bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ořezání brankářů přineslo další góly. Někteří si na nové chrániče stěžují, jiní ne

2. prosince 2018, 18:00

Jiří Lacina

Nijak se tím netajil. Během hráčské kariéry si Martin Biron pomáhal, jak se dalo. Když bylo potřeba zvětšit nějaký chránič, udělal to. V Hockey News nedávno analyzovali klesající počet branek a souvislost s bobtnající brankářskou výstrojí byla zřejmá. Mezi největší „Micheliny“ patřili Jean Sebastien Giguere nebo Garth Snow, přizpůsobit se ale museli všichni. NHL se rozhodla tento trend zvrátit.

Biron odchytal v NHL přes 500 zápasů, devět let působil v Buffalu, kde nyní pracuje jako součást trenérského štábu ve funkci analytika. Když přišla před sezónou nová výstroj nynějším brankářům Sabres Carteru Huttonovi a Linusi Ullmarkovi, vyzkoušel si ji. Dělal to tak vždycky. Postavil se před zrcadlo a prohlížel, kolik místa zabírá. Moc spokojený nebyl.

Liga přistoupila k výraznější redukci výstroje po výluce 2004-05, kdy ji „ořezala“ v průměru o 11 procent. Další úpravy byly realizovány později, včetně této sezóny, kdy došlo na zmenšení chrániče hrudníku. Opatření se pochopitelně setkalo s kritikou; dalo se čekat, že někteří poukáží na obavu z narušení bezpečnosti mužů v maskách. Strašilo se zraněními, zlomenými klíčními kostmi apod.

Situace nakonec není tak kritická, což potvrzuje třeba brankářský tandem současného Buffala. „Popravdě, nijak zvlášť se tím nestresuju,“ říká Hutton. „Udělají to, ať se vám to líbí nebo ne, takže se musíte přizpůsobit. Nezabývám se tím. Pokud jsme chránění, je to v pořádku.“

Letošní změny se nedotkly jen hrudníku. Rovněž chrániče paží, loktů, předloktí a ramen prošly redukcí. Hutton i Ullmark si povšimli, že nad rameny a mezi rukama teď prochází gólmanům víc puků. Možnost přivyknout měli už v přípravě, kdy novou výstroj obdrželi. Právě tímto směrem někteří gólmani poukazovali. Na ty stovky puků, kterým musí při tréninku čelit. O kolik víc bude modřin a podlitin. Ullmark to však nepotvrzuje.

„Líbí se mi to. Není to tak špatné. Trochu jsem si nejdřív dělal starosti, nechtěl jsem moc malé nebo tenké chrániče. Ale není v tom takový rozdíl,“ říká.

Pózování před zrcadlem

Už v sezóně 2010-11 rozhodla NHL o tom, že betony musí odpovídat anatomii gólmana a měly by být proporčně přizpůsobeny. O tři roky později padl verdikt, že beton nesmí přesáhnout 45 procent vzdálenosti mezi kolenem a pánví. V případě Cartera Huttona to znamenalo jeho zmenšení o dva palce (zhruba pět centimetrů). Liga se jistí tak, že veškerá brankářská výstroj putuje z výroby nejdřív ke schválení, teprve pak do klubu.

„Popravdě mě ani moc nezajímalo, jak dobře vás to bude chránit nebo jestli se v tom cítíte pohodlně,“ vzpomíná Biron. „První věc, kterou jsem chtěl vidět, kolik v tom zabírám místa. Oblékl jsem se, nakráčel před zrcadlo a kontroloval, kolik místa zaplňuju. Dělal to tak každý. Můj pohled na to byl takový, že když se všichni přizpůsobují a zvětšují, musím to dělat taky.“

Víc gólů, víc zábavy

To se pak nelze divit, že NHL podniká kroky k nápravě. A zatím to vypadá, že má úspěch. Je samozřejmě obtížné určit, co všechno gólový průměr ovlivňuje, nicméně počet branek zvolna roste. Vidět to bylo už loni, letos tento trend pokračuje. V minulé sezóně po letech poprvé významněji vyskočil zápasový průměr nastřílených branek až na 5,94, letos je průběžně na 6,14. Pro srovnání: v sezóně 2001-02 byl jen 5,24.

Když odhlédneme od povýlukové sezóny 2005-06, kdy se rozhodčí opravdu snažili zavděčit častým vylučováním (v průměru padalo 2,06 gólu za večer v přesilovce, což je nejvíc za posledních 25 let), máme letos nejvyšší gólový průměr na utkání od sezóny 1995-96, kdy padalo 6,28 gólu za večer.

Zřejmě není náhoda, že procento úspěšnosti zákroků u brankářů aktuálně pokleslo nejníž za posledních deset let (90,9). Krom ročníku 2005-06 (průměr 6,16) jsme každopádně teprve podruhé od roku 1996 nad šesti brankami na zápas. Zhruba padesátka hokejistů zapisuje aspoň bod na utkání. Ve druhé polovině sezóny lze s ohledem na blížící se vyřazovací boje očekávat mírný pokles, i tak jde ale o pozitivní vývoj. Víc gólů rovná se víc zábavy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.