bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Odmítá stárnout. Eric Staal ještě nepatří do starého železa a řádí jako kdysi v Carolině

6. března 2018, 10:10

Marek Galata

Ten přestup možná trochu zapadl. Když se Minnesota Wild v létě 2016 poohlížela na trhu volných hráčů po vyztužení svých útočných řad, ukázala na Erica Staala. Nebyl to tah bez rizika. Někdejší kapitán Caroliny Hurricanes v předešlých sezonách jen paběrkoval a vše nasvědčovalo tomu, že svá nejlepší léta už má dávno za sebou.

Jiného mínění však byl Chuck Fletcher. Generální manažer mužstva z Hokejového státu nabídl bývalé dlouholeté ikoně Caroliny tříletý kontrakt za přívětivých 10,5 milionu dolarů a ještě teď se tetelí blahem, jaký obchod to udělal.

Eric Staal v Minnesotě herně i bodově ožil, zařadil se k hlavním tahounům mužstva a všem ukazuje, že ještě neřekl poslední slovo. Ve své první sezoně u Wild ovládl s 28 góly týmovou střeleckou tabulku, přičemž zaznamenal solidních 65 bodů – nejvíc od sezony 2011/12. Jak se však ukazuje nyní, byl to teprve začátek.

 V aktuální sezoně totiž Staal z pozice prvního centra vévodí Minnesotě v nastřílených brankách i v kanadských bodech. Za dosavadních 66 zápasů už stihl vyrovnat svou loňskou bodovou hodnotu a 34 vstřelených gólů jej řadí v ligové tabulce střelců na šestou příčku. 

Cíl: prorazit v play-off

Za své skvělé výkony sklízí Eric Staal jedno ocenění za druhým. V lednu se po sedmileté pauze zúčastnil All-Star Game, poté zaknihoval jubilejní 900. bod v kariéře a navrch byl vyhlášen první hvězdou měsíce února. Ocenění pro největší hvězdu měsíce tak pro svůj klub získal jako historicky první hráč z pole – dosud jej u Wild vyhrávali jen gólmani.

„Je to hezké ocenění, ale nemyslím si, že by se tím pro mě něco změnilo,“ reaguje Staal a pokračuje bojovným tónem: „V tuto chvíli je nejdůležitější se neustále zlepšovat jako tým. Myslím si, že nyní hrajeme opravdu dobrý hokej a musíme v tom pokračovat. Je třeba zakončit základní část ve formě a přenést tuto fazonu i do play-off. O tom to celé je.“

Úspěch ve vyřazovacích bojích byl ostatně jedním z důvodů, proč jej Wild angažovali. Staal si je toho dobře vědom, ale příliš ho to nesvazuje.

„Bylo úžasné přijít sem do Minnesoty,“ vypráví trojnásobný otec, který na začátku sezony vstoupil do Kristových let. „Užívám si každou minutu, ve které mohu nosit tento dres a hrát před tak skvělými fanoušky. Neustále se snažím lidem dokazovat, že umím hrát.“

Člen čtyřlístku vyvolených

Z osobního hlediska má Staal zaděláno na skvělou sezonu. Pokud i nadále vydrží sbírat okolo bodu na zápas, může na konci vyrovnat svou druhou nejlepší sezonu, která je stará přesně deset let.

Ten úplně nejvydařenější ročník už však letos Staal pravděpodobně nenapodobí. V sezoně 2005/06 se mu totiž podařilo dosáhnout na rovných sto bodů. Skvělou základní část pak rodák z kanadského Thunder Bay vyšperkoval v play-off, kde se svojí Carolinou vybojoval Stanley Cup.

Je pozoruhodné, že se jednalo teprve o jeho druhou sezonu v NHL, kterou ne každý hokejista dokáže zvládnout. Staal ji však absolvoval ve velkém stylu a řadí se mezi pouhé čtyři hráče, kteří v povýlukové éře dokázali během svého druhého ročníku dosáhnout na stobodovou hranici. Zbývajícími členy tohoto čtyřlístku jsou mimochodem Sidney Crosby, Jevgenij Malkin a Connor McDavid.

Završí restart ziskem Poháru?

Staal i v dalších sezonách podával kvalitní a konzistentní výkony. Byl jmenován kapitánem mužstva z Raleighu, ovšem ke stobodové metě už se nikdy nepřiblížil. Když pak Carolina zabředla do období slabých výsledků, podepsalo se to i na Staalových statistikách. 

Poté, co k jejich zlepšení nedošlo ani během krátké epizody u New York Rangers, to vypadalo, že slavné dny člena Triple Gold Clubu jsou definitivně minulostí. Role spasitele se však ujal Chuck Fletcher. Nebál se zariskovat a dohodl se s tehdy jedenatřicetiletým veteránem na výhodné smlouvě.

Eric Staal se mu za tuto šanci bohatě odměňuje a svými výkony dává vzpomenout na svá mladá léta v dresu Hurricanes. Bude po letech opět klíčovým hráčem v bojích o Stanley Cup?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.