bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Patálie pro New Jersey. Crawford se loučí, vítěz dvou Stanley Cupů náhle ukončil kariéru

9. ledna 2021, 21:23

Tomáš Zatloukal

Z osobních důvodů poslední dny chyběl v tréninkovém kempu Ďáblů a k hokejistům New Jersey se už nepřipojí. Corey Crawford se rozhodl ukončit kariéru. Po třinácti sezonách, 488 odchytaných zápasech, dvou ziscích Stanleyova poháru i Jenningsovy trofeje. V populárním klubu měl přitom plnit roli brankářské jedničky a mentora pro talentovaného MacKenzieho Blackwooda. Jenže dres Devils v zápase NHL nikdy neoblékne, nedávno představená maska s rohatým světlonošem zůstane už jen sběratelskou raritou.

Crawford měl od první chvíle velkou podporu New Jersey.

Nikdo na něj netlačil, naopak se mu dostalo pochopení a potřebného klidu. Třeba Travis Zajac prohodil: "Necháme mu tolik času, kolik bude potřebovat, aby učinil to správné rozhodnutí."

Šestatřicetiletý Kanaďan nakonec s verdiktem neotálel. Zvolil odchod do hokejové penze. Právě o této možnosti se v posledních hodinách čile spekulovalo. Osobní důvody nedovolily Crawfordovi pokračovat v kariéře.

"Měl jsem štěstí, že jsem se dlouhé roky mohl živit jako profesionální hokejista. Chtěl jsem dál ve své sportovní pouti pokračovat, ale věřím tomu, že jsem už hře zvané hokej odevzdal všechno, co jsem mohl. Došlo mi, že je čas skončit," píše Crawford na sociálních sítích.

"Rád bych poděkoval Devils za pochopení mé situace a podporu mého rozhodnutí. A chci také poděkovat Chicagu, že mi dali příležitost, abych si splnil dětský sen," pokračuje rodák z Montrealu.

Ač jeho jméno nic takového nedává tušit, Crawford se narodil ve frankofonní provincii Québec a umí francouzsky. Patrně jako každý tamní kluk snil o tom, že jednou bude chytat v NHL. A půjde ve stopách Jacquese Plantea nebo Patricka Roye.

Crawfordovi se to povedlo, byť svou sportovní dráhu nespojil s Canadiens, ale s jiným klubem z Original Six. S Blackhawks. Dvakrát s nimi dobyl Stanley Cup a pokaždé se o slavný pohár výrazně přičinil.

V roce 2013 stlačil průměr branek na 1,84 na zápas a mluvilo se o něm jako o horkém kandidátovi na zisk Conn Smythe Trophy. Nezískal ji, zato se během kariéry dočkal jiných prestižních individuálních ocenění.

Dvakrát získal Jenningsovu trofej pro gólmany mužstva, co v základní části inkasovalo nejméně gólů. Dvakrát si zahrál All-Star Game. Byl také členem týmů nejlepších nováčků. Patří mu několik klubových rekordů Černých jestřábů a už se ozývají hlasy: Vyvěste jeho dres pod strop United Center.

Crawford je možná tím vůbec nejlepším brankářem v chicagských dějinách, směle se může měřit s legendami Glennem Hallem, Tonym Espositem a Edem Belfourem.

"Jsem hrdý na to, že jsem v Chicagu dvakrát vyhrál Stanley Cup. Chci poděkovat všem tamním spoluhráčům, trenérům i fanouškům," rozdává díky 53. hráč draftu 2003.

Novou kapitolu svého života měl původně rozepsat v New Jersey. Devils s ním počítali pro další dvě sezony, přichystali pro něj lukrativní smlouvu celkem na 7,8 milionů dolarů.

Crawford se ale nakonec rozhodl psát další řádky svého životního příběhu v jiné než brankářské roli. Chce se věnovat rodině. Pro Ďábly jde nepochybně o nepříjemnost. Přicházejí o potenciálního gólmana číslo 1. Cenou útěchy budiž to, že nebudou, co se týče platového stropu, nijak penalizováni.

Je otázkou, zda se pár dní před startem NHL ještě New Jersey poohlédne po parťákovi k Blackwoodovi. Variant není mnoho. Nabízí se snad jen Jimmy Howard, nebo Mike Condon.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.