bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ovečkin, nebo Draisaitl? Krále kanonýrů určí poslední den základní části

5. dubna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Nechal se slyšet, že by rád dohnal Wayna Gretzkyho a stal se nejlepším střelcem v dějinách NHL. Nyní ale Alex Ovečkin čelí naléhavější výzvě spjaté s machrem, k němuž neodmyslitelně patří edmontonský dres. Prošedivělého Rusa totiž vyzývá na bitvu do posledního dechu o Maurice Richard Trophy německý tank Leon Draisaitl.

Když dvěma góly sestřelil lídra NHL z Tampy, zdálo se, že je vše připravené pro jeho korunovaci.

Ovečkin v sobotu zaznamenal trefy s pořadovým číslem 50 a 51, poosmé zdolal "richardovskou metu" a rázně vykročil za rekordním osmým triumfem mezi ligovými střelci.

„Měl jsem dost šancí už dříve, ale neproměnil jsem je. Chtěl jsem tu hranici zdolat co nejdříve, jsem rád, že to mám za sebou. Díky patří spoluhráčům, kteří mě v poslední době na ledě pořád hledali svými přihrávkami,” děkoval washingtonský kapitán spoluhráčům.

Oním osmým triumfem by se odpoutal v čele historických statistik od legendárního bombarďáka Bobbyho Hulla, napsal by další výjimečný příběh své fenomenální kariéry. A NHL má silné story tuze ráda.

Jenže dnes vyšel Ovečkin proti Montrealu naprázdno a do hry o Richardovu trofej se vrátil Draisaitl. Jeden z tahounů jednoho z nejhorších klubů NHL. "Klidně bych pár svých branek vyměnil za postup do play off," říkal nedávno. Postup už je passé, Draisaitlovi tak zbývá alespoň útočení na individuální ocenění.

A po dvou ranách do sítě San Jose se po "Raketě" mocně natahuje. Před sobotním závěrečným dnem základní části snížil manko na Ovečkina na pouhé dva góly a v klasické bitvě o Albertu může svou stíhací jízdu završit.

Je tu ale jedno ale. Proti Calgary se v této sezoně ani jednou neprosadil. Neujala se jediná z jeho deseti střel. To Ovečkin se představí na Long Islandu, proti svému osudovému kouči Barry Trotzovi a soupeři, kterému za tři mače nasázel dva góly.

Nutno podotknout, že kanonýr s osmičkou na zádech jen jednou překonal Trotzova gólmana. Poprvé přesně mířil do odkryté klece, podruhé pokořil Draisaitlova krajana Thomase Greisse.  S Robinem Lehnerem své kvality Ovečkin nezměřil, co když se neprosadí? Není to nemožné, vždyť se bude snažit skórovat proti nejlepší defenzívě v NHL.

Pak se otevře šance pro dvorního kumpána Connora McDavida. Draisaitl nastoupí ke svému závěrečnému vystoupení v této sezoně až po Ovečkinovi a už bude vědět, kolik přesných zásahů bude potřebovat. Zatím se nikdy za večer netrefil v NHL více než třikrát, ostatně svůj první hat trick slavil teprve před deseti dny s Los Angeles.

Fazónu má podobnou jako jeho o deset let starší protivník, z posledních osmi zápasů má čtyři góly, Ovečkin tři. Střílí ovšem podstatně méně často, za zmíněnou dobu vyslal ve srovnání s loňským vítězem Stanley Cupu polovinu střel.

Vyhecuje se a obere Ovečkina v nejzazší možné chvíli o trofej, kterou mu před týdnem už chtěli všichni s předstihem předávat? Rozhodne se na kluzišti Scotiabank Saddledome.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.