bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ottawa mění své logo, chce začít novou éru. Podlehne Chicago tlaku a bude následovat?

14. července 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když poprvé a zatím naposledy hráli ottawští Senátoři finále Stanley Cupu, bílé dresy jim zdobilo logo zachycující z profilu hlavu římského centuriona. Psal se rok 2007. Nyní, o třináct let později, se klasický symbol vrací. S lehkými úpravami bude od sezony 2020/2021 na domácích i venkovních trikotech Sens. Ottawa i tímto krokem chce dát najevo začátek nové éry a také své ambice. Ráda by se vrátila mezi ligovou šlechtu.

Ottawa používala 13 let jako své hlavní poznávací znamení lehce komiksové logo s důstojníkem římské armády. Díval se kupředu, na soupeře.

Teď se Senators vrací k čistší a elegantnější podobizně centuriona. Finální návrh už poslali ke schválení NHL, včetně nových dresů.

I touto změnou chce klub z hlavního města Kanady  podpořit svůj restart. Už pár let bojuje s výrazným nezájmem diváků (letos přitáhl na tribuny nejméně fanoušků v celé NHL), platovou podlahu překonává jen díky různým fíglům.

Trpí také po sportovní stránce. Vždyť tři roky jsou Sens bez play off, přičemž pokaždé skončili buď poslední, nebo předposlední ve své divizi. Obrodu má zažehnout letošní draft, kdy má Ottawa k dispozici devět voleb v prvních třech kolech.

Logo ottawských Senátorů z let 1997-2007:

Ke změně loga možná sáhne i Chicago a to ze zcela rozdílného důvodu. Motivem by byl sílící společenský tlak, neziskovky hájící zájmy původního amerického etnika totiž považují kultovní znak s hlavou indiána za urážlivý a rasistický.

Blackhawks zatím odolávají, hájí se tím, že jde o konkrétní historickou postavu (Černého jestřába, hrdinného náčelníka Sauků).

Jiný slavný klub ale už podlehl. I na základě mínění svých sponzorů se zřekli identity washingtonští Redskins (Rudokožci). Hráči amerického fotbalu z hlavního města USA budou nově nastupovat nejen s jiným logem, ale také pod jiným názvem. 

Boří tím téměř devadesátiletou tradici. Ta hokejistů Chicaga je ještě krapet delší. Přetrvá i nadále?

Blackhawks vydali minulý týden jasné stanovisko. Chtějí si logo, které bylo v několika anketách vyhlášeno tím nejhezčím v NHL, uchovat. 

"Uvědomujeme si, že mezi respektem a neúctou je tenká linie. A do budoucna se budeme ještě důrazněji snažit šířit osvětu o historickém významu Černého jestřába a také původního amerického obyvatelstva jako celku," zaznělo z Chicaga.

Otázkou ovšem je, zda stanovisko nebude přehodnoceno na základě včerejšího kroku washingtonského účastníka NFL. Redskins jsou minulostí. Očekává se, že se podobně zachovají i baseballisté Clevelandu (Indians).

Naopak další baseballový celek Atlanta Braves žádnou změnu nechystá. A Kansas City Chiefs (NFL) zatím žádné vyjádření nevydali.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.