bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Odstřihli kvůli němu Pavelce, teď vládne NHL. Hellebuyck září i za rozprášenou obranou

11. prosince 2019, 11:20

Tomáš Zatloukal

Byla to jedna rána za druhou. Kabinu Tryskáčů opustil Jacob Trouba, poté odešli další solidní beci Tyler Myers s Benem Chiarotem. K tomu přičtěte záhadnou situaci kolem Dustina Byfugliena. Defenzíva Winnipegu se zkrátka před startem sezony změnila k nepoznání. Jedna konstanta ovšem zůstala – vynikající Connor Hellebuyck.

Na to jméno patrně český fanoušek nikdy nezapomene.

Byl to právě Hellebuyck, kdo před čtyřmi lety vystavil stopku medailovým nadějím domácí repre a na světovém šampionátu v Praze vychytal Američanům bronz.

Dva dny po MS oslavil teprve dvaadvacáté narozeniny, nicméně všem už tehdy bylo jasné, jak výtečný gólman z něj roste. Pracovitý čahoun se brzy poté dočkal premiéry v NHL. Konkuroval Ondřeji Pavelcovi, až kladenského sympaťáka spolu s Michaelem Hutchinsonem z klece vytlačil.

Postupně se Hellebuyck zařadil mezi špičku NHL a winnipežský GM Kevin Cheveldayoff o něm prohodil: „Vždy jsme ho považovali za naši budoucí jedničku.“

Loni skončil druhý v hlasování o držiteli Vezinovy trofeje, nejlepším brankářem zámořské soutěže se stal Pekka Rinne. Jenže zatímco Rinneho kariéra je jistojistě již ve své druhé polovině, ta Hellebuyckova je na vzestupu.

Před startem minulé sezony o něm v zámoří psali jako o největším favoritovi na zisk Veziny a byť poté zažil slabší ročník, tuto predikci naplňuje se zpožděním nyní.

Vede NHL v počtu výher, patří mezi nejlepší v úspěšnosti zákroků i průměru obdržených branek.

Je přepevnou hrází za razantně obměněnou defenzívou. Nepouští laciné góly. Létá na něj spousta puků, s většinou si poradí. Pravidelně hasí požáry, které kvůli chybám spoluhráčů vznikají.

Dělá to fantasticky, o čemž svědčí i vynikající rozdíl mezi očekávanou a skutečnou úspěšností zákroků. Ta aktuálně u Hellebuycka činí 2,26 procenta. Žádná jiná jednička v NHL takhle výrazně nevyčnívá a nepřekonává standart.

Cheveldayoffovi se čím dál víc vyplácí odvážná sázka z léta 2016. Tehdy odstřihl Pavelce, který nakonec skončil na farmě, a důvěru vložil v duo H+H. A také loňská investice, kdy Hellebuycka podepsal na šest let za 37 milionů dolarů.

Vsadil na správného koně. 130. hokejista draftu 2012 rozvinul svůj talent lépe než většina gólmanů, která prošla stejnou dražbou talentů. Zastínil třeba Malcolma Subbana, srovnání s ním snese jen Andrej Vasilevskij.

Ten už Vezina Trophy má. Dočká se i Hellebuyck, aktuálně nejlepší "hasič" v NHL?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.