bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ohlédnutí: Končí další desetiletí. Jak si vedli Češi v těch předchozích?

25. listopadu 2019, 12:30

Radek Černý

NHL vstoupila do poslední sezóny druhé dekády 21. století a čeští fanoušci jsou opět po delší době naplněni optimismem. David Pastrňák vede tabulku střelců, Martin Nečas se drží na dohled čela bodování nováčků, David Rittich s Petrem Mrázkem si vydobyli ve svých týmech pozici brankářské jedničky a ve Filipu Hronkovi má český hokej naději, že bude mít zase po dlouhé době ofenzivního beka světové úrovně. Pojďme si pro oživení připomenout, jak významná byla česká stopa v předchozích sezónách, kdy se „lámala“ desetiletí.

1999-2000

Začněme předsezónním draftem, který byl z českého pohledu velice úspěšný.  Jako celkově první byl vybrán Patrik Štefan a stal se tak druhou a prozatím poslední českou „jedničkou“ draftu.  V prvním kole se dočkali ještě Pavel Brendl (4.) a Martin Havlát (26.). Celkově prošlo tímto draftem 18 českých hokejistů.

V základní části si zahrálo 52 českých hráčů. Nejproduktivnějším byl Jaromír Jágr se ziskem 96 bodů (42+54). Tento výkon byl nejlepší i v rámci celé ligy a Jágr tak získal svou čtvrtou Art Ross Trophy, trofej určenou pro vítěze kanadského bodování po základní části.

Osmnáct z nich nashromáždilo v sezóně alespoň 40 bodů. Pět jich nastřílelo alespoň 25 branek (Jágr, Hejduk, Eliáš, Sýkora a Ručínský).  Více než polovinu zápasů základní části odehrálo 38 z uvedených 52 Čechů, kteří tuto sezónu brázdili led neslavnější ligy světa.

Skoro neuvěřitelně, alespoň v porovnání se situací v posledních letech, vypadají statistiky průměrné doby strávené českými hráči na ledě v této sezóně. Hamrlík, Straka, Jágr, Svoboda, Kaberle (na snímku), Špaček, Kubina, Šlégr a Šmehlík odbruslili v průměru přes 21 minut za zápas! Dalších sedm hráčů se dostalo na hodnotu přesahující 19 minut.

Zajímavým údajem je i počet získaných bodů v přesilových hrách.  10 našich hráčů nasbíralo při této herní činnosti 15 a více bodů.

V hlasování o Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče základní části zaostal Jaromír Jágr o pouhý bod za vítězným Chrisem Prongerem, zadákem St. Louis Blues. Na hlasovacích lístcích se mezi adepty na tuto prestižní trofej objevil i Roman Turek (30 hlasů). Po jednom hlasu získali i Eliáš s Haškem.

Brankář Turek skončil druhý v hlasování o nejlepšího brankáře – Vezina Trophy. Mezi kandidáty na trofej udělovanou nejlepšímu nováčkovi sezóny se objevilo i jméno Jana Hlaváče (23 hlasů), který se prosadil do sestavy New York Rangers.

Naši hráči se neztratili ani při vyhlašování nejlepších „pětek“ sezóny, tedy All-Star týmů. Jaromír Jágr obsadil pozici pravého křídla v prvním týmu hvězd a brankář Roman Turek ve druhém.

2009-2010

O deset let později se situace českých hráčů v zámořské hokejové lize nijak dramaticky nezhoršila. Alespoň při pohledu na celkové počty. Atmosféru zápasů základní části okusilo 44 našich hokejistů. Z toho 13 dokázalo nashromáždit 40 a více kanadských bodů. Hranici 25 branek však pokořil jen Tomáš Plekanec v dresu Montrealu Canadiens. Dalších sedm hráčů nastřílelo přes 20 branek.

Jen 10 hráčů odehrálo méně než polovinu zápasů. Průměrný čas strávený na ledě se u 12 hráčů vyšplhal nad 20 minut.

Nemálo českých hráčů bylo členy přesilovkových formací svých týmů a vedli si úspěšně. Osm z nich dokázalo při této činnosti rozšířit své bodové konto o 15 a více bodů.

V hlasováních o individuální trofeje však čeští hráči žádný výrazný úspěch nezaznamenali. Tomáš Vokoun se objevil na jednom hlasovacím lístku pro Hart Memorial Trophy. Martin Hanzal získal 24 bodů v hlasování o nejlépe bránícího útočníka (vítěz Pavel Dacjuk obdržel 688 hlasů).  Na anketních lístcích pro tuto trofej se ještě objevila jména Tomáše Plekance a Davida Krejčího.

Určitým zklamáním byl i předsezónní draft, který se konal 26.-27. června 2009 v Montrealu. Český hokej doufal, že se nebude opakovat situace z minulého výběru nováčků, kdy se dostalo pouze na tři české naděje. Bohužel český hokej zažil nepříjemné „deja vu“. Mezi 210 mladými hráči z celého světa byli vybráni opět pouze tři zástupci české hokejové školy. První jméno českého hokejisty zaznělo až ve třetím kole z úst zástupců mužstva Detroit Red Wings, kteří ukázali na Andreje Nestrašila.  Poté se ještě dostalo na Tomáše Vincoura a Romana Horáka.    

2019-20

V předsezónním draftu zazněla jména osmi mladíků s českými kořeny. Nejvýše, na 69. místě, se objevil John Ludvig, syn libereckého odchovance Jana Ludviga, který na začátku 80. let emigroval a v NHL odehrál přes 300 utkání za New Jersey Devils a Buffalo Sabres. 

A co přinesla první čtvrtina letošní sezóny? Prozatím do ní zasáhlo 26 Čechů. Jenom tři mají odehráno méně než 10 zápasů.  11 hráčů nakupilo více než 10 kanadských bodů.  Stejný počet hokejistů zaznamenal alespoň jeden přesilovkový bod.  Pouze Filip Hronek hraje v průměru více než 20 minut za zápas.

Budeme na tuto další „přelomovou“ sezónu vzpomínat jako na úspěšnou? Dočkáme se nominace českého hráče na některou z individuálních trofejí? Odpovědi jsou ukryté v další skoro tisícovce zápasů, které zbývají v letošní sezóně odehrát. Nechme se tedy překvapit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.