bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Panthers podepsali Mathesona na dalších 8 let. Neukvapili se (opět)?

10. října 2017, 11:30

David Jahoda

Jen jedna kompletní sezóna stačila obránci Michaelu Mathesonovi k tomu, aby přesvědčil vedení Floridy Panthers, že stojí za to s ním podepsat nový kontrakt. A ne ledajaký. Třiadvacetiletý bek dostal od klubu ze Sunrise smlouvu na maximální možnou dobu, tedy osm let, s víc než solidní průměrnou roční výplatou 4,875 milionů dolarů. Matheson je bezpochyby nadějný bek, který už o svých kvalitách potvrdil. I přesto, není to ukvapené rozhodnutí? Nebylo by v podání Panthers první.

Ještě v nynějším ročníku běží Michaelu Mathesonovi nováčkovská smlouva na 925 tisíc dolarů, pak se ale může těšit na řádné přilepšení. Sám má ze smlouvy velkou radost, je zajištěn na dlouhou dobu dopředu. „Je fantastické, že do mě vložili důvěru na dalších devět let, včetně tohoto ročníku,“ nechal se slyšet Matheson. Z reakcí fanoušků Floridy na sociálních sítích jde ale cítit (minimálně) mírná nejistota.

Matheson poprvé nahlédl do NHL na konci sezony 2015/16. Nejprve stihl odehrát tři utkání v základní části, posléze pět duelů ze série prvního kola proti NY Islanders. Tehdy vytlačil ze sestavy Jakuba Kindla. V minulém ročníku se zabudoval do sestavy Panthers napevno, odehrál 81 zápasů, v nichž si připsal 17 bodů (7+10), 36 trestných minut a pět záporných bodů v tabulce pravdy. 

Propadák to nebyl, o nijak oslnivých číslech se ale také mluvit nedalo. Matheson už ukázal, že určitě není špatným bekem, vždyť s Kanadou v roce 2016 vyhrál i zlato na mistrovství světa a rozhodně jen nepřihlížel. Odehrál všech deset zápasů, během nichž zapsal šest bodů (2+4). Ale opravdu stojí za to s ním podepsat okamžitě smlouvu na dlouhých osm let s průměrným ročním platem téměř pět milionů dolarů?

Obavy z Mathesonova podpisu? Jsou pochopitelné

Možná se co nevidět ukáže tato investice jako skvělý tah a možná, že Matheson půjde se svými výkony ještě tak nahoru, že se nakonec bude mluvit o skvělém kaufu. Ovšem nyní, v době podpisu, se spíše dá chápat obava fanoušků. Nebylo by totiž poprvé, co by se vedení Panthers rozhodlo k podpisu dlouhého a výživného kontraktu, a následně toho litovalo.

Nemusíme jít daleko do minulosti. Třeba takový Reilly Smith. Po sezoně, kdy nastřádal 50 bodů a dal 25 gólů, dostal od Panthers smlouvu na pět let s roční odměnou pět milionů dolarů. V další sezoně však zaznamenal „jen“ 37 bodů a Florida jej raději přihodila k Jonathanu Marchessaultovi (toho mimo jiné nepochopitelně nechránila, ale o tom už jistě víte) během rozšiřovacího draftu v podání Las Vegas, aby si jeho gáží nezatěžovala platový strop.

Dalším příkladem je obránce Jason Demers. V létě 2016 byl neomezeně volným hráčem a Cats s ním podepsali smlouvu na pět let v celkové hodnotě 22,5 milionů dolarů (ročně 4,5), jenže už nyní je na jiné adrese, a to v Arizoně (více o výměně ZDE).

No a konečně také Aaron Ekblad. Ten v prvních dvou sezonách prokazoval nadstandardní výkonnost a jelikož Florida očekávala další zlepšování, neváhala s jedničkou draftu roku 2014 podepsat kontrakt na osm let s ročním platem 7,5 milionů dolarů. I když Ekbladovi v minulé sezoně ještě běžela nováčkovská smlouva, tu novou, pohádkovou, už měl v kapse. Ale další progres nikde. V 68 duelech nasbíral pouze 21 bodů a ve statistice +/- měl hrozivých 23 záporných bodů. Ekblad má proto nejen letos co napravovat.

Pravdou je, že u všech z těchto podpisů měl hlavní slovo Tom Rowe, který k radosti většiny příznivců Panthers po jednoleté epizodě u týmu skončil jak na pozici generálního manažera, tak i hlavního kouče, kam se během minulé sezony dosadil místo Gerarda Gallanta. Staronový boss Dale Tallon ovšem nad Roweovými kroky dohlížel z křesla ředitele hokejových operací. A jak může dokládat Mathesonova nová smlouva, zřejmě s ním byl názorově zajedno. 

Každopádně Dale Tallon a spol. věří, že scénář z řádků výše se Mathesona týkat nebude a jeho výkony opravdu budou mít jen stoupavou tendenci. „Mike je důležitou součástí jádra našeho mladého týmu. Jsme nadšeni, že se rozhodl být Panterem na tak dlouhou dobu,“ liboval si Tallon v prohlášení na oficiálním webu Panthers. „Je dynamickým a inteligentním obráncem s dokonalým charakterem a pracovní morálkou. Navíc se vyvinul v rozdílového hráče. Věříme, že bude důležitým hráčem a lídrem pro naše mužstvo v dalších několika letech,“ doplnil Tallon. 

„Je dynamickým a inteligentním obráncem s dokonalým charakterem a pracovní morálkou. Navíc se vyvinul v rozdílového hráče.“

Fanouškům Panthers tak nezbývá než doufat, že nepůjde jen o Tallonovo zbožné přání. Matheson jistě má na to, aby z něj vyrostl nadprůměrný bek, jeho nová smlouva mu ale na čepel přilepila pořádnou nálož tlaku. Bude zajímavé sledovat, jak to zvládne.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.