bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: a teď se ti mladíci dozvědí, jak se to hraje doopravdy!

22. října 2016, 0:24

Petr Adler

Dnešní hokej, to jsou samé systémy a složité herní plány, a to bych asi neuměl, říká Wayne Gretzky (zde na snímku při prvním utkání současnosti v dějinách NHL pod širým edmontonským nebem 22. listopadu 2003).

Takže mužstvo starých pánů Edmonton Oilers, s nímž Gretzky nastoupí v sobotu na fotbalovém stadiónu Winnipeg Blue Bombers (jménem Investors Group Field) proti mužstvu starých pánů Winnipeg Jets bude hrát svůj hokej. Tedy hokej, kde jediný hráč, který se více či méně nevzdaluje od místa mu předepsanému je brankář.

Jednou ze záruk tohoto dnes nebývalého přístupu k hokeji bude přítomnost bývalého vrchního velitele Oilers Glena Sathera na střídačce.

 

Po zápase se obě party starých pánů co nejrychleji osprchují, převléknou do slušivých oblečků, aby oslavili, že prežli. A druhý den nastoupí do hlediště, aby se dívali na ligový zápas mezi dnešními sestavami svých mužstev.

Budou nostalgicky vzdychat?

Ano i ne.

Jistě, tvrdí Gretzky, dnešní hráči jsou lepší, ale hokej je horší než býval. A ne, to není žádná nostalgie.

“Když mi bylo deset, v devět mi začala škola, v půl čtvrté jsem vypadl, a pak jsem mazal sportovat. Hokej, baseball, lacrosse. Dnešním klukům začne škola v osm ráno, v jedenáct vypadnou, a mažou trénovat až do pěti odpoledne v hokejových akademiích a táborech. Když dorostou, umí toho urěitě mnohem víc než jsme uměli my, ale chybí jim radost ze hry na rybníce, chybí jim představivost, tvořivost, blbnutí s pukem a vymýšlení co nejsrandovnějších akcí.”

Tvořiví hráči jsou dnes spíše výjimkami než pravidly. V dobách Gretzkyho největší slávy mělo každé mužstvo nejméně jednoho takového.

Legendární obránce Bobby Orr, muž, který vlastně způsobil, že obránce nemusí být jenom bourák, že může také něco vytvořit, s Gretzkym souhlasí. Orr dnes pracuje jako hráčský zástupce. Jedním z jeho zákazníků je Connor McDavid.

“Kdybychom my dva soutěžili, kdo je rychlejší a bruslili z pevného startu, prohrál bych,” řekl Orr. “Ale kdyby šlo o to, vyjet zpoza vlastní brány s hokejkou a pukem a probruslit se přes soupeře až k jeho bráně, to by se chlapec řádně zapotil.”

A to se dnes říká o McDavidovi (právem), že dovede s pukem kouzla i v plné rychlosti.

Špatné je, že je hokej dráhy špás, říká Gretzky. Ale, dodává, to byl v jeho dětství také: “Vzpomínám si, že můj táta si musel půjčit 25 dolarů od mé babičky, když jsem potřeboval nové brusle, a nová hokejka stála tři dolary devětadevadesát centů, a to byly tenkrát veliké peníze.”

Dnešní ceny se pohybují ve stovkách dolarů. Bylo by třeba použít složitých výpočtů ke zjištění, zda růst cen byl rychlejší než inflace nebo zda s ní pouze držel krok, ale jedno je jisté: kdo chce vidět hokej plný radosti a tvůrčího nadšení, musí se spokojit se zápasem starých pánů. A když navíc takový divák vzpomíná na zlaté časy na rybníce, hokej pod širým nebem na nějakém obřím stadiónu je jedinou odpovědí.

Vzhůru do minulosti

Myšlenka spojení zápasů starých pánů se zápasy současných mužstev na otevřeném ledě na co největších stadiónech vznikla - kde jinde? - v Edmontonu. Přesněji řečeno: vznikla v letadle, jímž se vraceli do Edmontonu z Los Angeles z nějaké akce NHL tehdejší podnikový president Patrick LaForge a jeho zástupce přes otázky trhu Allan Watt.

A tak vznikl Heritage Classic, volně přeloženo Klasické dědictví (nebo Klasický odkaz, jak je ctěná libost). Stadión jménem Commonwealth Stadium, na němž jinak hraje místní mužstvo kanadské fotbalové ligy (CFL) Edmonton Eskimos, a který pojme málem 60 tisíc diváků, byl naplněn k prasknutí.

V teplotách zhruba 30 stupňů (Celsia!) pod nulou si nejdříve zahráli staří páni Oilers proti starým pánům Montreal Canadiens, a pak si zahrála tehdejší ligová mužstva. Pro úplnost: stáří páni Oilers to tehdy vyhráli 2-0, jejich následovníci s montrealskými prohráli 4-3.

Oilers to tehdy lize podali pod heslem “listopad k zapamatování” (v angličtině se to ovšem rýmovalo: November to remember) jako důstojnou oslavu 25. výročí vstupu mužstva do NHL, a oslavu 20. výročí zisku prvního Stanleyova poháru.

Přes třeskuté mrazy, pro konec listopadu poměrně neobvyklé, které tenkrát město přepadly den před zápasem, nebylo zaznamenáno, že by někdo opustil stadión před závěrečnou sirénou. Nikoho z oněch málem 60 tisíc diváků nenapadlo, že to je o zdraví.

Ony totiž oba zápasy byly velice ke koukání. I když se většina diváků shodla, že hra starých pánů sice byla pomalejší, ale o to hezčí. Včetně toho, že pohled na hvězdy jako Mark Messier nebo Guy Lafleur, jak se chápou lopat a pomáhají odklízet mezi dvěma vhazováními sníh, byl také k nezaplacení.

Vzhůru do budoucna

Dnešní vedení Oilers se domnívá, že střihnout si další Heritage Classic na Commonwealth Stadium, třeba k uctění 15. výročí toho prvního, by nemuselo být od věci.

Liga se nezpěčuje. Také proč: právě ten edmontonský nápad přivedl NHL k pořádání pravidelných novoročních zápasů na otevřených fotbalových či baseballových stadiónech. Z čistě novoročních podniků se událost v posledních sezónách rozrostla tak, že se dokonce někteří začínají obávat, aby lize nepřerostla přes hlavu.

“Nemám pochyb, že k tomu dojde,” pravil zástupce komisaře NHL Bill Daly. “Zatím nevíme, kdy, ale jinak nevidím důvodu o tom pochybovat.”

Zlatá slova, potěšil se místopředseda Oilers Entertainment Group Bob Nicholson: “Jsem moc rád, že to Bill (Daly) vidí takhle, jeho hlas je klíčový.”

Oilers se s otevřením nové haly Rogers Place rozmáchli: rádi by získali zápas hvězd a výběr nováčků (draft). Nejbližší léta jsou už zadaná, ale Nicholson by byl rád, kdyby liga zaznamenala, že tady je vážný zájemce o oba podniky. V jeho řeči: aby to NHL měla na svých radarových obrazovkách.

Nicholson byl onoho 22. listopadu 2003 mezi diváky. Takže, řekl, doufá, že až se tahle slavná událost bude někdy v budoucnu opakovat, nebude tak strašná zima.

Letošní Heritage Classic na Investors Group Field ve Winnipegu tuto neděli bude už osmnáctým hokejovým zápasem NHL pod širým nebem od onoho památného sobotního odpoledne v roce 2003.

A ještě drobná zajímavost na úplný okraj: pár let po onom prvním utkání si zavolal LaForge Watta do své kanceláře, kde mu řekl, že má pro něj nepříjemnou zprávu: může jít domů, a už se nemusí vracet.

Watt pokrčil rameny, krátce pracoval na nejrůznějších projektech ze svého domku, a dnes slouží jako více-president u Edmonton Eskimos.

O dalších pár let později si zavolal LaForgeho do své kanceláře Nicholson, aby mu mezi čtyřma očima řekl, že má pro něj nepříjemnou zprávu: může jít domů, a už se nemusí vracet.

I on přistál, jak se říká v severoamerické angličtině, na obou nohách. Nyní pracuje v oblasti realit.

Zajímavé bude, zda Oilers, až se Heritage Classic vrátí do Edmontonu, pozvou oba vynálezce, aby byli představeni obecenstvu jako ti, kteří to vymysleli.

Když Oilers oslavovali slavná vítězství minula, pozvali také bývalého majitele Petera Pocklingtona. Sice byli napjatí, co se stane, protože Pocklington je rozporuplná osobnost a během svého edmontonského pobývání dokázal naštvat spousty lidí, ale nakonec to dopadlo tak, že se mu dostalo potlesku vestoje. Nakonec, proč ne: byl to přece právě on, kdo přivedl Edmonton Oilers do NHL, a kdo přivedl Waynea Gretzkyho do Edmontonu.

Ale zatím ještě nevíme, kdy se Heritage Classic vrátí domů.

Dnes stačí, že víme, že předpověď počasí na neděli tvrdí, že ve Winnipegu bude osm stupňů nad nulou, slunečno, s občasnými mráčky, pravděpodobnost srážek 30 procent, severák rychlosti 20 km/hod může způsobit, že těch osm nad  nulou bude pokožka cítit jako pět nad nulou (všechno Celsia), ve zdejší řeči wind-chill factor, ale jinak že bude všechno v naprostém pořádku.

Ledař NHL (a původně Edmontonu) Dan Craig si mne ruce v optimistické naději, že se počasí nezblázní tak, jak se zbláznilo při premiéře. A místní fanoušci Winnipeg Jets rozebrali oněch málem 40 tisíc vstupenek během několika hodin po jejich uvedení do prodeje.

“No,” poznamenal Gretzky, “snad si neuřízneme ostudu.”

A že ukáží těm mladým, jak se to hraje doopravdy, to už raději nedodal.


Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.