bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ohlédnutí za nejlepší sezónou Maria Lemieuxe. Rakovina, léčení a fenomenální comeback

19. června 2017, 13:00

Jiří Lacina

Už jen kvůli tomu, kolik sbírali bodů, je lidé nepřestanou srovnávat. V listopadu se o to znovu pokusili v Hockey News, jehož speciální číslo se věnovalo právě srovnáním velkých rivalů na stejných pozicích. Wayne Gretzky byl jenom jeden, jeho produktivita je a zřejmě navždy zůstane nedostižná. Soupeře ale měl. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se s ním mohl měřit Mario Lemieux.

Je otázka, jakou sezónu z Gretzkyho katalogu vyzdvihnout. Tu s 92 brankami? Nebo tu s 215 body? Padesát branek ve 39 zápasech? Bodově nejvýraznější zůstává v Gretzkyho zápise i v historii NHL ročník 1985-86, kdy lídr Edmontonu nasbíral v 80 utkáních 215 bodů (52+163). Nechybělo přitom mnoho a Lemieux mohl tento rekord překonat, a to v sezóně 1992-93.

Poslední ofenzivní rok v NHL

V říjnu 1992 byl kapitán Tučňáků zřejmě na svém vrcholu. Bylo mu 27 let, ideální věk. Pittsburgh dovedl ke dvěma po sobě jdoucím Stanley Cupům, v obou vítězných letech 1991 i 92 dostal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Nepřekvapí, že do sezóny 1992-93, zřejmě posledního skutečně ofenzivního ročníkuv dějinách NHL, vlétl jako uragán.

A s ním celý tým, kde tehdy nechyběla jména Kevin Stevens, Ron Francis, Jaromír Jágr, Rick Tocchet, Larry Murphy nebo Tom Barrasso. Jen tak mimochodem, na lavičce byl legendární Scotty Bowman. Penguins rozjeli sezónu tak, že z prvních deseti utkání prohráli jen dvě. V polovině základní části měli bilanci 28 výher, 10 porážek a 4 remízy.

Mario Lemieux mužstvo táhl. Po čtyřiceti utkáních měl na kontě 104 bodů (39+65). Jednou bodoval sedmkrát za večer, ve třech utkáních bral pět bodů, pětkrát čtyři body, jedenáctkrát tři body. Vynechal dva duely, ale 42 jich pořád zbývalo. Základní část tehdy trvala rekordních 84 utkání, což se opakovalo ještě napřesrok, pak NHL regulérní část sezóny zkrátila na 82 zápasů. Každopádně to bylo dost, aby Lemieux seriózně atakoval Gretzkyho rekord 215 bodů za sezónu.

Krutá diagnóza a obdivuhodný návrat

Katastrofa přišla v lednu 1993. Klub tehdy s velkým smutkem oznámil, že lékaři diagnostikovali Lemieuxovi Hodgkinovu chorobu, což je nádorové onemocnění mízních uzlin. Uvědomme si, že se psal rok 1993, lékařská věda od té doby výrazně postoupila. Nemoc byla naštěstí zachycena včas, šance na úplnou porážku této formy rakoviny byla vysoká.

Hokej šel na nějakou dobu stranou. Lemieux podstoupil vyčerpávající ozařování, přesto se za necelé dva měsíce dokázal vrátit do sestavy Pens. Když 2. března 1993 naskakoval do hry, hráli Penguins zrovna na ledě svého arci-rivala ve Philadelphii, přesto se Lemieuxovi dostalo ohlušujících ovací ve stoje. Ten večer zaznamenal gól a nahrávku.

„V ten moment si chcete dokázat jediné, že je vaše tělo v pořádku a rakovina je za vámi. Proto jsem se vracel tak rychle. Možná to bylo bláznivé, ale tak jsem to cítil,“ řekl tehdy muž, jemuž se přezdívalo „La Magnifique“.

Přestože Pittsburgh ve Philadelphii prohrál a další utkání s New York Rangers rovněž, návrat kapitána strhnul mužstvo tak, že na konci základní části vyhrálo Prezidentovu trofej. V posledních osmnácti duelech neprohrál Pittsburgh ani jednou, sedmnáct zápasů vyhrál v řadě.

Čelo produktivity si během Lemieuxovy absence přivlastnil kapitán Buffala Sabres Pat Lafontaine, který vedl s dvanáctibodovým náskokem. Ne dlouho. Tehdejší král sezóny si vzal svou pozici rychle zpět. Lemieux se rozjel k naprosto neuvěřitelné jízdě, která se chápe ještě hůř ve světle faktu, že měl za sebou vyčerpávající léčbu. V závěrečných 20 utkáních nastřílel 30 gólů, k nimž přidal 26 asistencí. Dohromady 56 bodů ve 20 duelech, to je průměr 2,8 bodu na utkání!

Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování putovala na udílení cen za 160 bodů počtvrté do náruče Maria Lemieuxe (později ji vyhrál ještě dvakrát). Americký sympaťák LaFontaine zaostal na konci sezóny s vynikajícími 148 body o 12 bodů, přestože odehrál o 24 utkání víc.

„Je to jeden z těch výjimečných hráčů, co se rodí jednou za uherský rok,“ zavzpomínal o mnoho let později pro nhl.com Lafontaine. „Jak se do sezóny vrátil, bylo neuvěřitelné. To, čím prošel, dělá ten příběh ještě výjimečnější. Byl jsem za něj šťastný, jakou ukázal kuráž v překonávání nemoci, stal se inspirací pro mnoho lidí. Byla to rozhodně výjimečná sezóna.“

Dopočítat srovnání s Gretzkyho rekordním ročníkem je snadné. Lemieuxových 160 bodů (69+91) v 60 duelech znamená průměr 2,66. Při plném zdraví mohl v 84 zápasech dosáhnout na 224 bodů. Férově dodejme, že v Gretzkyho éře trvala sezóna 80 utkání, v takovém počtu zápasů by Lemieux ve své nejlepší formě dosáhl na 213 bodů (92+121). Gretzkyho střelecký rekord 92 gólů za sezónu by měl zřejmě dva držitele.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.