bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ottawa se vzpamatovává z šoku. Je to smutný a emotivní den, loučil se Karlsson

14. září 2018, 11:30

Jiří Lacina

Posloucháme to pořád dokola. Ano, profesionální sport je hlavně obchod. Fanoušek v něm musí být připravený na všechno. Přesto se určité tahy dějí jen zřídka. Zbavit se hráče kalibru Erika Karlssona, to se nevidí každý rok. Fanoušci Senators trpí. Přišli o jednoho z nejlepších hokejistů současné NHL, přičemž jejich tým se zvolna mění v trosky.

Bolest hokejových nadšenců v Ottawě nebude menší jen proto, že se o této výměně mluvilo dlouho dopředu. „Od Daniela Alfredssona neodcházel z Ottawy zřejmě nikdo s takovou podporou fanoušků,“ píše list Ottawa Sun. Tehdy byla ale situace přeci jen jiná. Dlouholetý kapitán Ottawy byl před odchodem do Detroitu ve čtyřiceti letech na konci kariéry, Karlsson je v osmadvaceti na vrcholu sil.

„Je to město, kde jsem zapustil kořeny a míním v něm zůstat navždy, i když už nebudu hrát za jeho klub,“ vzkázal fanouškům na tiskové konferenci z patra bez papíru Karlsson. „Vždycky to bude můj domov. Vždycky půjde o komunitu, ke které budu patřit. Navždycky budu vděčný a šťastný, že mě tady draftovali a dali mi možnost dostat se do tohoto města.“

Karlsson byl velmi zajímavou komoditou. Dvojnásobný vítěz Norris Trophy (2012 a 15) pro nejlepšího obránce soutěže, pětkrát nejproduktivnější hráč týmu. Hokejista, který měl hlavní zásluhu na tom, že Senators loni málem došli až do finále Stanley Cupu. V konferenčním finále 2017 proti Pittsburghu vypadli až ve druhém prodloužení sedmého utkání. Nejproduktivnějším mužem Sens v play off byl jak jinak – s 18 body (2+16) hbitý Švéd.

Rodák z Landsbro měl v Ottawě mimořádné postavení. Generální manažer Pierre Dorion ho jednou charakterizoval slovy: „… a osmý den stvořil bůh Erika Karlssona.“ Při všem, co už v NHL předvedl, byl lákavým zbožím. To bylo nyní zpeněženo.

„Je to ten správný moment přestavět tým a vydat se do budoucnosti s rychlejším, mladším a soutěživějším mužstvem. Budujeme kulturu vyrovnanosti, která nám umožní lepší výkony na dlouhodobější bázi,“ vysypal ze sebe obvyklou snůšku frází Dorion.

Získaní mladí hráči možná budou jednou dobří, ale málokdo v Ottawě asi věří, že je mezi nimi druhý Karlsson. Bývalému lídrovi Senátorů končí po sezóně smlouva, pro majitele Eugena Melnyka je nejpodstatnější, že o novém kontraktu už bude jednat někdo jiný. Částka odečítaná z platového stropu, které do teď činila 6,5 miliónu dolarů ročně, nejspíš významně naroste.

„Přál bych si, abychom tady stáli za jiných okolností,“ řekl Švéd na tiskovce. „Je to smutný a emotivní den. Nemyslím, že jsem si i v těch nejdivočejších snech někdy představoval, že odtud budu odcházet. Bohužel je to tak a je to něco, co ani nechci detailně pitvat. Byl jsem připravený jít a odmakat tady rok, na který mám ještě smlouvu. Bohužel už nemohu.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.