ledě), může splnit očekávání měrou vrchovatou.

Phillip Danault
Mzda 2017-18:
912.500 dolarů
Výsledek: Místo arbitráže se Danault dočkal nové smlouvy: tři roky za celkovou částku devíti a čtvrt miliónů dolarů.
V 52 zápasech získal celkem 25 bodů. Statistiky upozorňují, že jeho procento střelecké úspěšnosti (počet střel na počet branek) je pod ligovým průměrem. A znalci místních poměrů přesto tvrdí, že z Danaulta může být úplně klidně střední útočník v první řadě.

Nashville Predators

Miikka Salomäki
Mzda 2017-18:
612.500 dolarů
Výsledek: Opět: bez arbitráže, hráč se s mužstvem domluvil na dvouleté smlouvě za půldruha miliónu dolarů, lehké zvýšení, které je tak na úrovni inflační míry.
Někteří se domnívali, že se vylepší, ale s osmi body v 58 utkáních zůstává i nadále oporou čtvrté řady.

New Jersey Devils

Blake Coleman
Mzda 2017-18:
660.000 dolarů
Výsledek: Místo arbitráže dostal Colemn bezmála trojnásobek původní mzdy: celkem 5,4 miliónu dolarů na tři roky.
Zajímavost: z 25 bodů za branky a nahrávky jich Coleman získal 10 v posledních 16 zápasech sezóny.

Stefan Noesen
Mzda 2017-18:
660.000 dolarů
Výsledek: I Noesen si polepšil, upsal se Devils na rok za 1,7 miliónů dolarů.
Devils doufají, že mu vylepšení životní úrovně bezmála ztrojnásobením mzdy bude pobídkou, aby se vypracoval ze třetí nebo čtvrté útočné řady o něco výše.

New York Islanders

Brock Nelson
Mzda 2017-18:
2,5 miliónů dolarů
Výsledek: I Nelson se vyhnul arbitráži, když podepsal smlouvu na 4,25 miliónů dolarů, platnou jeden rok.
Snažil se o čtvrtou dvacetibrankovou sezónu v řadě za sebou, cíle nedosáhl o jednu mizernou branku. Silový útočník má na víc. A k tomu bude v roce 2019 neomezeně volným hráčem.

New York Rangers

Kevin Hayes
Mzda 2017-18:
2,6 miliónů dolarů
Výsledek: Hayes a Rangers se měli dostavit před arbitra 2. srpna. Raději se domluvili na jednoroční smlouvě ve výši 5,125 miliónů dolarů.
Rangers budou mít řadu mladých středních útočníků, nebylo tedy divu, že se o Hayesovi mluvilo jako o hráči, kterého čeká výměna. V uplynulé sezóně vstřelil nejvíce branek ve své kariéře v NHL: celých 25.

Brady Skjei
Mzda 2017-18:
925.000 dolarů
Výsledek: Skjei si msto arbitráže došel podepsat smlouvu platnou šest let, která mu zaručuje, že dostane celkem 31,5 miliónů dolarů.
Nová hvězda na modré čáře modrých dresů odehrála v průměru 21:02 minut za zápas. Vypadá to, že v příštím roce to bude ještě víc.

Ryan Spooner
Mzda 2017-18:
2,825 miliónů dolarů
Výsledek: Spooner byl tzv. omezeně volný hráč, což s sebou nese značná nebezpečí, hlavně pro mužstvo: jiné mužstvo mu může nabídnout šílené prachy, a kdyby si ho pak chtěli Rangers udržet, museli by nabídnout totéž. Místo toho se se Spoonerem dohodli na smlouvě platné dva roky, s platem čtyři milióny ročně.
Spooner přišel z Bostonu výměnou za Ricka Nashe a bodoval skoro v každém zápase.

Jimmy Vesey
Mzda 2017-18:
925.000 dolarů
Výsledek: Vesey býval hráč, o jehož přítomnost zápolilo několik mužstev. Není známo, zda si Rangers dnes neříkají, že jejich vítězství bylo Pyrrhovo, ale podle toho, že se s Veseym nakonec domluvili i bez arbitra na dvouleté smlouvě za 4,55 miliónů dolarů, nepřestávají věřit, že se vše v dobře obrátí (a nakonec se vezmou).
Vesey má za sebou dvě sezóny, v nichž nasbíral v každé méně než 30 bodů. Takže zatím patří mezi tzv. dolních šest, ale znalci soudí, že se Rangers může jejich optimismus vyplatit.

Ottawa Senators

Cody Ceci
Mzda 2017-18:
2,8 miliónů dolarů
Rozhodnutí arbitra: Ceci skutečně nakonec doputoval až před nezávislého arbitra, a odešel se zvýšenou mzdou: 4,3 miliónu. Ovšem, je to pouze na jeden rok.
Ceciho průměr (23:20 minut za zápas) dává tušit, jak užitečný hráč to je, a pakliže odejde Erik Karlsson, bude Ceci jednoznačná jednička Senators na modré čáře.

Mark Stone
Mzda 2017-18:
3,5 miliónů dolarů
Výsledek: Senators se nedokázali domluvit s jedním ze svých dnes nejlepších útočníků, všechno směřovalo k arbitráži, a nakonec to dopadlo tak, že se Stone upsal na jednu sezónu za 7,35 miliónů dolarů.
Neschopnost se dohodnout s hvězdou se může mužstvu šeredně vymstít. Stone, který vstřelil 20 branek, k nímž přidal 42 nahrávek, totiž bude po nastávající sezóně zcela volný, stejně, jako jeho kolezi Matt Duchene a Erik Karlsson.

Philadelphia Flyers

Taylor Leier
Mzda 2017-18:
806.558 dolarů
Výsledek: Zdá se, že si panáček vyskočil zbytečně vysoko. Nakonec, ještě před arbitráži, zjistil, že tohle nemůže ustat. A přijal nabídku jednoho roku za 720 tisíc.
Hráč ze čtvrté řady, který ve třech sezonch odehrál v NHL pouhých 55 utkání, se ziskem vskutku obdivuhodných sedmi bodů. Když vůbec hrál, neodehrál nikdy o moc více než deset minut za zápas. Byl by lepší, kdyby dostal příležitost? Kdyby jsou chyby.

Alex Lyon
Mzda 2017-18:
874,125 dolarů
Výsledek: Další případ, kdy arbitr neměl co dělat: protivné strany se domluvily i bez něj: dva roky za 1,5 miliónu.
Mladistvý brankář ve své první sezóně v NHL odehrál 11 utkání, čtyři vyhrál, dvě prohrál, jedno skončilo prohrou po nastavení, 2,75 branek proti časovému průměru, úspěšnost zásahů 90,5 procenta.

Pittsburgh Penguins

Jamie Oleksiak
Mzda 2017-18:
806.558 dolarů
Výsledek: Ani Oleksiak nemusel k arbitráži, s mužstvem se dohodl na třech letech za celkovou částku 6,41 miliónů.
Schopný obránce ve třetí dvojici, moc toho nenaútočí. Sice se od něj očekávalo více, ale je užitečný jako veliký chlap, který mužstvo nepoškodí.

San Jose Sharks

Chris Tierney
Mzda 2017-18:
735.000 dolarů
Výsledek: Dva roky za 5,875 miliónů, bez nákladů na cestu k arbitráži.
Sharks sice usilovali o Johna Tavarese, ale i bez něj vypadají ve středu útoku velice příjemně: Logan Couture, Joe Thornton a málo známý Tierney. Vstřelil 17 branek, získal celkem 40 bodů, a byl také nejlepším útočníkem mužstva při hře v oslabení.

St. Louis Blues

Joel Edmundson
Mzda 2017-18:
1,05 miliónu dolarů
Výsledek: Edmundson se s Blues dohodl přesně den před arbitráží na jednoroční smlouvě za tři milióny.
Odehrál v průměru více než 20 minut za zápas jako jeden ze čtyř nejlepších obránců, je také jedním z nejlepších obránců při hře v oslabení. Ačkoli více než měsíc nehrál kvůli zlomené paži, přesto si připsal sedm branek.

Dmitrij Jaškin
Mzda 2017-18:
1 milión dolarů
Výsledek: Rus z Čech si oproti minulé sezóně polepší o sto tisíc díky nové smlouvě, kterou podepsal ještě před arbitráží.

Oskar Sundqvist
Mzda 2017-18:
675.000 dolarů
Výsledek: Sundqvist se Blues upsal ještě před arbitráží na jeden rok za 700 tisíc.

Vancouver Canucks

Troy Stecher
Mzda 2017-18:
925.000 dolarů
Výsledek: Vancouverský rodák zůstane doma: ještě před arbitráží podepsal smlouvu na dva roky, celkem za 4,65 miliónů.
Stecher není postavou typický obránce, ale umí s pukem řadu kouzel. Upozornil na sebe hned první sezónou, v té právě uplynulé už nedostal tolik příležitostí. Bude zajímavé vidět, jaké plány s ním Canucks mají do budoucna.

Vegas Golden Knights

William Karlsson
Mzda 2017-18:
1 milión dolarů
Výsledek: Bylo to jen tak-tak, ale Karlsson se spolu s Golden Knights nakonec vyhnuli arbitráži podpisem smlouvy na jeden rok za 5,25 miliónu.
Totiž: Karlsson v právě uplynulé sezóně, pro jeho mužstvo úvodní, vstřelil 43 branky, ale nikdo, možná ani on sám, nemůže věřit, že by mohl udržet procent úspěšnosti 23,4. Skoro každá čtvrtá střela skončila v sítí soupeře. Jeho největším úspěchem až do právě uplynulé sezóny bylo devět branek v jednom ročníku.

Colin Miller
Mzda 2017-18:
1 milión dolarů
Výsledek: Jakápak arbitráž: čtyři roky za celkovou částku 15,5 miliónu.

Tomáš Nosek
Mzda 2017-18:
612.500 dolarů
Výsledek: Nosek i zástupci mužstva si odpustili cestu k arbitrovi: jeden rok za 962.500.
Původně považován za hráče do čtvrté rady, Nosek zaujal sedmi brankami a 15 body, které nasbíral i přesto, že byl v průměru na ledě jen kolem 11 minut za zápas.

Washington Capitals

Liam O’Brien
Mzda 2017-18:
650.000 dolarů
Výsledek: O’Brien kývnul na nabídku jednoroční smlouvy za nejnižší povolenou mzdu, 650 tisíc.
V právě ukončené sezóně hrál za Capitals jen třikrát, v nižší soutěži AHL vstřelil v 69 utkáních 17 branek.

Winnipeg Jets

Marko Daňo
Mzda 2017-18:
850.000 dolarů
Výsledek: I bez arbitráže přišel Daňo o 50 tisíc, díky jednoroční smlouvě za 800 tisíc.
Od mrštného Slováka z Rakouska se čekalo víc, a nikdo si není jist, zda jde o případ klasické hlubokomyslné otázky: co bylo na světě dříve, slepice nebo vejce? Byl by lepší, kdyby dostal více příležitostí? Snad se v příštím ročníku ukáže v lepším světle.

Connor Hellebuyck
Mzda 2017-18:
2,25 miliónů dolarů
Výsledek: Tohle šlo rychle a bez váhání: šest let za 37 miliónů dolarů. Loupež století? Nikdo neví, co udělá inflace, ale 6,17 miliónů v ročníku let 2023-24, to zní skvěle.

Adam Lowry
Mzda 2017-18:
1,125 miliónů dolarů
Výsledek: Další tři roky ve Winnipegu za celkovou částku 8,75 miliónů dolarů.
Skvěle bránící útočník, král hry v oslabení, sice v pravidelné sezóně odehrál vinou zranění jenom 45 utkání, ale ve Stanleyově poháru zazářil.

Brandon Tanev
Mzda 2017-18:
700.000 dolarů
Výsledek: Tanev a Jets ohlásili tři dny před tím, než měli přijít, arbitrovi, že nepřijdou: domluvili se na jednoroční smlouvě za 1,15 miliónu.
Tanev patří mezi opory v oslabení, jinak je mezi dolními šesti útočníky jako bránící hráč.

Jacob Trouba
Mzda 2017-18:
2,812 miliónů dolarů
Rozhodnutí arbitra: Tahle schůze s arbitrem se prý přiblížila délkou i hlasitostí vzájemných urážek k rekordům. Trouba nakonec odešel se smlouvou na jeden rok za 5,5 miliónu.
Trouba před časem žádal, aby ho Jets vyměnili jinam, když mu nechtěli dát, co chtěl. Žádost pak odvolal, protože podepsal tzv. přemosťující smlouvu (bridge deal) na dva roky. Zdálo by se, že hráč, který je se svými průměrně 21:54 minutami za zápas druhý za veteránem Dustinem Byfuglienem, by měl očekávat dlouhodobou a bohatou smlouvu. Kdo si teď myslí, že Troubova nová smlouva nepatří mezi přemosťující, ten se hodně mýlí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.