bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Od mikrofonu do manažerského křesla? Arizona stojí o McGuirea, šanci má i Burke

7. září 2020, 9:00

Tomáš Zatloukal

Léta pro něj platí, že za hokejem vyráží jedině s mikrofonem. Pierre McGuire už je tak dlouho respektovaným reportérem, že se málem zapomnělo na jeho minulost. Na časy, kdy stál na střídačce Pittsburghu a coby pravá ruka Scottyho Bowmana se radoval ze Stanley Cupu. Na dobu, kdy byl asistentem generálního manažera Hartfordu a posléze mančaft vedl jako nejmladší hlavní kouč v NHL. Teď by se McGuire mohl k práci v hokejových klubech vrátit.

"Arizona Coyotes stojí o zajímavou osobnost. A to o McGuirea."

Tato slova patří Chrisi Johnstonovi ze Sportsnetu a vyvolala mezi hokejovou veřejností rozruch. Že by se McGuire dočkal? V nedávné době jeho jméno padalo v souvislosti s uvolněnými posty generálních manažerů relativně často, ale vždy dostal přednost někdo jiný.

Holohlavý Američan, který postavou rozhodně nepřipomíná bývalého hokejového zadáka, je u fanoušků poměrně oblíbený a znají ho snad všichni, co někdy viděli zápas NHL. Jeho krátké rozhovory z ledové plochy nebo od střídaček se staly už inventářem televizních přenosů.

Budou od příští sezony minulostí? Desert Dogs by McGuirea rádi dosadili místo Johna Chayky, jehož konec v Arizoně stále vyvolává otázky. Dočasně je generálním manažerem sice Steve Sullivan, u něj ale bylo předem jasné, že jde o krátkodobý záskok.

Devětapadesátiletý žurnalista není jediným adeptem na vrcholnou funkcionářskou pozici u Yotes, mluví se také o Jasonu Karmanosovi a Seanu Burkeovi.

Karmanos se už 20 let učí od Jima Rutherforda, coby pobočník s ním spolupracoval nejprve v Carolině a poté také v Pittsburghu. Společně už třikrát slavili zisk stříbrného poháru (2006, 2016 a 2017).

K Arizoně má blíž Burke.

Bývalý vynikající gólman tam prožil nejlepší sezony v kariéře, dokonce usiloval i o nejprestižnější individuální trofeje. V hlasování o Vezině se dva roky po sobě umístil na šestém, respektive třetím fleku. Čtvrtý byl v roce 2002 v závodě o Hart Memorial Trophy .

Kojoti později Burkea dlouhé roky využívali v různých rolích, od trenéra brankařů po asistenta Chaykova předchůdce Dona Maloneyho.

Přemýšlivý čahoun sbíral zkušenosti i jinde, třeba na mezinárodní scéně. Od roku 2017 má pod taktovkou tým Kanady pro Spenglerův pohár, generálním manažerem národního mužstva byl také v roce 2018 na MS a olympijských hrách.

Momentálně dělá brankářského konzultanta a skauta pro Montreal. I jeho jméno se v posledních letech opakovaně zmiňuje, jakmile je někde volné místo GM. Nedávno ho pozvali na pohovor na Floridě, z vícero kandidátů pak ovšem zvolili Billa Zita.

Teď kolem Burka krouží Arizona. Námluvy probíhají také s Karmanosem a McGuirem. Kdo z nich usedne do manažerského křesla?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.