bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Patří do NHL, ale smlouva nikde. Mezi přehlíženou čtyřkou obránců je i Židlický

30. července 2016, 12:15

David Motloch

Ty největší přestupové bomby máme takřka jistě za sebou, přesto se na volném trhu nachází řada zajímavých jmen. Jen se na ně v období formování hlavních formací tak nějak zapomnělo. Dá se očekávat, že se zájemce s nabídkou dříve či později najde. Především proto, že se jedná o levné produkty, které mají ve svém věku stále co nabídnout a budou rády za jakoukoliv nabídku. Žebříček čtyř nejpřehlíženějších obránců sestavil server nhl.com.

Většina týmů se doposud zaměřovala na formování svých hlavních obranných párů. Čtyři kvalitní obránci dokáží tým udržet nad vodou i v horkých chvilkách na ledě, nicméně jednoduchou matematikou se dá řici, že čím více takových obránců mužstvo má, tím lépe. 

Volný trh s hráči takové doplnění nabízí a to hned ve čtyřech podobách. Doposud zůstávali tito hráči ve stínu větších jmen a zajímavějších kaufů, ale i na ně pravděpodobně přijde řada. Jsou totiž zkušení, přináší do týmu svou hodnotu a vzhledem k jejich situaci budou ochotní hrát i za hubičku. O které obránce se tedy jedná? 

Christian Ehrhoff 

Čtyřiatřicetiletý Němec má za sebou nepovedené angažmá v Los Angeles Kings. Králům se ani za „směšný“ 1,5 milionu dolarů za rok nevyplatil, a tak jej poslali do Chicaga výměnou za Roba Scuderiho. Již delší dobu marně hledá starou formu z Buffala, kde kariéru začínal. Naposledy se k vrcholu přiblížil ještě v dresu Vancouveru. Proč by po něm tedy měl jeden z vybraných manažerů NHL sáhnout?

Protože Ehrhoffovi už nikdo neodpáře umístění v nejlepší desítce obránců ligy dva ročníky za sebou. To ukazuje, že pokud jde vše, jak má, patří Ehrhoff k úzké špičce NHL. Vytříbenou má především hru v přesilovkách a je zodpovědný směrem dozadu. Příští smlouva by patrně nestála ani onoho 1,5 milionu a byla by pro německého veterána dost možná poslední. Pokud se s nabídkou někdo přeci jen přihrne a Ehrhoff se najednou rozpomíná na svou zlatou éru, byl by to kauf, o kterém by se ještě hodně dlouho psalo a mluvilo. 

Barret Jackman 

To nejlepší má jistojistě za sebou. Ve 35 letech už to patrně lepší nebude. Stále má v sobě ale dost šťávy. Jackman strávil prakticky celou kariéru jako přední obránce svého týmu (St.Louis Blues), takže dobře ví, co je to tlak a jak se snáší. Má cit pro tvrdou hru a oslabení. Vítěz Calderovy trofeje z ročníku 2002/03 nikdy nebyl moc na útočné pojetí, doposud nasbíral za jednu sezónu nanejvýš 27 bodů.  

Jeho poslední angažmá začalo slibně. V Predators plnil roli mentora mladého jádra mužstva a podílel se na rozvíjení hry talentovaného Setha Jonese (dokud jej Preds neposlali do Columbusu). Ačkoliv svou roli zvládal dobře, z ledu se postupem času začal vytrácet a ve statistikách zaznamenal sotva 13 minut za zápas. Následovalo předčasné vykoupení ze smlouvy a jsme tam, kde jsme teď. Barret Jackman je mezi nezaměstnanými. Vzhledem ke svým prověřeným schopnostem by ale nemusel čekat dlouho.

James Wisniewski 

Není se ani čemu divit, že si manažeři při hledání posil do svých týmů na Wisniewskiho ani nevzpoměli. Dvaatřicetiletý Američan zná z loňské sezóny pouze úvodních 47 vteřin, poté si ošklivě přetrhal křížové vazy v levém koleni a ročník pro něj definitivně skončil. Hurikáni se za toto angažmá proklínali a Wisniewskiho se vzdali úplně. Nyní je však zdráv a věkem stále ještě nepatří do starého železa. Má cit pro sbírání bodů, což dokázal především u Islanders, kde jich posbíral v sezóně 2010/11 hned 51.

O moc méně bodů nenasbíral ani v dalších dresech (Anaheim, Montreal, Columbus), takže se předpokládá, že v případě Wisniewskiho nešlo o chvilkové pobláznění. Je velice cenný pro svou hru v oslabení, ve které za poslední tři ročníky strávil v průměru skoro dvě minuty za zápas. Pověstná je i jeho střela. Navíc je statistiky dokázano, že když je rodák z Cantonu na ledě, mužstvo je směrem dopředu efektivnější. Co chybí k dalšímu angažmá? Jeden telefonát. Ozve se někdo?

Marek Židlický

A konečně tu máme na závěr našeho českého zástupce. Vůbec nejstarší článek tohoto výběru (39 let), je v mnoha ohledech alternativou právě Wisniewského. Řadí se mezi pravoruké obránce s výjimečným citem pro střelu. A takových v NHL zase moc není. Poslední angažmá strávil v dresu Ostrovanů, přičemž se nedá říct, že by na chvilky v NY vzpomínal zrovna s nadšením. Ne vždy na něj zbylo místo v sestavě, a když už se tak stalo, v průměru odehrál mostecký rodák sotva 14 minut na ledě. 

V 53 zápasech zaznamenal 16 bodů, vůbec nejméně za svou kariéru v NHL. Případ Židlický není pro manažery NHL zase tak jednoduchý. Devětatřicetiletý obránce má za sebou nepovedené období, svým věkem rovněž nikoho neozáří. Smlouva na jeden rok by se ale snad ještě našla. Přitaká se někdo s nabídkou?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.