bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Osm brankářů, kteří mohou nahradit zraněného Corey Crawforda

19. ledna 2018, 17:35

Pavel Golasowski

Dlouholetá opora Chicaga Blackhakws brankář Corey Crawford je momentálně mimo hru. Poslední zápas odehrál 23. prosince a od té doby se v bráně střídá Jeff Glass a Anton Forsberg. Pro generálního manažera Stena Bowmana je to nepříjemná situace. Bude vedení Chicaga stávající dvojici věřit a spoléhat, že je dovedou do play off nebo se porozhlídnou jinde?

Po 45 odehraných zápasech a s 50 body se Hawks krčí na posledním místě velmi vyrovnané Centrální divize. Situace není ztracená a play off je pořád ve hře. Nicméně, v Chicagu nejsou na takové umístění zvyklí a všichni si Chicago spojujeme s nejvyššími příčkami. 

Do toho všeho se Jestřábům zranil Corey Crawford, který tuto sezónu patřil k nejlepším gólmanům celé NHL. Kontrolu nad brankovištěm Hawks převzali Anton Forsberg a dvaatřicetiletý nováček Jeff Glass. Zatím si nevedou nejhůře, ale problémem zůstává jejich nezkušenost. Vždyť oba dohromady odehráli pouze 31 zápasů.

Kanadský server Sportsnet proto přišel s osmi konkrétními návrhy, jak by mohli vzniklou situaci Hawks vyřešit.

Robin Lehner – Buffalo Sabres

Velkou výhodou šestadvacetiletého brankáře z amerického Buffala je jeho stávající kontrakt. Ten totiž po sezóně vyprší a z Lehnera se stane volný, nechráněný hráč. Vedení Chicaga ho pak může buďto podepsat nebo ho přenechat jiným zájemcům. Vše bude záležet na tom, jaký dojem by Robin Lehner v Chicagu zanechal.

Předchozí dvě sezóny se švédský brankář dostal s procentuální úspěšností nad 92 procent. Vzhledem k tomu, že působí v podprůměrném Buffalu, to není špatný výsledek. Letošní sezóna je o něco slabší, a prozatím se Švéd drží těsně pod hranicí 91 procent, i když v prosinci chytal fantasticky a zastavil 324 z 349 střel. Nicméně, generální manažer Hawks Stan Bowman by musel Crawforda umístit na listinu dlouhodobě zraněných hráčů, aby pod platovým stropem vytvořil místo pro Lehnerovy čtyři milióny dolarů.

Antti Raanta – Arizona Coyotes

Kojoti prožívají velmi nepodařenou sezónu. Ve vzduchu však visí otázka, zdali by na tom byli lépe, kdyby Antti Raanta byl po celou dobu zdravý. Osmadvacetiletý Fin nastoupil do 24 zápasů a jeho procentuální úspěšnost je 91,7 procent. Velice solidní statistiky, vezmeme-li v potaz Raantovo působiště. K tomu všemu je Fin schopný podávat konzistentní výkony bez velkých výpadků formy. 

Stejně jako Lehnerovi i Raantovi končí po sezóně stávající smlouva a stane se volným nechráněným hráčem. Antti Raanta pobírá ročně jeden milión dolarů a pro Hawks by byl v tomto ohledu přijatelnější volbou než Lehner. Finský brankář je také bývalým jestřábem. Chicagu se upsal v roce 2013 a během dvou sezón odchytal za Hawks 29 zápasů. 

Petr Mrázek, Jimmy Howard – Detroit Red Wings 

Před dvěma roky v sezóně 2015/16 byl Mrázek tím brankářem jakého si Rudá křídla přály. Petr Mrázek se tehdy mohl pyšnit 92% úspěšností zákroků a v Detroitu již střádali plány, jak z Mrázka udělají jedničku a Howarda pošlou chytat jinam. Jenomže hned následující rok přišel strmý pád. Procentuální úspěšnost 90 procent. Na konci sezóny Red Wings dokonce nabídli Mrázka v rozšiřovacím draftu pro Vegas. Tuto sezónu je na tom mladý Čech ještě hůře a případná změna by mu nakonec možná pomohla.

Mezitím se zmátořila dlouhodobá jednička Detroitu Jimmy Howard. Z brankáře, který byl jednou nohou z šatny Rudých křídel, se opět stal muž číslo jedna. Tuto sezónu je zatím bez vychytané nuly, ale oproti Mrázkovi má slušných 91,4 procent. Problémem u Howarda je tzv. high-danger save percentage (HDSV), který je nejlepším ukazatelem výkonu. Vezmeme-li v úvahu poslední tři roky, tak se Howard s HDSV 77,6 procent umístil až na 62. místě.

Calvin Pickard, Garret Sparks – Toronto Maple Leafs

Protože jsou oba gólmani momentálně v nižší AHL, mohl by jejich posun do NHL a hned jako brankář číslo jedna, znamenat jistý risk. Avšak oba brankáři patří v současnosti mezi to nejlepší, co může AHL nabídnout. Otázkou zůstává, co by za takovou výměnu Toronto požadovalo. Není veřejným tajemstvím, že Leafs potřebují vyztužit zadní řady. Jenomže Chicago nemá ve svých řadách obránce, který by byl pro Leafs atraktivní, a zároveň pro Chicago postradatelný.

Pickard se stane po sezóně chráněným volným hráčem a Sparks hned ten následující ročník. Sparks poslední dvě sezóny neodchytal v NHL ani minutu. Naproti tomu Calvin Pickard zaskočil minulý rok za zraněného Semjona Varlamova, odchytal 50 zápasů a procentuální úspěšnost byla lehce nad 90 procent. Jinými slovy by to pro Chicago znamenalo obchod s velmi nejistým výsledkem. 

Jeff Glass, Anton Forsberg – Chicago Blackhawks

Vezmeme-li v úvahu, že se Crawford ještě může v probíhajícím ročníku vrátit na led a pomoct Jestřábům s play off, tak bude pro Hawks asi nejlepší varianta setrvat se stávajícím duem Glass - Forsberg. Oba dva gólmani vykazují podobné statistické údaje. Pokud nebude mít Joel Quenneville po ruce nikoho jiného, bude muset místo stálé jedničky volit brankáře podle aktuální formy. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.