bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Od psychopata po stálici NHL týmu. Kassian píše úžasný příběh

17. října 2019, 13:00

Matěj Hodoval

Byl na dně, jeho budoucnost v National Hockey League byla kvůli okolnostem mimo ledovou plochu ve hvězdách. Útočník Edmontonu Zack Kassian dokázal změnit svůj přístup k životu a i díky tomu o něm můžeme hovořit jako o stálici Edmontonu.

Drogově závislý. Alkoholik. Psychopat.

Přesně těmito slovy bylo na místě oslovovat Zacka Kassiana na začátku jeho kariéry v National Hockey League. Urostlý forvard si totiž mimo led užíval mnohem více, než je zdrávo.

„Drogové večírky. Chlast a kokain,“ přiznal Kassian, kterého v roce 2009 draftovalo Buffalo z celkového třináctého místa. Čtete správně, kanadský hokejista měl takový potenciál, že si ho rozhodli Sabres vybrat tak vysoko.

„Jste zvoleni takto vysoko a myslíte si, že všechno jde podle vás. Nikoliv v arogantním slova smyslu, jen jste prostě mladý a když nevidíte realitu, těžko si uvědomujete, jak je NHL náročná. Pokud se o své tělo nestaráte, v lize se začínají dozvídat, že rádi pijete a bavíte se. A pomalu se vás začnou zbavovat,“ líčí.

Velký tvrďák neměl jednoduché ani dětství. Jeho rodina neměla moc peněz, rodinu se třemi dětmi živila matka, jež se dle Kassianových slov dřela svou kůži, aby své potomky živila. Byla na to sama, v mladém věku přišel Zack o svého otce. Ačkoliv je to nepředstavitelná rána, sám hokejista to nevidí jako důvody jeho budoucích problémů.

Na úplném dně se ocitl na podzim roku 2015. Vancouver, tehdy Kassianův zaměstnavatel, vyměnil rodáka z Windsoru do Montrealu za Brandona Prusta. Jenže nakonec si v dresu Habs nezahrál jediné ostré utkání.

Proč? „Řekl mi, že je za můj příchod rád, ale musím zůstat mimo led čistý. Pokud to pokazím, půjdu pryč.“ Přesně těmito slovy přivítal generální manažer Montrealu Marc Bergevin Kanaďana v novém působišti. 

Tři dny před tím, než měl nastoupit do svého prvního klání v legendárním dresu, se Kassian zapletl do obrovského maléru. Po noci plné zábavy byl spoluúčastníkem dopravní nehody, jeho automobil narazil do stromu a útočník na sedadle spolujezdce utrpěl zlomeninu nosu. 

A jak Bergevin slíbil, tak se i stalo. Po propuštění z nemocnice opět seděl naproti generálnímu manažerovi. Tentokráte však v jiné roli – na odchodu z klubu. „Dodržel slovo a já to akceptoval, i když to bylo velmi těžké,“ vypráví.

„Spálil jsem hodně svých příležitostí. To bylo období, kdy mě to opravdu zasáhlo, podstoupil jsem odvykací léčbu a vše promýšlel. Uvědomil jsem si, že už možná nikdy nebudu moct znovu hrát v NHL a ve věku čtyřiadvaceti let to byla celkem strašidelná představa.“

Nový začátek

Kassiana není třeba zcela obdivovat, vždyť do situace se dostal vlastním zapříčiněním. Obdivuhodné ovšem je, že našel cestu zpět do normálního života. 

Dnes je z osmadvacetiletého Kanaďana stálice Edmontonu Oilers a co víc, minulý rok přivítali se svou manželkou Cassandrou na svět dceru Ellery a uvědomil si, že život mimo led je více, než hokej. V říjnu tohoto roku navíc oslavil čtyři roky abstinence.

Co se však hokeje týče, letos zatím zažívá snový start. Po šesti odehraných duelech má na svém kontě tři vstřelené góly a dvě asistence. I jeho zásluhou vedou Oilers Pacifickou divizi se skvělou bilancí – jedna porážka a pět výher.

Z psychopata se vyklubal oblíbenec v očích fanoušků, ale také spoluhráčů. „Jsme na něj hrdí. Není snadné si tímto projít a změnit svůj život,“ říká na adresu kolegy z kabiny hvězdný Connor McDavid.

Nová životní etapa však vůbec nemusela vypadat takto růžově, nebýt jednoho muže. „Zaprvé změníte svůj život, poté dostanete šanci. Nemohu dostatečně poděkovat Peteru Chiarellimu,“ vděčí Kassian bývalému generálnímu manažerovi Edmontonu, který v prosinci 2015 dal kanadskému křídelníkovi šanci a z Montrealu ho získal výměnou za Bena Scrivense.

Jak asi bude příběh Zacka Kassiana pokračovat dále? Přeci jen je mu stále pouze 28 let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.