bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Panarin bez Kanea? Žádný problém. Ruský útočník je génius sám o sobě

9. prosince 2017, 15:00

Jiří Lacina

Nejeden hokejový komentátor vyjadřoval před touto sezónou obavy o to, jak si Artěmij Panarin poradí v Columbusu bez hvězdného amerického spoluhráče. S Patrickem Kanem tvořili po dva roky superúspěšnou dvojici, která si rozuměla nejen na ledě, ale i mimo něj. Kane dokonce neváhal dát najevo rozladění z Panarinovy výměny.

Po zhruba třech měsících je jasné, že novou situaci oba zvládají. Spolu by jistě byli ještě lepší, umí si ale poradit i jeden bez druhého. U devětadvacetiletého Kanea o tom nejspíš nikdo nepochyboval. U šestadvacetiletého Panarina, jenž kroutí za mořem teprve třetí sezónu, se tyto pochybnosti ukazují s odstupem času jako zcela neopodstatněné.

Vyrovnaný klubový rekord

Kane nasbíral v Chicagu průběžně 27 bodů (10+17) ve 29 zápasech. Panarin zvládl ve stejném počtu utkání jen o dva body méně (7+18). Jeho zatím největším „majstrštykem“ budiž páteční duel v New Jersey, kde dovedl Blue Jackets k výhře 5:3 pěti asistencemi.

A že nešlo o žádné ušmudlané druhé nahrávky! Veškeré Rusovy asistence byly první, to znamená, že z jeho příhry se přímo skórovalo. „Jsem velmi šťastný, nicméně se snažím držet emoce pod kontrolou. Zítra je další zápas a já vím, že je to jen sport. Někdy můžete dělat věci úplně stejně a gólem to neskončí,“ rozpovídal se stále s pomocí tlumočníka rodák z ruského Korkina.

Pěti nahrávkami vyrovnal Panarin klubový rekord. Stejný počet asistencí nasbíral 24. března 2001 proti Calgary Flames Nor Espen Knutsen. Zámořští statistici však prohrábli historické knihy ještě důkladněji, aby vyšťourali, že pět prvních asistencí posbíral v historii NHL naposledy Brian Leetch. Bývalý obránce New York Rangers se takto blýskl v roce 1995.

Šikovnost, přehled, stabilita

Ruský šikula předvedl během utkání v New Jersey celou paletu svých dovedností. Při první gólové akci šikovně sebral protihráči puk a uvolnil Duboise. U druhé branky prokázal herní přehled, přičemž z jeho pasu těžil Lukáš Sedlák. Potřetí předvedl dobrou stabilitu na bruslích, ustál atak soupeře a rozehrál akci, na jejímž konci poslal puk do sítě Harrington.

Čtvrtá nahrávka přišla v přesilovce a byla to skutečná lahůdka. Krásná zadovka na Wennberga vedla k vítězné brance na 4:3. Při pátém gólu na sebe Panarin opět dokonale natáhl pozornost soupeře, načež poslal puk do volného prostoru. Skóre uzavřel Werenski.

„Je to výjimečný hráč,“ řekl na Rusovu adresu Scott Harrington. „Předvádí akce, na které by jiní ani nepomysleli. Skvělou práci pro nás odvádí celý rok. Je hodně podceňovaný, pokud jde o zapojení do hry v obranném pásmu nebo o to, jak tvrdý je na puku. Potřebovali jsme nastartovat a on to pro nás udělal.“

Za podobné představení by se nemusel stydět ani Wayne Gretzky v dobách největší slávy. Některé akce hru čísla 99 nápadně připomínaly. „Na konci zápasu jsme se já a Seth Jones smáli tomu, jak sem přišel, a všichni mysleli, že je to hlavně střelec,“ přiznal Zach Werenski. „Vystřelit umí vážně neuvěřitelně, ale v našich očích je to jeden z nejlepších nahrávačů, jaké jsme kdy viděli.“

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.