bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pan kompletní. Aleksander Barkov dospěl v kandidáta na Selke Trophy a živí naděje Floridy

31. března 2018, 17:00

Marek Galata

Jen jediný tým mimo první osmičku Východní konference má ještě reálnou šanci na proklouznutí do play-off. Je jím Florida, která ztrácí na poslední divokou kartu tři body, přičemž na New Jersey, které ji aktuálně vlastní, má zápas k dobru. Do role šéfa stíhací jízdy Panthers se pasoval Aleksander Barkov, který svou produktivitou a komplexní hrou vede tým za vidinou účasti ve vyřazovacích bojích.

Statistiky hovoří jasně. V posledních devíti utkáních Floridy platilo, že pokud neboduje Aleksander Barkov, mužstvo nevítězí. I tento fakt vyjadřuje, jak moc je dvaadvacetiletý finský útočník pro svůj tým důležitý. Ukazatelů jeho nepostradatelnosti je však mnohem více.

Barkov vévodí mužstvu v asistencích, bodech i hodnocení plus/mínus. Co se týče jeho herního vytížení, patří mu v rámci týmu s hodnotou překračující dvaadvacet minut na zápas první místo mezi útočníky a třetí místo vůbec. A ve své páté sezoně v NHL dorostl do hráče, který je schopen sbírat bod na zápas – jeho dosavadní bilance čítá pětasedmdesát bodů ve stejném počtu odehraných utkání.

Pro Panthers je však ještě důležitější jeho herní projev. Z Barkova totiž vyrostl hráč s excelentními defenzivními schopnostmi, a proto pravidelně nastupuje proti nejlepším útočníkům soupeře. Když k tomu přičtete jeho mohutnou postavu, díky které dokáže skvěle pokrýt puk, znamenitost ve hře na obou koncích kluziště a výtečnou produktivitu, dostáváte profil vskutku dominantního centra. 

Budoucí vládce Selke Trophy?

Toho si je dobře vědom trenér Floridy Bob Boughner, který ve svém svěřenci vidí jednoho z kandidátů na Selke Trophy – ocenění pro nejlepšího defenzivního útočníka sezony.

„Barkov patří k hráčům, kterým se nedostává takové uznání, jaké si zaslouží,“ je přesvědčen Boughner. „Když se podíváte na jeho statistiky, tak vidíte, že prožívá životní sezonu, bojuje o první dvacítku v kanadském bodování soutěže a musí být jedním z předních kandidátů na Selke Trophy. Alespoň to je můj názor.“

Zajímavostí je, že na rozdíl od Hart Trophy, která je každoročně udělována nejužitečnějšímu hráči ligy a která má za posledních osm sezon osm různých držitelů, se vítězové Selke Trophy tak často nemění. Ve dvanácti sezonách povýlukové éry ji získalo jen šest hráčů. Vzhledem k tomu, jak je Barkov mladý, má šanci stát se dalším dlouhodobým favoritem na zisk této ceněné individuální trofeje.

Klíčový duel s Bergeronem

Mezi největší favority na její zisk patří letos opět i Patrice Bergeron. Právě minisouboj s elitním centrem Bostonu bude pro Barkova stěžejní. A to nejen v rovině soupeření o osobní ocenění, ale i v týmovém ohledu. Floridě totiž zbývá do konce sezony pouhých šest utkání a hned polovinu z nich odehraje proti momentálně druhému týmu Východní konference. Barkov si však z rozlosování závěrečných kol nic nedělá.

„Zbývá pár utkání do konce základní části,“ říká rodák z Tampere. „Všechno, na čem nyní záleží, je vyhrávání bez ohledu na to, komu zrovna čelíme. Mám radost, když se mi k tomu podaří přispět góly a asistencemi, ale hlavní je úspěch týmu.“

Pokud má tedy tento ročník pro Panthers opravdu skončit úspěchem, musí se mužstvo po dvou posledních utkáních opět vrátit na vítěznou vlnu. Je jisté, že oči všech fanoušků Floridy budou vzhlížet právě k Aleksanderu Barkovovi. Dvojka draftu 2013 tradičně převezme tíhu okamžiku na svá bedra a bude dělat vše proto, aby svou technikou a citem pro hru vrátila mužstvo po loňském hluchém roce zpět do play-off.

Tato mise začíná již dnes v sedm hodin večer, kdy Panthers odehrají první z trojice utkání proti Bruins. Půjde o zápas, ve kterém se bude rozhodovat nejen o složení postupové osmičky, ale možná i o vítězi prestižního individuálního ocenění.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.