bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: AHL zkouší vymýtit rvačky

9. července 2016, 3:13

Petr Adler

Stanou se hokejové rohovnické bitky pouze matnými vzpomínkami pamětníků? Podle nejnovějšího rozhodnutí Rady guvernérů Americké hokejové ligy (AHL) zcela rozhodně.

Soutěž, která slouží nejvyšší lize (NHL) jako její základna, jako místo tzv. farmářských mužstev, se rozhodla zásadně změnit pravidla o bitkách. Míní hráče za rvačky trestat tak, aby to mělo vliv na jejich peněženky: nejrůzněji odstupňovanými zákazy startu.

Úsloví, které znělo, že jsem přišel na box, a najednou tam vypukl hokejový zápas, má patrně odzvonino.

Důležité je, že NHL často používá nižší soutěž AHL jako svůj výzkumný ústav. AHL takhle vyzkoušela řadu zásadních změn pravidel, k nímž později došlo i v NHL (zakázané uvolňování, postavení mimo hru na modré čáře, atd.).

Následuje tedy doslovný překlad sdělení z kanceláře AHL:

Pravidlo 46 (bitky) / pravidlo 23 (vyloučení do konce zápasu)

  • Hráči, kteří se poperou těsně před, během nebo ihned po vhazování budou potrestání vyloučením do konce zápasu navíc k ostatním trestům.
  • Kterýkoliv hráč, který během pravidelné sezóny bude potrestán desátým vyloučením do konce zápasu kvůli rvačce, bude navíc automaticky potrestán zákazem hry na jeden (1) zápas. Za každé další vyloučení do konce zápasu kvůli rvačce do počtu 13, bude hráč automaticky potrestán zákazem činnosti na jeden (1) zápas.
  • Kterýkoliv hráč, který během pravidelné sezóny bude potrestán po čtrnácté vyloučením do konce zápasu kvůli rvačce, bude navíc automaticky potrestán zákazem hry na dva (2) zápasy. Za každé další vyloučení do konce zápasu kvůli rvačce, bude hráč automaticky potrestán zákazem činnosti na dva (2) zápasy.
  • Kdykoliv bude za zahájení rvačky (instigator) potrestán hráč soupeře, nebude se hráčův trest do konce zápasu započítávat do celkového počtu trestů pro potřeby tohoto pravidla.

Konec doslovného překladu citátu.

První věta nového pravidla zcela jasně prozrazuje záměr vedení AHL: ke spoustě rvaček dochází v době kolem vhazování. AHL se (celkem správně a na základě dlouholetých zkušeností) domnívá, že tady nejde o souboje v zápalu a zaujetí pro hru. Naopak, řeklo několik vedoucích zástupců AHL (nezávisle na sobě), liga je pevně přesvědčena, že jde o rvačky, které si soupeři mezi sebou domluvili už předem.

Mnohý hráč, po ujištění, že nebude jmenován, toto přesvědčení potvrdí. Na otázku po důvodech pak předkládají hráči třeba to, že potřebují rozpumpovat ochozy, nebo své vlastní mužstvo, nebo si vyřizují nějaký starší účet. Prostě: kolik odpovědí, tolik důvodů.

Statistici z kanadské televizní sítě Rogers Sportsnet zjistili, útočník Michael Liambas z Rockford IceHogs vedl AHL v loňské sezóně se dvěma desítkami trestů do konce zápasu za rvačky. Kdyby loni platilo nové pravidlo, odseděl by si 18 utkání. Nejen, že by ho to stálo peníze z vlastní kapsy, ale je také možné, že by mu mužstvo naznačilo, že hráče, který pořád jenom sedí, moc nepotřebuje.

Mimochodem, v NHL se v loňské sezóně pral nejvíce Cody McLeod z Colorado Avalanche. Ten má na účtu 12 rvaček.

Jinak řečeno, kam se NHL hrabe na AHL, kde se porvalo v loňské sezóně dvaadvacet hráčů nejméně desetkrát.

Zajímavé je, že hráči označovaní za ranaře (goons) nové pravidlo nepomlouvají. Zatím. Ozval se jen jeden z těch, kteří se loni v AHL porvali alespoň desetkrát, útočník Rich Clune z Toronto Marlies. Ten na svém twitterovém účtu napsal: Abych reportérům ušetřil čas, pravidlo o omezení desíti zápasy a zákazu rvaček kolem vhazování je výborné. Ke rvačkám nedochází jen tak zničehonic, na rozdíl od chlapů, kteří jinak nic nedovedou.

A ještě dodatek k vhazování: když už se Rada guvernérů AHL bavila o jeho pravidlech, zjistila zajímavost. Mužstva, která se dopustí zakázaného uvolňování (icing) nesmí střídat. Mnohdy vyhodila puk až za brankovou čáru soupeře ze zoufalství, a teď se jim vhazování vrací do jejich vlastní obranné třetiny. Aby dala svým hráčům alespoň chvilinku na vydechnutí, vybírala si takto postižená mužstva v takových chvílích třicetivteřinový oddechový čas. Tím stavěla na hlavu nevyslovený trest za zdržování zakázaným uvolněním.

Tak tohle už je také věc minulosti.

AHL většinu svých pravidel mění po poradách s NHL. A nejvyšší soutěž pak posílá své znalce, aby posoudili, zda jsou novinky užitečné.

Bude zajímavé zjistit, zda si NHL vybere něco z nového pravidla o rvačkách nebo z nového pravidla o zakázaném uvolňování.

Ovšem, hlas z kanceláře NHL na tuto otázku odpověděl: a proč se ptáte na tak nebo tak?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.