bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ottawa je nádherné město. A fanoušci jsou tu upřímní, vyznává se Bobby Ryan

20. května 2017, 10:00

Jiří Lacina

Nemá za sebou lehký život. Otec Bobbyho Ryana seděl v době hokejistova dospívání pět let ve vězení, mamka se měla co otáčet, aby oba sama uživila. Často brala dvě práce, jen aby si Bobby mohl jít za splněním svého snu stát se profesionálním hokejistou. Loni mu matka zemřela na rakovinu jater. Když za ní odletěl se zrovna narozenou vnučkou, viděla ji poprvé a naposledy.

Nikdy se nenechal ničím zlomit. Šel si za svým a nyní patří ke špičkovým světovým hokejistům. Prožívá životní play off, kde se dostal s Ottawou do finále konference. Výstavním gólem v prodloužení rozhodl první duel série s Pittsburghem. Se 14 body (5+9) v 16 zápasech je za Erikem Karlssonem (2+13) druhým nejproduktivnějším hráčem Senators. Život ho baví jako nikdy.

Dlouho jsi nedal gól, viď?

Dosavadní kariéru zhruba rovnoměrně rozdělil mezi Anaheim a Ottawu. „Je to legrační. Během svých šesti sezón s Anaheimem jsem hrál v Ottawě jen jednou a vůbec jsem se o to nestaral. Bylo mi to úplně jedno,“ zavzpomínal nedávno pro Players Tribune na někdejší utkání s týmem, jehož dres už čtyři sezóny hrdě nosí.

Má to svá pozitiva i negativa. Hokej tady sice není tak populární sport jako v Montrealu nebo v Torontu, ale pořád je to Kanada. Po dlouhé době má tradiční hokejová země svého zástupce v nejlepší čtyřce play off slavné ligy.

„Do hokeje vtažení fandové jsou tou největší odměnou za působení v NHL,“ říká třicetiletý útočník Ottawy. „Ale na jednu věc si u nich musíte zvyknout – jsou upřímní.“

S úsměvem pak zavzpomínal na příběh, jak ho postarší dáma zastavila v potravinách při nákupu zeleniny. „Nějakou dobu už jsi nedal gól, viď?“ překvapila ho. „Moc dlouho držíš puk,“ vpálila hokejovému profesionálovi rovnou vlastní rozbor Ryanovy střelecké krize.

Těžko dámě vysvětlovat, jak obtížné bylo přizpůsobit se novému defenzivnímu stylu trenéra Guye Bouchera. Jak obtížně se v něm hledá prostor pro individuální ofenzivní výpady. „Proč bych měl sakra někomu povídat o své práci zrovna v zelenině?“ glosoval nevšední setkání Ryan.

Fandové ale nejsou vždycky jen kritičtí. Zažil i příjemnější. Třeba po prvním kole s Bostonem jej v knihkupectví pozdravil jeden fanoušek slovy: „Hej, Bobby, díky za skvělou sérii. Ať vám to vydrží!“

Úžasné místo k životu

Přitom přechod do Kanady nebyl snadný. Zdejší dlouhé zimy ani složité dojíždění z centra do haly Ryana zpočátku moc nebavily. Chvilku to vzalo, ale nakonec si hlavní město Kanady oblíbil. „Jakmile jsem se pořádně usadil a město trochu prozkoumal, zamiloval jsem se do něj.“

„Architektura, kultura a samozřejmě vášeň zdejších lidí pro hokej… Obecně se z toho pro mě stalo úžasné místo k životu. Proto jsem ani chvíli neváhal, když jsem podepisoval dlouhodobou smlouvu.“ (V roce 2015 podepsal na 7 let za 50,75 miliónů dolarů, pozn. autora).

„Ottawu skutečně doceníte, teprve když se podíváte pod její povrch. Zahledíte-li se na ní s otevřenou myslí, zjistíte, co jí činí tak výjimečným,“ dodává na adresu svého nového domova Bobby Ryan.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.