bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ovečkin mi pomůže, věří Lundqvist. Washingtonu kývl na rok, za 1,5 milionu dolarů

10. října 2020, 13:00

Tomáš Zatloukal

Býval jejich katem, teď chce s nimi křepčit se Stanley Cupem. Vztah Henrika Lundqvista k washingtonským Capitals se pátečním podpisem roční smlouvy na 1,5 milionu dolarů radikálně proměnil. Švédský fantom léta chytal za divizní rivaly Caps, byl klíčovým mužem NY Rangers. A Washington dokázal třikrát za sebou vykázat z vyřazovacích bojů, ještě k tomu tím nekrutějším způsobem. Pokaždé zaklekl svou branku v partii číslo 7 a vyhrál zápas "na život a na smrt".

Tři pokusy dobýt Stanley Cup, tři hořké konce.

A jejich posel vždy stejný. Načesaný gólman v bílých rukavičkách.

Lundqvist byl mezi léty 2012 až 2015 skutečnou Nemesis pro Alexe Ovečkina a spol., ničil jejich naděje i sebevědomí.

To proti nim si s oblibou vylepšoval svou úchvatnou bilanci ze sedmých mačů. Zvládl jich vítězně šest v řadě, což je rekord NHL.

Ovečkin opakovaně s tváří zkřivenou smutkem Lundqvistovi blahopřál. V pátek mu gratuloval znovu. Tentokrát se zubil a žertoval, vítal osmatřicetiletého veterána u Caps.

Alespoň na dálku, s Lundqvistem se spojil telefonicky, momentálně totiž tráví čas v Moskvě. "Dobře jsme si pokecali, dost jsme vtipkovali a nasmáli jsme se," popsal "Král Henrik" hovor s washingtonským kapitánem.

V posledních sezonách přestával být pro ruského kanonýra hrozbou, cesta Jezdců končívala před branami play-off. Letos se pak zastavila v předkole.

Pocity úlevy tak přišly také na jeho straně. Rodák z lyžařského ráje Åre je rád, že už nebude muset proti Ovečkinovi, nejlepšímu střelci 21. století, nastupovat.

"A naopak mi pomůže, že na mě bude při tréninku pálit," míní Lundqvist. Ovečkina respektuje, mluví o něm v superlativech. Znají se i díky Utkáním hvězd.

Lundqvist si zachytal All-Star Game pětkrát, naposledy loni. Ne, od časů, kdy patřil k těm nejlepším brankářům v NHL, není vzdálen tak daleko, jako by se mohlo na první dobrou mnohým zdát.

V New Yorku sice logicky upřednostnili dravé mládí a chtějí sázet na extrémně talentovaného Igora Šesťorkina, Lundqvist ale stále má co nabídnout.

Pro Ilju Samsonova bude učitelem, pro Capitals zase klidně více než jen velezkušenou dvojkou. Je z něj cítit ohromná touha uspět, žene se za Stanley Cupem.

Cítí se výborně, trénuje. Udělá maximum, aby byl ve špičkové formě, až sezona začne. Washingtonu pak klidně může pomoct jako jednička v play-off.

Ostatně i Blueshirts ho v klíčové fázi sezony upřednostnili před Šesťorkinem. Dobře věděli, co Lundqvist dokáže, když jde o hodně.

Vždyť se o něm mluví jako o nejlepším gólmanovi pro sedmé mače všech dob.

Z Manhattanu odchází, poté co byl vyplacen. Od svého osudového klubu dostane za příští sezonu tři miliony dolarů. Od Washnigtonu pak polovinu.

"Je jedním z top brankářů v dějinách NHL," vítá ho generální manažer Brian MacLellan. "Touží po úspěchu, dokáže strhnout ostatní. Pomohou nám jeho zkušenosti," chválí ho.

Ty bude Lundqvist předávat nejen Samsonovovi s Vítkem Vanečkem, vzorem by se mohl stát pro mladé hráče bez ohledu na jejich pozice.

Když uvidí, jak někdo, kdo v NHL dosáhl téměř všeho a vydělal ohromné peníze, tvrdě maká, přidají se. Přesně takový impuls - spolu s novým koučem - Caps potřebovali.

Washington povede na další zteč za Stanley Cupem Peter Laviolette, i s ním už Lundqvist mluvil. "Oba přineseme do mužstva čerstvou krev," je přesvědčený.

Novou kapitolu své kariéry odstartuje coby šestý gólman v dějinách NHL, co se týče vyhraných zápasů. Slavil už 459krát. Jde o evropský rekord.

Na dostřel má Marca-Andrého Fleuryho, na dohled Eda Belfoura s Robertem Luongem.

Že by se ale na jejich nahánění soustředil? "Mým jediným snem je vyhrát Stanley Cup," opakuje Lundqvist a dodává, že zatím nemá jasno o plánech do budoucna.

Neví, zda se případně ještě sejde v jedné kabině s bratrem Joelem. V hlavě má jen ten nablýskaný pohár, k němuž mělo blízko jen jedinkrát. V roce 2014 chytal finále NHL.

Teď se tam chce podívat znovu. Po boku Ovečkina, s nímž ho spojuje třeba to, že do zámořské soutěže poprvé naskočili před patnácti lety. Dlouhé roky pak byli soupeři.

Pátečním podpisem své síly spojili.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.