bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Odměna za poctivý přístup. Filip Chlapík má za sebou debut v NHL, ve kterém bodoval

27. října 2017, 11:00

Jiří Lacina

Nerozvážností si trochu přibrzdil kariéru. Po slibném prvním roce v zámoří propadl v sezóně 2015-16 do podprůměru. Srovnal se, upravil životosprávu, vedle jiného třeba vytěsnil z jídelníčku lepek a do minulé sezóny se vrátil jako jiný hráč. V Ottawě s ním byli spokojeni, přesto ho ve dvaceti letech poslali po přípravném kempu na farmu. Ne na dlouho. Ve čtvrtek dostal v NHL první šanci!

Složitá cesta vzhůru

Mrzelo ho, že v ochozech scházeli rodinní příslušníci, které nestihl pozvat. Vždyť se o svém startu v elitní soutěži dozvěděl pár hodin před utkáním. „Je to trochu smutné,“ řekl místním reportérům. „Určitě se budou dívat doma.“

Na farmě v AHL v Belleville zatím zrovna nezářil. V sedmi dosavadních utkáních si připsal tři nahrávky a pět minusových bodů. Trenér Guy Boucher si jej vytáhl nahoru, protože potřeboval centra. Současně to měla být odměna za poctivou práci v posledním roce a půl.

Chlapík vstoupil v roce 2014 do juniorské QMJHL 75 body (33+42) v 64 zápasech. Ottawa ho po této sezóně jako osmnáctiletého draftovala ze 48. místa ve druhém kole. Přišlo uspokojení. Zpohodlnělý český útočník další rok propadl na 54 bodů (12+42). Facka, kterou dostal, jej probrala.

Třetí ročník v juniorské soutěži (2016-17) zvládl parádně, s 91 body (34+57) v 57 utkáních byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem QMJHL. Byl na tom dokonce lépe než o dva roky mladší jednička letošního draftu, opěvovaný švýcarský talent Nico Hischier (86 bodů).

Tenhle chlap to opravdu chce

V klubu ocenili, že český hokejista nepokračoval ve výkonnostním pádu. Dokázal se nad sebou zamyslet, upravil trénink i životosprávu, zaměřil se na detaily a výrazně se zlepšil. „Skvělé, vždycky jsem věřil, že tenhle kluk má charakter,“ říká trenér Boucher, jenž současně přiznává, že o Chlapíkovi na poradách nejužšího managamentu několikrát mluvili.

„Padala slova jako ‚Pane bože, tenhle chlap obrátil o 180 stupňů…‘,“ odkrývá kouč Senators. „Na hřišti se chová profesionálně, je první na puku, klade důraz na defenzivu, sleduje video… Vyžaduje charakter, abyste byli schopní se na sebe podívat do zrcadla a něco se sebou tak rychle udělali. Tenhle chlap to opravdu chce,“ kvituje Čechovu touhu po NHL Boucher.

Rodák z Prahy pokračoval ve vývoji. Potěšil na kempu nováčků i v hlavním přípravném týmu Sens. Do sestavy ho nepustila především velká konkurence, která v sestavě loňského finalisty play off Východní konference panuje. „Líbí se mi,“ opakuje svou spokojenost trenér. „Chtěli jsme mu dopřát víc času na ledě v AHL, nicméně teď jsme v kritické situaci. Jsem rád, že ho mám nahoře.“

Tvrdý život na farmě

V AHL to nebylo jednoduché. „Těžší než v juniorech,“ přikyvuje Chlapík. „Hráci jsou silnější, rychlejší, je to víc o malých detailech. Trvalo mi několik zápasů, než jsem si přivyknul.“

Premiéru v lize lig si odbyl ve čtvrtek 26. října 2017, kdy Ottawa porazila doma Philadelphii 5:4. Hned ve druhé minutě se nachomýtl ke gólové situaci. Při vyloučení Brandona Manninga posunul v přesilovce po buly puk na modrou čáru, odkud propálil všechno před sebou Dion Phaneuf.

Chlapík naskočil do osmi střídání, na ledě strávil necelých sedm minut. V AHL gól nedal. Pevně doufá, že si první trefu mezi dospělými schovává do NHL. „Kdyby to vyšlo, byl by to splněný sen,“ říká odhodlaně.

První Chlapíkův bod v NHL:

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.