bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Penguins mají svého zlého muže. Zlepší Reaves ochranu Crosbyho a spol.?

26. června 2017, 8:00

David Jahoda

Už před finále Stanley Cupu proti Nashvillu si GM Pittsburghu Jim Rutherford veřejně postěžoval, že liga dostatečně nechrání své největší hvězdy. Narážel tím zejména na nevybíravý zákrok obránce Washingtonu Matta Niskanena na pozdějšího vítěze Conn Smythe Trophy Sidneyho Crosbyho. Rutherford se také svěřil, že zřejmě bude muset vzít situaci do svých rukou a přivede do týmu jednoho nebo dva hráče, kteří budou schopní se za největší opory dostatečně postavit. A jak řekl, tak udělal. Ze St. Louis přivedl Ryana Reavese.

„Rok co rok slyším, že každý miluje styl, jakým Penguins hrají. Hrají ryzí hokej, dobře bruslí. No, myslím si, že se to bude muset změnit a nemám z toho úplně dobrý pocit. Ale je to jediná věc, jakou můžeme udělat. Přivedeme do týmu jednoho nebo dva hráče, které zajistí v naší sestavě víc ochrany. A některé zápasy, které by měly být čistě jen o hokeji, se bohužel zvrhnou do show, kterou nechceme. Vrátíme se do doby 70. let, a to je opravdu ostuda.“ Tohle by slova Jima Rutherforda ještě před začátkem finálových bojů proti Predators.

Skoro by se chtělo věřit tomu, že Rutherfordovo prohlášení má sloužit jako výhrůžka ligovému vedení. Klasické bitkaře, kteří měli blíže k boxu než k hokeji, v současné NHL už téměř nenajdete. Architekt týmu úspěšných obhájců Stanley Cupu už měl ale po krk zákroků na jeho největší hvězdy, které dle jeho soudu byly daleko za hranicí hokejových pravidel. „Pořád slýchám: ‚To je prostě hokej‘, ale ne, tohle už není hokej,“ pravil.

O zákroku Matta Niskanena na Sidneyho Crosbyho už byla řeč. Názory se různily. Jedna skupina tvrdila, že šlo o brutální faul, druhá, že kapitán Pens byl po předcházející sekyře od Alexandra Ovečkina až moc sehnutý, a proto inkasoval úder přímo do obličeje. Ale nejde jen o tento zákrok. Rutherfordovi a vlastně i celé organizaci Penguins se zdá, že soupeři jdou po jejich hráčích až příliš a to už delší dobu. 

Jednoho „tvrdého“ muže, který by se postaral o ochranu největších hvězd mužstva, se už v Pittsburghu snažili zabudovat do sestavy. Před začátkem minulého ročníku přivedli útočníka Toma Sestita, jenže ten v součtu dvou sezon odehrál za Pens jen 17 utkání, po zbytek doby hrál na farmě v AHL. Problémem totiž je, že kouč Pittsburghu Mike Sullivan rád spoléhá na všechny čtyři formace, všem dává dostatek prostoru. Proto pro hráče jako je Sestito nebylo moc místa.

Cílem Rutherforda tedy bylo získat borce, který nejenže dokáže hrát tvrdě, případně i shodit rukavice, ale aby byl platný pro mužstvo i jinými činnostmi. A během vstupního draftu si jednoho takového vytipoval. Společně s první volbou v draftu (celkově 31.) poslal do St. Louis třiadvacetiletého švédského útočníka Oskara Sundqvist a protihodnotou získal druhou volbu Blues v draftu (celkově 51.), ale hlavně Ryana Reavese. 

„Když chcete získat hráče, který je nejlepší v tom, co dělá, musíte za to zkrátka zaplatit. Nehledě na to, kolik jsme za něj dali, jsme velmi šťastní, že ho máme," uvedl ve zprávě o příchodu Reavese na oficiálním webu Pens GM Jim Rutherford. Jen o pár řádků níže se vyjádřil i kouč Penguins Mike Sullivan. „Je to chlap, který do našeho týmu přinese tvrdou hru. To je něco, co náš tým může posunout. Také je dobrý ve forčekingu a zvládá hru na obou koncích kluziště,“ pravil Sullivan.

Ten rovněž věří, že Reaves nebude mít problém adaptovat se na hru, kterou jeho tým praktikuje. Tedy rychlý a bruslařsky náročný. „Myslím si, že je dobrý bruslař. Podle mě do našeho stylu zapadne,“ okomentoval trenér, který své první dvě sezony v Pittsburghu zakončil ziskem Stanley Cupu. 

Třicetiletý rodák z Winnipegu hrál v NHL dosud jen za St. Louis, poprvé si ji vyzkoušel v sezoně 2010/11. V loňské sezoně odehrál 80 utkání, připsal si 13 bodů (7+6), což bylo jeho osobní maximum. Se 104 trestnými minutami byl nejtrestanějším hráčem Bluesmanů, jeho 239 hitů v rámci mužstva také nikdo nepředčil.

„Nepřinesu do týmu 50 gólů, to je jasné. Ale ani si nemyslím, že mě do týmu přivedli pro to, abych dával góly,“ řekl Ryan Reaves pro Pittsburgh Post-Gazette krátce po svém příchodu do týmu čerstvých vítězů soutěže.

„Když jsem se díval na zápasy play off, hráči jako Sid nebo Malkin a další byli často terčem nějakých útoků ze strany soupeře. A Pittsburgh neměl v podstatě nikoho, kdo by se za ně postavil. Přicházím kvůli tomu, aby zajistil ochranu těchto hráčů, ale také pro to, abych hrál zodpovědně, protože jinak to dnes v NHL nejde. Pomůžu týmu, jakoukoliv cestou to bude potřeba,“ uvědomuje, že musí být týmu platný nejen svými svaly. Ostatně pro spolehlivou a bojovnou hru ve čtvrté pětce si jej v St. Louis hodně cenili, v rámci rozšiřovacího draftu jej dokonce chránili, a tak mohla jeho výměna kdekoho překvapit. 

Když je zapotřebí, umí Reaves rozdat i nějakou tu ránu. Nejčastěji absolvoval bitku v sezoně 2011/12 – dohromady 13 bitek v 60 duelech. V minulé sezoně se porval šestkrát, což není žádné závratné číslo. Se svým počtem rvaček se v loňské sezoně vlezl až do třetí desítky, stejně bitek jako on měli na kontě třeba Brian Boyle či Milan Lucic. Nejvíce ze všech měl Cody McLeod, jenž v průběhu ročníku zamířil z Colorada do Nashvillu. Není proto důvod si myslet, že s příchodem do Pittsburghu bude Reaves zahazovat rukavice častěji, než tomu bylo vloni. 

„Je to spíše o tom, aby všichni na ledě věděli, že v ten večer hraji,“ vysvětloval. „Pokud si někdo vyšlápne na moje spoluhráče, dostane náraz nazpět od víc než stokilového hráče. Někdy to nutí protivníky dvakrát přemýšlet, než něco udělají. Na druhou stranu, jednou to platí, podruhé to platit nemusí. Ale myslím si, že tohle je způsob hry, kterým jsem v uplynulé sezoně zaujal,“ doplnil nový Tučňák.

„Pokud si někdo vyšlápne na moje spoluhráče, dostane náraz nazpět od víc než stokilového hráče. Někdy to nutí protivníky dvakrát přemýšlet, než něco udělají.“

A právě to, co Reaves zmínil, je velkým otazníkem. Je tohle opravdu cesta, jakou vymýtit tvrdé, někdy až surové zákroky? Krátký pohled do nedávné minulosti: V sezoně 2015/16 nevybíravě atakoval Bobby Farnham z New Jersey Dmitrije Jaškina, Reaves byl přitom v tu chvíli na ledě. O rok předtím byli zase během krátké doby kvůli tvrdým zákrokům vyřazení ze hry tehdejší opory Blues T. J. Oshie a kapitán David Backes, Reaves v sestavě nechyběl. A takových případů, nejen v případě Blues a Reavese, bychom jistě našli více.

Pochopitelně to automaticky neznamená, že Reaves, potažmo jiní jemu podobní tvrďáci nezvládli svou roli a můžou za to, že jejich hvězdní parťáci se následně stali oběťmi tvrdých hitů na hraně či za hranicí pravidel. Jen to spíš dokládá to, že hráči, kteří mají největším oporám protivníka znepříjemňovat hru a nedat jim ani chvíli klidu, ze svého stylu hry zřejmě nepoleví, ani se nenechají zastrašit žádným ochráncem. V Pittsburghu ale věří, že Reavesova přítomnost na ledě bude pro takové typy hráčů minimálně zdviženým ukazováčkem. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.