bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pět prstenů za dva miliony dolarů? Arizona ukazuje, jak manévrovat pod platovým stropem

29. srpna 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Je mu teprve šestadvacet let, přesto si při svých krocích počíná nadmíru obezřetně a obratně. Od Dona Maloneyho, svého předchůdce, se John Chayka leccos naučil a hlavně sám i podle mnohých vyjádřeních pro zámořská média práci generálního manažera rozumí a důsledně dělá vše pro dobro Arizony Coyotes. Dokonale maximalizuje současný potenciál skromného klubu, i pomocí triků, které mnohým nevoní, leč mají veřejný souhlas od NHL a nikterak neporušují kolektivní smlouvu. Jsou zatraceně mazané a tuze úsporné.

Maloney loni ukázal svému učni cestu, když od Letců z Philadelphie získal Chrise Prongera. Nehrající kanadskou legendu, výjimečného beka, který před deseti lety pomohl Edmontonu Oilers do finále Stanley Cupu a o rok později jej s Anaheimem Ducks získal. Maloney věděl, že jde o mrtvou duši na soupisce. Pronger nikdy dres Kojotů neoblékne, v Arizoně plní jiný účel - vysokou stropovou zátěží pomáhá překonat platovou podlahu. Chayka se od mistra inspiroval a jeho fígl dokonce tuplovaně zopakoval.

Nejprve ulevil detroitských Red Wings. Ruský veterán Pavel Dacjuk, dvojnásobný vítěz stříbrného poháru, dal slavnému klubu z rodinných důvodů košem a vydal se domů do Ruska, svému dlouholetému zaměstnavateli ovšem zanechal nemilý, ba dokonce danajský dar - 7,5 milionu dolarů ukrojených z platového stropu (jen pro doplnění, Pronger ubírá necelých pět milionů dolarů). GM Ken Holland se s Chaykou opravdu rád dohodl na přesunu Dacjuka, respektive jeho vysokého kontraktu do Arizony.

Pouštní psi měli mezi platovými mantinely, které pomohlo zvednout i hlasování členů NHLPA, dostatek prostoru pro ruského génia. Poté Chayka vyjednával s dalším nováčkem mezi generálními manažery. S Tomem Rowem z Floridy Panthers. Ambicióznímu klubu pomohl od závaží jménem Dave Bolland (šampión z let 2010 a 2013 s Chicagem Blackhawks). Ten se rovnal stropové zátěži ve výši 5,5 milionu dolarů, kvůli následkům otřesu mozku však nehrál. Na řadě jsou kupecké počty: 5,5+5+7,5=18.

Tolik milionů dolarů ukousnou tři nehrající posily Arizony z platového stropu. Jemně pomohly nad platovou podlahu a následně jen vyplnily po hříchu nevyužitý prostor. Za jakou reálnou cenu? Chayka a Maloney se stali tak trochu nezištnými pomocníky soupeřů, přičemž ještě z klubové kasy odvedli necelé dva miliony dolarů. 575 tisíc dolarů se vyplatí Prongerovi, 1,1 milionu dolarů pak dostane Bolland, brzy umístěný na listinu .dlouhodobě zraněných hráčů. A Dacjuk? Magic Man je bez nároku na honorář.

Je 1,675 milionu dolarů dostatečnou sumou za překonání platové podlahy? Možná. A možná také ne. Jenže v Arizoně nebyli hloupí a zase tak nezištní. Z dobrého srdce svého kroky nedělali. Desert Dogs se díky brilantnímu zacházení se zmíněným prostorem mezi platovými mantinely dostali ke dvěma velkým talentům  Lawsonu Crousemu a Jakobu Chychrunovi, kteří se mohou stát součástí jejich zářné budoucnosti. Více si o nich povíme příště, kdy si vypíchneme přednosti a slabiny obou borců. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.