bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ovečkin má na dosah překonání dalšího klubového rekordu

2. června 2018, 16:00

Martin Schwarz

Samozřejmě, oběma týmům jde ve finálové sérii především o Stanley Cup. Individuální statistiky a milníky jdou stranou. Jako poslední se bude smát především ten, kdo nad hlavu zvedne slavný hokejový pohár. O nic víc prakticky nejde. Přesto stojí za pozornost rekord, jenž může pokořit ruský kanonýr Alex Ovečkin. A to klidně už ve třetím finále mezi Capitals a Golden Knights, které startuje v neděli nad ránem.

Kapitán Washingtonu za celý dosavadní průběh play-off nasázel 13 branek, k čemuž potřeboval 21 utkání. To samo o sobě je velmi dobrá vizitka. Pokud ještě minimálně dva přesné zásahy přidá, zapíše se do historie organizace Capitals dalším úctyhodným počinem. Klubový rekord v počtu nastřílených gólů během jedněch vyřazovacích bojů nyní drží někdejší útočník John Druce. Roku 1990 dal 14 gólů v 15 zápasech. Od té doby nastavenou laťku nikdo neatakoval, až nyní Ovečkin.

„Alex by měl můj rekord konečně překonat,“ přál si ve vyjádření na webu nhl.com John Druce. „Je výjimečný hráč, ale Washington prožíval poslední roky v play-off nelehké časy. Postavili se mu těžcí soupeři, především Pittsburgh, kde je to jedna persona vedle druhé,“ tušil. Dnes dvaapadesátiletý muž strávil na kluzištích NHL 10 sezon, kromě působení u Capitals nosil na hrudi i logo týmů Philadelphia Flyers, Winnipeg Jets a Los Angeles Kings. Za celou kariéru nastřádal 239 kanadských bodů, v play-off pak 23.

„Ovečkin je rozený střelec, možná vůbec nejlepší svého druhu od počátků hokeje,“ pokračoval Druce ve chvále washingtonského hrdiny. „Nikdo nestřílí tak dobře jako on. Ani nepotřebuje mít vždycky puk v ideální pozici. Stačí se podívat na jeho gól ze druhého finálového utkání, kdy skóroval, ačkoli nedostal kotouč přímo na hůl. Doufám, že dá ještě tak osm branek. A zároveň věřím, že Caps konečně dojdou až na vrchol.“

Ve zmíněném play-off z roku 1990 John Druce střelecky explodoval. Málokdo měl takový apetit. Dominoval s úspěšností střelby 31.8 % a osmkrát udeřil z přesilové hry. K tomu zaznamenal čtyři vítězné zásahy pro svůj tým. Washington tentkrát končil ročník ve finále Východní konference, kde výběr z hlavního města USA narazil na houževnaté Boston Bruins. Ani dvě Druceho přesně mířené rány nestačily.

„Hrál jsem v NHL deset let, ale když se ohlédnu zpátky, tak právě tohle play-off každý spojuje s mou kariérou,“ zamýšlel se John Druce. „Od těch časů uplynulo dlouhých 28 let. Ale tehdy pro mě dobré výkony hodně znamenaly,“ nezastíral.

Nejčastěji skórujícím hokejistou letošních vyřazovacích bojů je nadále forvard Winnipegu Mark Scheifele (14 gólů), přestože cesta jeho Jets za Stanley Cupem už skončila. Hned na druhém místě pokukuje hladový Alex Ovečkin. Ruský snajpr tak má z osobního hlediska dvojí motivaci. Zaprvé ovládnout gólovou kolonku play-off. Zadruhé atakovat Druceho rekord. Dokáže to?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.